Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, pregăteşte un grup de lucru, care ar trebui să scoată o strategie de dezvoltare turistică pentru zona platoului Padiş. „Din acest grup de lucru ar trebui să facă parte reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, compartimentele Consiliului Judeţean, voluntari sau nu din domeniul mediului”, anunţă Popa, decis să facă un Padiş cu cât mai multe facilităţi oferite turiştilor.
Cornel Popa ia exemplu de la italienii din regiunea autonomă Trentino-Tirolul de Sud. În urmă cu o săptămâna, o delegaţie din Bihor, condusă de Popa, a fost în regiunea Trentino, oraşul Trento, pentru a vedea la faţa locului modelul de dezvoltare a partenerilor din nordul Italiei.
Ieri, Popa a relatat despre realizările gazdelor italiene, a căror regiune este la poalele Munţilor Dolomiţi. Şeful CJ Bihor spune că în zona Trento sunt 60.000 de locuri de cazare într-o zonă ce conţine şi arii protejate. Rezultatul: 160.000 de turişti în anul 2012.
Vrea minţi limpezi
„Şi la noi ar trebui să se întâmple asta”, îşi doreşte Popa. Spune că şi italienii s-au confruntat, în urmă cu treizeci de ani, cu dilema a ceea ce trebuie sau nu trebuie făcut într-o zonă de arie protejată. De aceea, şeful CJ Bihor anunţă că doreşte un grup de lucru care să ofere soluţia pentru Padiş, dar şi pentru Vârtop şi Stâna de Vale. Mai mult, Popa ar vrea o valorificare inclusiv a Munţilor Codru Moma, din sudul Bihorului – limita cu judeţul Arad. „Intenţionez să valorific la maxim tot ce înseamnă minte limpede în Bihor, pentru a pune în valoare frumuseţile de acolo”, promite preşedintele Consiliului Judeţean.
Întrebat dacă consideră că ar trebui ridicate facilităţi turistice în zona Glăvoi (La Grajduri) din Padiş, Popa spus că „nu ştie dacă trebuie să se dezvolte”. De aceea justifică înfiinţarea grupului de lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!