Ca în fiecare an, carnea de porc are mai mare căutare în preajma Sărbătorilor Crăciunului. Puţini sunt cei care nu au pe masa de Crăciun cârnaţi, caltaboşi sau alte preparate din carne de porc. Cum nu toată lumea are bani de un porc întreg, măcelăriile, abatoarele sau marile magazine sunt tot mai căutate de clienţi. Nu toţi se orientează însă spre locurile cu preţuri mai avantajoase. „Deşi avem preţuri mult mai bune decât la hypermarket-uri, lumea tot de acolo cumpără. Spre exemplu cotletul fără os costă la hypermarket cu 7 lei mai scump pe kilogram decât la noi şi, totuşi, lumea tot de acolo cumpără. Plus că la noi preţurile sunt negociabile”, ne-a declarat un măcelar de la hala de carne din Piaţa Cetate.
Preţuri
Cum era de aşteptat, măcelarii din hala de carne de la Piaţa Cetate s-au aprovizionat cu carne din belşug, de toate categoriile. Astfel, jambonul de porc costă între 14 şi 15 lei kilogramul, pulpa fără os între 17 şi 18 lei/kilogram, kaizerul tot aşa. La fel şi ceafa. Carnea tocată se vinde cu 13,50 de lei kilogramul, ficatul de porc cu 8 – 10 lei/kilogram, cârnaţii cu 18 – 30 de lei/kilogram, în funcţie de calitate şi cât sunt de uscaţi. Cine vrea să cumpere o carcasă de porc va scoate din buzunar între 13,50 şi 14 lei/kilogram.
Măcelarii spun că vânzările sunt încă foarte mici. „Poate că vânzările vor mai creşte după ce se vor primi pensiile şi salariile. Este foarte mare diferenţă faţă de anii trecuţi. În perioada asta de abia dacă te puteai mişca printre vitrine, dar acum …”, spune Emil Ghergel, unul dintre măcelarii din hală.
Majoritatea clienţilor care îşi fac cumpărăturile în hala de carne cumpără de obicei de la acelaşi măcelar, dacă sunt mulţumiţi de marfă. „De ani de zile cumpăr de aici. Sunt produse de foarte bună calitate şi preţurile sunt bune”, este de părere Ioan Popa, un client al halei.
Cine preferă să aibă din toate produsele de porc poate cumpăra unul întreg. Ziarele sunt pline de anunţuri. Kilogramul de porc viu se vinde cu preţuri cuprinse între 8,50 de lei şi 9,50 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!