Ca urmare a parteneriatului strategic de dezvoltare în domeniul cultural și cel academic semnat între Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia), duminică, 28 ianuarie, a fost vernisată expoziţia etnografică „Bucuria sărbătorii. Port popular din Nord-Vestul României”. La evenimentul care a avut loc în Veneţia, la galeria institutului, au fost prezenţi din partea Muzeului Ţării Crişurilor dr. Ioan Goman – șeful secției de Etnografie, dr. Simona Bala, muzeograf, Ioana Gherghel, conservator-muzeograf, şi dr. Florina Ciure – şeful secţiei Istorie, care a mijlocit comunicarea cu partenerii din Italia. Toţi trei au fost îmbrăcaţi în port popular din Bihor.
[eadvert]
Expoziția cuprinde numeroase obiecte originale din patrimoniul muzeului: piese de îmbrăcăminte populară (șaisprezece costume populare complete datând din anii ’30–’40, din principalele subzone etnografice ale Țării Crișului: Crasna–Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb), piese textile, podoabe țărănești, ceramică, piese din lemn și o icoană pe sticlă, acestea din urmă expuse pentru a evidenția aspecte care privesc cultura materială şi spirituală a zonei, legate de portul popular şi de sărbătoarea Lăsatul Secului.
Expoziţia a fost vernisată în perioada manifestărilor Carnavalului de la Veneţia pentru a prezenta publicului italian şi turiştilor cultura şi civilizaţia tradiţională românească, valorile materiale şi spirituale din zona etnografică bihoreană cu scopul de a promova şi populariza valorile şi autenticitatea patrimoniului etnografic din Nord–Vestul României. Este un prilej de a descoperi cultura tradiţională românească specifică zonei etnografice Bihor, revitalizând valorile culturii naţionale ale numeroşilor români prezenţi în diferitele comunităţi ale diasporei din Italia. Piesele prezentate în această expoziție oglindesc modul de manifestare a sentimentului sărbătoresc în lumea satului românesc în plan spiritual, comportamental și mai ales vestimentar.
La vernisaj, prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică a apreciat colecţia etnografică importantă prezentată la Veneţia de către Muzeul Ţării Crişurilor.
„Pentru Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică această colaborare se concretizează acum într-o expoziţie-eveniment ce ne poartă în civilizaţia tradiţională din acestă zonă de nord-vest a României, cu exponate din anii ’30-40′ ai secolului XX, ce aparţin patrimoniului Muzeului Ţării Crişurilor. Este un eveniment ce se înscrie în seria de evenimente culturale ale Carnavalului de la Veneţia, chiar dacă nu este vorba despre măşti ci de port tradiţional. Peste toate, este un prilej de sărbătoare creştină şi o ocazie de a cunoaşte viaţa cotidiană a lumii satului din această parte a ţării”, a spus Cristian Luca apreciind varietatea, bogăţia şi frumuseţea obiectelor expuse.
Pe lângă muzeografii prezenţi la vernisaj, la succescul acestei expoziţii au mai contribuit muzeografii dr. Sabina Horvath, dr. Maria Flavia Pop şi Melania Țărău.
Expoziţia, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, va fi deschisă publicului în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia până în 8 februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!