Citricele sunt originare din Asia de Est și sunt fructele anumitor pomi fructiferi, cum ar fi portocalul sau lămâiul. Sunt cel mai cultivat grup de fructe din lume și au particularitatea de a fi tăiate în sferturi. Printre acestea se numără mandarine, bergamote, clementine, lămâile verzi și pomelo. Toate au beneficii incontestabile pentru sănătate.
Portocale
Portocala este al patrulea cel mai cultivat fruct din lume și adesea unul dintre cele mai apreciate în timpul iernii. Este bogată în vitamina C (53 mg la 100 g, adică aproape doza zilnică recomandată) și este ideală pentru combaterea oboselii și a răcelii. Ajută la eliminarea toxinelor legate de poluare și fumat și ajută la combaterea acțiunii nocive a radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea pielii.
Compuse în proporție de peste 85% din apă, portocalele au un aport energetic moderat (45 kcal/100 g). Este, de asemenea, o sursă importantă de calciu și hesperidină, o substanță complexă care crește nivelul de colesterol bun (HDL) și reduce nivelul de colesterol rău (LDL).
Întregi sau stoarse, portocalele sunt bogate în fibre, care facilitează tranzitul intestinal. Atenție însă: majoritatea sucurilor de portocale vândute în magazine sunt făcute din concentrat. Prin urmare, proprietățile nutritive ale fructului sunt aproape inexistente. În schimb, optați pentru suc de portocale pur. În fine, portocalele furnizează de 6 ori mai mulți antioxidanți decât vitamina C. Se crede că această vitamină joacă un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer, a bolilor cardiovasculare și a bolilor inflamatorii.
Mandarine
Mandarina, originară din Asia de Sud-Est, a invadat rafturile noastre în secolul al XIX-lea. De atunci, a fost folosit la fabricarea parfumurilor și a lichiorurilor pentru aroma sa delicată și pentru esența sa cu multiple virtuți terapeutice. Mai mare decât clementina, conține și mai multe semințe decât verișoara sa. Pielea sa mai groasă este mai greu de îndepărtat de pe fruct, care are o pulpă mai acidă și mai puțin zahăr.
Mandarinele sunt bogate în vitamina C: pline de acid ascorbic (cunoscut și ca vitamina C), acest mic citric parfumat stimulează sistemul imunitar și ne ajută să luptăm împotriva bolilor de iarnă. Aceste mandarine ajută și digestia: bogat în fibre solubile, acest fruct cu aromă picantă stimulează procesul digestiv și ne face gura apă, favorizând salivarea. Consumul de mandarine reduce riscul cardiovascular, ajutând la reglarea colesterolului și a trigliceridelor. De asemenea, consumul de mandarine reduce riscul apariției cancerului la nivelul organelor digestive deoarece facilitează digestia și conține componente care favorizează sănătatea organelor.
Mandarinele te ajută să rămâi și tânăr. Conținutul său de flavonoide face ca acest citric să fie bogat în antioxidanți, care ajută la lupta împotriva semnelor de îmbătrânire. Mandarina stimulează producția de celule osoase datorită conținutului său ridicat de carotenoizi, mandarinele favorizează absorbția calciului și regenerarea celulară.
Lămâi
Originare din Orientul Mijlociu, la granița cu China și India, lămâile sunt acum cultivate în multe țări din bazinul mediteranean. Lămâia este compusă în principal din apă și vitamine. Are un conținut foarte ridicat de vitamina C, precum și de vitaminele B și E. Acest citrice conține, de asemenea, o cantitate mare de oligoelemente, cum ar fi calciu, fier, fosfor și potasiu. În primul rând, este bogată în flavonoide, principalele fiind hesperetina și eriocitrina. Potrivit cercetătorilor, acești compuși au o puternică putere antioxidantă care ajută la combaterea radicalilor liberi și a efectelor nocive ale acestora asupra sănătății.
Fiind o adevărată sursă de vitamina C, lămâile s-au dovedit a fi un atu major în întărirea sistemului imunitar, în combinație cu flavonoidele. În general, lămâile au proprietăți antiinflamatorii, antiinfecțioase, antibacteriene și antivirale. În plus, vitamina C este un aliat excelent împotriva oboselii! Lămâia ajută, de asemenea, la facilitarea digestiei. Acidul citric pe care îl conține stimulează secreția de bilă de către ficat.
Pomelo
Alcalinizant, bogat în vitamine și minerale, pomelo are în bagajul său o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Pomelo este recomandat pe bună dreptate în “dieta de slăbire”: pentru un volum apreciabil, furnizează puține calorii, iar soiurile actuale sunt ușor de consumat fără adaos de zahăr! Oferă o “plasă de siguranță” de vitamina C pentru toți: poate fi consumată la orice masă a zilei. Contribuie în mod eficient la aportul de minerale și oligoelemente din alimentație, în special prin furnizarea de potasiu, calciu și magneziu.
Aroma sa acidă și ușor amară stimulează secrețiile digestive și justifică servirea sa dimineața, la micul dejun, sau ca aperitiv. La fel ca alte fructe proaspete, pomelo poate contribui la un mediu intern sănătos, datorită proprietăților sale alcalinizante care contrabalansează efectele acidifiante ale altor alimente, cum ar fi carnea, peștele sau cerealele. Contrar a ceea ce se crede uneori, pomelo nu este un decalcificator: dimpotrivă, vitamina C din el îmbunătățește utilizarea de către organism a calciului alimentar.
Citricele, în general, au proprietăți antiinflamatorii. Flavonoidele acestora inhibă sinteza și activitatea mediatorilor implicați în inflamație. Aceste proprietăți sunt utile în special împotriva osteoartritei și a bolilor cardiovasculare. Acesta previne bolile metabolice. Două pomelo pe zi ar putea reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge. Naringina, unul dintre flavonoidele sale, ar putea, de asemenea, să ajute împotriva diabetului. Injectat la animalele diabetice, a redus nivelul de glucoză din sânge.
[eadvert]
Trimite articolul
XMai copii,da merele,perele,nucile,prunele ….romanesti nu sunt bune?
Nuuuuuuuu ca alea nu au coaja groasa si puternid colorata si puternic chimizata si frumos mirositoare…..
Si sunt STRAINE!!!!!!!!!!