Organizând un eveniment de anvergură naţională, Federația Națională Columbofilă, condusă de bihoreanul Marius Tunduc, contribuie şi la brandingul oraşului. Însoţitorii columbofililor vor putea participa, cu sprijinul organizatorilor, la un tur al oraşului.
Un porumbel – 550.000 euro
Românii din ţară şi din străinătate îşi îmbunătăţesc constant performanţele columbofile. Este şi cazul românului născut la Ipoteşti, dar stabilit de peste 20 de ani în Belgia, care a bătut recordul mondial în ceea ce priveşte suma obţinută pentru vânzarea unui porumbel: 550.000 euro. Precedentul record era deţinut de porumbelul Golden Prince, care a fost cumpărat cu 360.000 de euro în martie 2017. În urma unei licitaţii, câteva luni mai târziu, porumbelul lui Daniel Bucaciuc. Mr. Fantastic, un porumbel albastru din Dilbeek, a fost cumpărat cu această sumă colosală de un chinez.
Mr. Fantastik este născut în 2015, a câştigat locul doi la un concurs, dupa un zbor de 664,902 km.
Daniel Bucaciuc, românul care a vândut cel mai mai scump porumbel din lume, contra sumei de 500.000 de euro va fi prezent la Oradea, cu prilejul Expoziţiei Naţionale Columbofile. Daniel Bucaciuc a bătut în materie columbofilă toate recordurile în Belgia, o ţară pentru care porumbeii sunt precum lalele pentru olandezi. Românul nu vine singur la evenimentul unde vor putea fi văzuţi 450 de porumbei, unii adevăraţi recordmani, ci vine în compania altor columbofili-vedetă. Unul dintre aceștia vine chiar din Belgia şi e considerat de Marius Tunduc, preşedintele Federaţiei Naţionale Columbofile, „superstarul Belgiei” Gino Clique care vine să dezvăluie secretele sale profesionale columbofililor români.
Supercrescătorul maghiar Horvath Karoly a reuşit să obţină de 35 de ori titlul campion naţional şi multe alte premii la categorii diferite. Columbofilul maghiar are o experienţă de cel puţin 30 de ani în domeniu şi a reuşit să facă o selecţie dură care îi ajută să fie cel mai bun. Participanţii la seminariile crescătorului ungur spun că un alt secret al succesului său este planul de zbor: „pentru maturi are un plan de zbor de 12 etape de la 220 km la 820 km. Pentru yearlingi are tot 12 etape de concurs de la 220 km la 380 km. La final de sezon când trage linie şi realizează selecţia fiecare porumbel, atât maturii cât şi yearlingii trebuie să claseze cel puţin 4-5 etape în primii 3% maxim 7% din toţi porumbeii îmbărcaţi la etapa respectivă pe asociaţie”. În plus, unul dintre secretele sale e acela că este foarte apropiat de porumbeii săi. Nu în ultimul rând, un alt columbofil vedetă este cel supranumit copilul minune al Germaniei în domeniu, Denis Feber care va prezenta participanţilor la seminar sistemul său de zbor. Expoziţia Naţională Columbofilă se va desfășura în luxoasa sală de expoziții Trade Center Oradea pe o suprafață de 2500 mp. Costul unui bilet de intrare este de 20 de lei. Columbofili participanți vor primii gratuit un Catalog Național pe baza cardului columbofil, cu condiția să fie activați ca membrii pentru anul 2018.În cadrul expoziției vor exista tombole, live-uri pe facebook, interviuri live cu participanți dar și din timpul seminariilor.
În cadrul expoziţiei naţionale vor putea fi admiraţi şi 18 porumbei voiajori deţinuţi de crescători din Bihor, unii dintre ei având în palmares locul II-III la nivel naţional, la diferite categorii. Performanţele porumbeilor voiajori sunt cuantificate în funcţie de timpul în care parcurg o distanţă cuprinsî între 1000 şi 1400 de kilometri. Marius Tunduc spune că au fost porumbei care au fost lansaţi de la Berlin dimineaţa şi au ajuns acasă la 8 seara. Viteza medie a unui porumbel voiajor este 75-80 km pe oră.
