Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA Bihor cu amenzi de până la 2.000 lei, dar și pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă carne neverificată.
[eadvert]
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, motiv pentru care inspectorii DSVSA recomandă tuturor cetățenilor ce doresc să sacrifice porcine în această perioadă să solicite vizita medicului veterinar din localitate.
Pentru a veni în spijinul cetățenilor, complementar examenelor efectuate de medicii veterinari împuterniciți din fiecare comună, DSVSA Bihor, prin personalul propriu din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, organizează în zilele de 30.11.2020 și 01.12.2019 mai multe centre de examinare a cărnii de porc: un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul LSVJ Bihor, din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 8:30-13: 00 şi un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul CSVSAO Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, care funcționează pentru perioada menționată, zilnic între orele 8:30-14:00. De asemenea, un centru de permanență va funcţiona la nivelul municipiului Salonta, organizat la sediul CSVSAO Salonta, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4, care funcționează pentru perioada menționată, între orele 8:30-13:00 şi un centru de permanență la nivelul municipiului Beius, organizat la sediul CSVSAO Beiuș Aleea Moților Bloc AN 5, care funcționează pentru perioada menționată între orele 8:30-13:00.
Efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.
Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populație este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.
Comercializarea sau înstrăinarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.
Bihorenii sunt rugaţi să informeze de urgenţă autorităţile în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații ori locuri neautorizate sau din surse-tăieri clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!