Pentru a stopa expansiunea epidemiei de pestă porcină africană (PPA), Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis comercializarea porcilor prin organizarea târgurilor de animale. Acest lucru nu îi împiedică însă pe oameni să vândă, respectiv să-și cumpere porci.
Site-urile de anunțuri abundă de oferte cu porci de vânzare. Prețul porcului în viu este între 7 și 10 lei/kg. „An de an îmi cumpăr porc în preajma Sărbătorilor de iarnă. De obicei cumpăr de la fermieri din satele învecinate. Şi anul acesta am decis să cumpăr porc din gospodăria unui cetăţean dintr-un sat în care nu a fost declarată pesta. Examenele obligatorii ale cărnii le fac tot timpul, aşa că nu văd de ce ar fi un pericol”, ne-a spus un bihorean care a preferat să nu-şi declare identitatea.
La magazinele de specialitate, carne este din belşug. Cumpărătorii spun că, aşa cum se întâmplă de obicei în preajma sărbătorilor, comercianţii speculează şi cresc preţurile. Acum, această creştere a preţurilor este pusă şi pe seama epidemiei de PPA.
În prezent, în judeţul Bihor sunt declarate 47 de focare de PPA.
Reguli
„În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție Județene, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, cât și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană. Îi atenționăm pe cetățenii județului Bihor cu privire la faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat”, spun reprezentanţii DSVSA Bihor.
Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenţia asupra faptului că vânzarea sau înstrăinarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!