Comisarul-şef Liviu Popa, şef al Poliţiei Bihor, care tocmai a fost promovat ca director general la Direcţia Generală Anticorupţie din Bucureşti, a „tras miercuri” linie la activitatea de poliţie depusă.
CV verbal
Absolvent al Academiei de Poliţie în anul 1995, Popa a lucrat la Serviciul de Investigare a Fraudelor între anii 1995 – 1998, următorii doi ani fiind împuternicit să preia conducerea Biroului de Investigare a Fraudelor. În 2001 şi 2002 a lucrat cu detaşare la Serviciul de Cercetări Penale, ocupându-se de dosare ce implicau traficul cu alcool şi petrol; între 2003 şi 2005 a lucrat la Departamentul Naţional Anticorupţie, iar din 23 mai 2005 până acum a condus Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor.
Sub Blaga
De acum ex-şeful Poliţiei Bihor va lucra în directa subordonare a ministrului Vasile Blaga, care l-a susţinut de altfel în toţi aceşti ani prin aprobarea proiectelor legate de Poliţia Bihor. Popa aşteaptă să i se atribuie sarcinile de serviciu la noul job din Capitală, despre care auzise de ceva vreme, de la colegi. Noul şef de la DGA a explicat că sâmbătă a fost informat că a fost promovat, dar că numirea aceasta „nu a fost chiar o surpriză” pentru el.
Popa spune că nu va ceda presiunilor, dacă acestea vor exista şi că, în cazul unor influenţe puternice, îşi va da demisia. De altfel, Popa e conştient că îşi asumă un risc mare prin primirea acestui post, pe care îl poate pierde peste câteva luni, după alegeri, dacă se va schimba culoarea politică a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Popa a plâns
Deşi ar putea fi acuzat că ia modelul preşedintelui Băsescu, care plânge „în direct”, la televizor, comisarul-şef Liviu Popa, cunoscut şi ca familist convins şi un susţinător înflăcărat al valorilor familiei, a avut ochii plini de lacrimi când a fost întrebat despre realizările şi insatisfacţiile trăite în poziţia de şef al Poliţiei Bihor. Cu lacrimi în ochi şi cu vocea tremurândă, Popa a spus că cea mai mare realizare, dar şi insatisfacţie personală este familia, mereu de partea lui, dar pe care o tot sacrifică în favoarea serviciului. „Nu îmi voi duce familia cu mine la Bucureşti fiindcă tot nu voi fi cu ei. Munca te ţine departe de familie şi aici, acasă”, spune Popa care susţine că pentru el „acasă” va fi tot Oradea.
Poliţişti falşi
Popa zice că una dintre satisfacţiile profesionale este că a creat un colectiv de oameni cu personalităţi puternice: „I-am lăsat să le crească aripi şi chiar le-au crescut aripi frumoase”, dar şi că a îmbunătăţit condiţiile de lucru ale colegilor din subunităţile aflate în judeţ.
Printre nerealizări sau insatisfacţii, Popa a relatat că are colegi în Poliţie cu care a avut prea multă răbdare, degeaba. Popa spune că a crezut că acei poliţişti vor înţelege că priorităţile lor trebuie să fie competenţa, dar „nu au înţeles”: „A fi poliţist nu înseamnă să porţi uniformă şi legitimaţie de poliţist ci înseamnă să aplici legea”, a spus Popa, care spune că nu regretă ce a făcut ci ceea ce nu a făcut.
Salut, interlopi!
Întrebat dacă vrea să transmită un mesaj interlopilor, Popa a spus că îi salută şi să le fie clar că dacă provoacă scandaluri stradale, acestea îi vor afecta şi pe ei direct şi indirect: „le vor afecta copiii, părinţii, fraţii şi nimeni nu are de câştigat”. Popa e convins că urmaşul lui pe scaunul de şef al Poliţiei Bihor va continua măsurile de prevenire a infracţiunilor luate de el. De altfel, şeful Poliţiei Bihor are câteva „pupile”, oameni tineri, în care are încredere şi despre care spune că ar putea cârmui cu succes barca Poliţiei: Adrian Bucur – adjunct la Poliţia Municipiului, Ioan Brândaş – şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisarul Alin Haniş – şeful Poliţiei Beiuş, Nicolae Şervezeu – şeful Serviciului Criminalistic, Alexandru Sălăjan de la Poliţia Salonta etc.
Până la ocuparea prin numire sau concurs a unui nou şef la Poliţia Bihor, aceasta va fi condusă totuşi de către adjunctul Eugen Boc.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!