Aceasta este declaraţia unuia dintre cei mai importanţi 100 de oameni de cultură şi politică de pe această planetă – numire acordată în septembrie 2009, la Assisi, când a fost numit Cavaler al Păcii.
Ştefan Popa Popa s a incendiat cu cuvinte discriminatorii conducerea României şi a încurajat tinerii, chiar din sediul Poliţiei Bihor.
Elevi, studenţi, poliţişti, poliţişti de frontieră au umplut ieri la prânz sala festivă a Poliţiei Bihor, pentru a sorbi momentele de la întâlnirea organizată de reputatul portretist criminalist Florin Lăzău şi şeful lui, inspectorul şef Liviu Popa cu marele portretist şi caricaturist al lumii contemporane, Ştefan Popa Popa s.
În cădere liberă
Prezent cu ocazia derulării unui proiect pe tema importanţei portretului în activitatea judiciară, excelenţa sa, Ştefan Popa Popa s a trecut în revistă societatea română de azi, aflată în „cădere liberă”: „Copilăria e un cadou care vi se dă vouă, tinerilor, pentru viaţa grea ce urmează să o aveţi. Suntem în cădere liberă”.
Aşa cum toţi românii ştiu deja, dar nu se manifestă ca atare, guvernanţii au fost catalogaţi de către marele artist contemporan drept rebuturi, menţinute în funcţii şi cu sprijin puternic din partea mediei centrale. Presa (cea centrală în speţă) a fost şi ea făcută praf de către maestru, care a declarat că şi media românească se află într-o decadenţă nemaiîntâlnită: „Societatea românească este îndobitocită, imbecilizată de mass media şi influenţa asupra păturii sărace – tot mai mare – e în creştere”.
De o modestie aparte, regele caricaturii şi-a cerut scuze în faţa tinerilor din sală: „Îmi cer scuze faţă de voi, cei din generaţia tânără pentru generaţia care conduce această ţară, fiindcă nu a fost capabilă să vă ofere condiţii să aveţi un trai decent”.
Întoarcerea la credinţă
Acid în descrierea realităţii sociale, maestrul a atenţionat de la tribuna Poliţiei Bihor că România va dispărea ca ţară în şapte ani dacă nu se reîncepe o reconstrucţie de la zero. Ca ţara să nu piară, e nevoie de credinţă, a spus Popa: „Trebuie să ne uităm în oglinda bunului simţ şi să începem o construcţie de la zero a acestei ţări”.
Oful marelui artist derivă din faptul că România continuă să fie condusă de nulităţi, elitele neajungând să fie recunoscute la noi în ţară. „Omul e valoros când are performanţe în spate şi nu funcţii, iar societatea noastră este datoare să caute şi să îşi scoată la iveală elitele! Dar România e condusă de grupări de hoţi care au devalizat această ţară”, a precizat Popa.
În cele trei ore petrecute la Poliţia Bihor, maestrul a creionat principii morale şi valori ce trebuie găsite de fiecare român, pentru ca ţara să prospere din nou.
Ţara nu-l susţine
Cei prezenţi au aflat cum maestrul îşi plăteşte absolut toate cheltuielile de deplasare şi cazare pentru a participa la expoziţii în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii unde e chemat mereu, fiindcă Guvernul României nu găseşte de cuviinţă să sponsorizeze un om de cultură de anvergură mondială.
Şi cu toate acestea, Popa s a ajuns în 2009 să fie numit unul dintre cei mai importanţi 100 de oameni din toată lumea, a deschis porţi şi a reprezentat ţara lui care nu îl susţine în faţa a zeci şi sute de ţări.
Popa s a atins un record mondial (a realizat 1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți), pe care tot el şi l-a întrecut realizând în 1995 nu mai puţin de 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Maestrului i s-a recunoscut calitatea că e singurul om de pe planetă care a fost mai rapid cu câteva secunde chiar decât calculatorul.
Artistul de talie mondială a executat portrete la peste 200 de şefi de state şi e primul din lume, după Michelangelo (care a realizat portretele a 50 de papi din 103 câţi au fost până la el), care a reuşit să facă portrete la toţi cei 263 papi de până acum.
El susţine ţara
Tot Popa s este singurul din lume chemat de Vatican să susţină o expoziţie specială acolo, iar ieri, după evenimentul de la Poliţia Bihor, a pornit într-un periplu de promovare a ţării. Popa s va străbate şapte capitale în tot atâtea zile, pentru a promova în continuare România (tot pe cheltuiala lui). Maestrul este una dintre cele opt personalităţi care vor promova România peste hotare, în cadrul programului „România promovată prin valori”. Timişoreanul a fost ales Ambasador al Turismului Românesc alături de Grigore Leşe, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir.
Calitate cu har
Artistul realizează portretele şi caricaturile cumulând două imagini ale persoanei pe care o creionează: o imagine tip mască (fotografie) şi o imagine interioară, pe care o numeşte „oglindă a sufletului”. „Fiecare om are două-trei feţe. Iar sufletul omului se poate uni cu masca lui”, spune Popa s, care a explicat că înainte de a crea portretul ori caricatura, îl străbate pe om cu privirea şi îl pătrunde, înţelegându-i sufletul.
După ani de experienţă, Popa s a ajuns să-şi dezvolte latura de spirit atât de bine încât cunoaşte oamenii şi problemele lor imediat după ce stă un pic de vorbă cu ei. Nu încurajează însă tinerii ce se vor specializa în arta portretisticii şi care vor dobândi un astfel de har să şi spună cu voce ceea ce simt faţă de unele persoane cărora le vor realiza portrete, pentru că nu toţi oamenii sunt pregătiţi să li se spună realitatea verde în faţă.
Despre Florin Lăzău, maestrul spune că e cu har şi unic prin această parte de Europă, drept pentru care îl şi ajută.
Despre chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor, Popa s spune că îl apreciază şi că are un plus mare fiindcă îl sprijină pe Lăzău în arta portretisticii, lucru rar întâlnit la şefii de poliţie din ţară. „E cam greu să fii normal într-o ţară anormală”, a replicat chestorul care a ţinut să spună că în faţa marelui artist contemporan îşi scoate pălăria.
La finalul întâlnirii, tinerii prezenţi l-au înconuurat pe maestrul, care şi-a deschis trusa şi a realizat mai multe caricaturi doritorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!