Gala Campionilor
În cadrul expoziţiei va putea fi văzut şi porumbelul anului, care va fi premiat în cadrul Galei Campionilor. Evenimentul va fi moderat de Andreea Marin. Gala Campionilor are loc sub înaltul patronaj al Casei Regale a României. Porumbelul anului e răsplătit cu premiul Carol I. Celelalte premii poartă numele Regelui Ferdinand şi cel al Regelui Mihai.Premiile în bani câştigate anul trecut sunt în valoare de 180.000 lei.
Oradea, gazda Olimpiadei Columbofile?
Oradea îşi doreşte organizarea Olimpiadei Columbofilă din anul 2021. Acest eveniment se derulează din doi în doi ani. Anul acesta are loc în Polonia. Conform unei decizii luate anul trecut, Olimpiada Columbofilă din 20121 ar trebui să aibă loc la Oradea, a precizat preşedintele Federaţiei naţionale Columbofile Maris Tunduc. Beneficiile la nivel de imagine, de branding al Oradiei ar fi consistente în cazul în care Marius Tunduc ar putea ca acest vis să devină realitate. Totul se loveşte de o boală mai veche, eternă a oraşului: lipsa unui spaţiu expoziţional demn de un oraş în secoul XXI. „Este nevoie de un spaţiu de minim 10.000 de metri pătraţi. În România, doar Romexpo din Bucureşti îndeplineşte criteriul. Anul acesta, în Polonia, Olimpiada se organizează pe o suprafaţă de 80.000 mp”, a explicat preşedintele Federaţiei Naţionale Columbofile. Sala de sport multifuncţională promisă de Guvern ar fi singura care ar putea îndeplini criteriile pentru Olimpiadă. Dar aceasta se află doar în faza promisiunilor. Marius Tunduc nu renunţă şi speră să găsească un spaţiu în parcul industrial.
PROGRAM EXPOZIŢIE:
Vineri, 19 ianuarie
-12:00 Primirea porumbeilor – porumbeii vor fi aduși de către delegațiile asociațiilor însoțiți de certificat sanitar-veterinar și de tabelul cu porumbei listat din Programul de clasamente. Lipsa unui porumbel nominalizat de sancționează cu 150 sub sancțiunea refuzării întregului lot, motiv pentru care rugăm delegații să aducă lista completă.
1-6:00 Finalizarea primirii porumbeilor
-17:30 Arbitrarea porumbeilor standard
Sâmbătă, 20 ianuarie
-09:00 Deschiderea expoziției
-11:00 Seminar Gino Clique – super starul Belgiei vine sa îți dezvălui secretele sale.
12:30 Seminar Denis Feber – Copilul minune al Columbofiliei germane va prezenta sistemul său de zbor
-15:00 Premiere Berlin Național
-16:00 Inchiderea expozitiei
Duminică, 21 ianuarie
10:00 Deschiderea expoziției
11:00 Seminar Horvath Karoly – super crescătorul maghiar va prezenta sistemul său de concurs aplicat deja cu succes anul acesta în județul Prahova
13:00 Închiderea expoziției și predarea porumbeilor.
Columbofilii bihoreni şi palmaresul lor:
-Sabău Doru, locul 2 naţional, AS maraton, maturi
-Sabău Doru, locul 3 naţional, maraton crescător
-Corondan Cornel, locul 2 naţional, Berlin 4 ani palmares
– Onodi Vasile, locul 3 naţional, AS palmares 2 ani, crescător
-Onodi Vasile , locul 3 naţional AS palmares 3 ani, crescător
– Oros Bogdan locul 3 naţional AS maraton, tineret
– Bondar Andrei locul 2 naţional AS crescător
Citiți principiile noastre de moderare aici!