Acest eveniment prilejuieşte rememorarea momentului istoric în care, în urmă cu 82 de ani, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înalt Decret Regal, „Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene”, document ce avea să constituie actul de înfiinţare a Protecţiei Civile din România. Cu prilejul Zilei Protecției Civile din România, vineri, 27 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana va organiza „Ziua Porţilor Deschise”, atât la sediul unităţii, situat pe strada Avram Iancu, nr. 9, Oradea, cât şi la sediile tuturor subunităţilor din judeţ, activitate care se va desfăşura în intervalul orar 10:00-14:00 şi în cadrul căreia, cei interesaţi vor asista la desfăşurarea unor exerciţii demonstrative, la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice, precum şi la sesiuni de informare preventivă.
Protecţie civilă în Bihor
Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite prin lege şi constă în activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Rolul, misiunile, organizarea şi activităţile de protecţie civilă sunt reglementate prin Legea nr. 481/2004, republicată, privind Protecţia Civilă.
La nivelul judeţului Bihor, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către ISU Crişana, personalul unităţii asumându-şi cu responsabilitate şi profesionalism, misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului. Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive desfăşurate la nivelul organelor administraţiei locale, materializate prin: controale (la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase, instituţii/ operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare/ private pentru situaţii de urgenţă, verificări la sirene de alarmare, spaţii de adăpostire, localităţi aflate în zone inundabile/ alunecări de teren, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, planificare la urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pirotehnice, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase etc.).
Situaţii de urgenţă
O altă misiune importantă pe linie de protecţie civilă desfăşurată de ISU Crişana constă în pregătirea organismelor/ structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Astfel, în anul 2014, pe linia pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfăşurate peste 3300 activităţi cu personalul cu atribuţii pe această linie din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor şi operatorilor economici, 101 exerciţii de alarmare publică şi antrenare a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, 500 exerciţii practice privind modul de comportare în situaţii de urgenţă la care au participat aproximativ 8000 de persoane şi au fost organizate peste 100 lecţii deschise şi concursuri tematice în domeniu, la care au participat peste 1500 de preşcolari, elevi şi personal didactic. În cursul anului precedent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor a intervenit pentru gestionarea unui număr de 8056 evenimente, din care 7058 intervenţii SMURD şi 998 intervenţii de stingere a incendiilor, asistenţă persoane, misiuni pirotehnice şi intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Au fost monitorizate două alunecări de teren în unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi 2364 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special. De asemenea, în anul 2014 s-au primit 123 mesaje de prevenire privind fenomene meteorologice sau hidrologice periculoase, fiind retransmise prin SMS, fax şi e-mail, către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv către instituţiile cu funcţii de sprijin, printr-un număr de aproximativ 28 289 mesaje de înştiinţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!