Sute de localnici, prieteni, invitaţi s-au adunat duminică la Şcoala din Bunteşti pentru a fi alături de inspectorul general şcolar Dorel Luca şi de comisarul principal, Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie într-un moment deosebit de onorant pentru ei. Acordarea titlului de cetăţean de onoare al comunei. Primarul Sorin Degău care îi cunoaşte pe cei doi „generali” de când se ştie a optat să deschidă lista cetăţenilor de onoare cu cele două personalităţi. „Este mare lucru atunci când mergi la Bucureşti şi să-l suni pe Liviu a lu Vişu din Săud şi să-l rogi: «Liviu du-mă la Ministerul Administraţiei, Liviu du-mă la Ministerul Dezvoltării»”, a mărturisit primarul Sorin Degău.
Cât despre Dorel Luca, toate investiţiile făcute în educaţie, în comună sunt legate de numele său. Reabilitarea şcolii din Bunteşti, a şcolii din Stânceşti, proiectul de la Poienii de Sus, grădiniţa care se construieşte acum în curtea şcolii sunt doar câteva dintre mărturiile materiale pentru care Dorel Luca merită titlul de cetăţean de onoare. Pe lângă calităţile profesionale însă ceea ce îl recomandă pe Dorel Luca sunt calităţile umane. „În spatele unui om cu o pregătire profesională deosebită se ascunde un om de o bunătate rar întâlnită”, a mărturisit inspectorul -adjunct şcolar Traian Ungur.
Cel mai tânăr director
Imediat după Revoluţie, Dorel Luca a devenit director ales de profesori la Şcoala din Tulcea. A fost cel mai tânăr director de şcoală din România, la 26 de ani. Duminică, inspectorul-general a fost vădit emoţionat. Aşa cum a mărturisit, a fost prima dată când a vorbit în public în faţa mamei sale. „Atât timp cât sunt la mine frâile, vă asigur că voi face tot ce pot pentru învăţământul din Bunteşti”, a asigurat Dorel Luca. Şi este evident că oamenii l-au crezut. Fiindcă în şcoala în care a avut loc evenimentul, investiţiile se cifrează la 14 miliarde de lei vechi. De fapt condiţiile oferite copiilor din comună se traduc în faptul că elevii nu părăsesc comuna pentru a opta pentru alte şcoli. Peste 600 de copii studiază la Bunteşti.
Ce a învăţat generalul?
Liviu Popa a avut o primă intervenţie atunci când inspectorul general Dorel Luca a luat cuvântul. L-a tachinat prieteneşte pe şeful Învăţământului bihorean pe tema vârstei. Pe cei doi îi despart cinci ani, după care a mărturisit că „în şcoală despre Dorel se vorbea ca de un sfânt. Astfel că mi-a devenit un idol înainte să-l cunosc”. „Vrei cu adevărat ceva în viaţă, luptă şi vei obţine”. Asta spune actualul şef al DGA că a fost lecţia învăţată de la părinţii lui. Le-a mulţumit şi foştilor colegi din Poliţia Bihor „celor care merită, fiindcă sunt şi unii care nu merită”. Ca să destindă atmosfera Liviu Popa a mărturisit că nu în profesie a învăţat să aibă ultimul cuvânt ci acasă, în familie.
„Acolo am ultimul cuvânt. Da dragă, am înţeles draga mea”. Printre cei cărora le-a mulţumit Liviu Popa s-au aflat profesorii din sat Lina Ţăranu şi Aniţa Horge, profesorii din liceu Ioan Derşidan şi Virgil Blaje. Cum era şi firesc, alături de mulţumirile aduse părinţilor, Liviu Popa a mulţumit familiei, prima pe care a sacrificat-o atunci când a ales să opteze pentru carieră. Şi nu a uitat să le mulţumească localnicilor din Bunteşti care „m-au învăţat ce înseamnă bunul simţ. Atunci era inadmisibil să treci pe uliţă fără să spui bună ziua. Ceea ce astăzi din păcate nu se întâmplă”. Întrebată dacă e mândră de feciorul ei, mama lui Liviu Popa a spus: „Sunt mândră de toţi trei băieţii mei. Toţi îs buni, Doamne mulţamu-ţi”.
Veronica Bursaşiu
Liviu Popa şi Dorel Luca, cetăţeni de onoare
Citiți principiile noastre de moderare aici!