“Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc despre Mihai Eminescu pentru că ori de câte ori îi citesc versurile mi se pare palpabilă noţiunea de perfecţiune, care altfel este o abstracţiune”, a mărturisit Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură. Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, în parteneriat cu Teatrul „Regina Maria”, Filarmonica Oradea, Revista „Familia”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul „Iosif Vulcan” organizează spectacolul „Porni Luceafărul”. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, în cadrul uni conferinţe de presă organizate vineri la sediul instituţiei. Evenimentul are loc marţi, 15 ianuarie, de la ora 17.00, la Filarmonica Oradea. “Legea nr. 238 din anul 2010 a consfinţit într-un mod inspirat, ca în fiecare an în data de 15 ianuarie să se sărbătorească Ziua Culturii Naţionale. Desigur că, în luarea deciziei, a contat faptul că 15 ianuarie este data la care s-a născut Mihai Eminescu, «Omul deplin al culturii române », după cum spunea Constantin Noica. Hotărârea a fost luată după modelul altor ţări: în Spania, ziua culturii a fost fixată în amintirea datei morţii scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, ziua de naştere a lui Luis de Camoes a devenit ziua în care se sărbătoreşte cultura naţională. Chiar înainte ca această lege să fi fost promulgată, ziua de 15 ianuarie a fost celebrată în fiecare an la Oradea așa cum se cuvine”, a explicat directorul Lucian Silaghi contextul în care va fi marcată la Oradea împlinirea a 163 de ani de la naşterea poetului nepereche.
Aşteaptă şi alţi creatori
Directorul Direcţiei pentru Cultură a anunţat că evenimentul de la Filarmonica Oradea este un one man show susţinut de actorul Eugen Ţugulea care ne va purta prin universul mirific al versurilor eminesciene. Din program nu va lipsi poezia cu care Mihai Eminovici a debutat în Revista Familia: “De-aş avea…”, dar nici “Luceafărul”. “Spectacolul se adresează atât elevilor cât şi celor care vibrează la această sărbătoare”, a ţinut să precizeze Lucian Silaghi. La eveniment au fost invitate şi oficialităţile locale. Înaintea debutul spectacolului, participanţii vor putea admira, în foaierul Filarmonicii, câteva medalii dedicate poetului, aflate acum în colecţiile Muzeului „Ţării Crişurilor” , donate de pasionatul colecţionar Constantin Mălinaş. Directorul Direcţiei pentru Cultură spune că alături de acestea “cred că o să-i stea bine în foaier şi bustului poetului realizat de Rodica Stanca Pamfil”, bust care stă la loc de cinste în biroul lui Lucian Silaghi.
După spectacol, cei prezenţi se vor deplasa la statuia poetului din Piaţa Independenţei, unde, la ora 18.30, vor depune jerbe de flori. Aici, într-un cadru special realizat pentru acest moment va susţine un program artistic renumita interpretă Maria Haiduc.Acolo, alături de elevi vor fi prezenţi şi membrii Fundaţiei Pro România Europeană. Directorul Lucian Silaghi a ţinut să precizeze că manifestarea de anul viitor va fi pregătită încă din vară astfel ca pe lângă prezenţele constant la acest eveniment precum familia Chelu, Ioan Caramitru şi Eugen Ţugulea să participle şi alţi creatori şi artişti. Evenimente care îl omagiază pe Luceafărul poeziei româneşti vor fi organizate şi la Biblioteca Judeţeană de către Femeile Ortodoxe, la Muzeul Iosif Vulcan, dar şi la Colegiul Mihai Eminescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!