Concertul va avea loc în Piața Unirii și se va bucura de prezența unor soliști de anvergură, ce vor aduce pe scenă piese originale sau aranjamente de la Johann Sebastian Bach și până la Andrei Tudor. Cei care vor urca pe scenă în concertul „Pop-Simfonic” și vor încânta publicul cu vocile lor sunt: Paula Seling, Nick Casciaro, Florin Estefan, Alexandra Anușcă, Ovidiu Lazăr, Natalia Bendre, Rebeca Moje și Cristina Pantea, cărora li se alătură Timea Borbíró la flaut și Andrei Tudor la pupitrul dirijoral.
[eadvert]
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Concertul va fi susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și Grupul de Copii „Enjoy Music”.
„Reușita unui concert constă deopotrivă în programul muzical ales, cât și în alegerea unor soliști buni. Îmbinarea unor genuri muzicale care au apărut în epoci diferite, dar și-au câștigat mereu un public iubitor și cald reprezintă adesea rețeta unui eveniment cultural de succes. În atmosfera plăcută a serii de vară de duminică, 20 august, publicul va fi întâmpinat de un program care îmbină genul pop și cel simfonic, în cadrul concertului „Pop-Simfonic”. Multe dintre piesele concertului orădean sunt aranjamente, precum și creații personale ale compozitorului Andrei Tudor. Fiind una dintre cele mai importante personalități ale muzicii românești contemporane, Andrei Tudor este un compozitor versatil și un muzician inovativ și plin de creativitate. Compozitorul s-a născut la București în anul 1983 și a studiat pianul la Universitatea Națională de Muzică din capitală, absolvind în anul 2006 la clasa profesorului Șerban Dimitrie Șoreanu. În cadrul aceleași instituții și-a completat studiile masterale la secția de compoziție, precum și doctoratul, obținând titlul de doctor în anul 2015. Încă din anul 2007 Andrei Tudor a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Români. Întotdeauna dornic să evolueze profesional, Andrei Tudor a aprofundat arta dirijorală prin studii masterale la UNMB începând cu anul 2019. Premiile obținute de-a lungul timpului au reflectat atât latura sa de solist instrumentist, precum și pe cea de compozitor și dirijor. În toate aceste posturi a colaborat cu artiști renumiți ai scenei lirice internaționale, câteva nume fiind Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Dulce Pontes, Goran Bregovic, Aura Urziceanu, Paula Seling, Teodor Ilincăi și mulți alții. De asemenea, are o colaborare strânsă cu Orchestra Simfonică București, dar și cu alte orchestre din țară, precum Bucharest Jazz Orchestra, Orchestra „Camerata Regală”, Orchestra Operei Române din Cluj și a Operei din Brașov și cu Orchestrele Filarmonicilor din Ploiești, Sibiu și Pitești”, notează conducerea Filarmonicii de Stat Oradea.
Program
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va deschide concertul cu piesa „A Tempo” din creația lui Andrei Tudor. De asemenea pe parcursul concertului vor putea fi ascultate aranjamente create de Tudor: „Nădejdea mea” în interpretarea lui Ovidiu Lazăr, „Il Mondo” cu Nick Casciaro, „Dernière danse” alături de Rebeca Moje, „Non ti scordar di me” cu Alexandra Anușcă, „Penny Whistle Jig” în interpretarea intrumentală a flautistei Timea Borbíró, piesa simfonică compusă de Andrei Tudor „Late August Poem”. Din seria aranjamentelor fac parte și „Oameni” cu Cristina Pantea, „L’appuntamento” în interpretarea lui Ovidiu Lazăr, „Eternitate” cu Nick Casciaro, lucrarea simfonică „Le bal de casses pieds” și în finalul concertului „Oh Happy Day”.
În ordine cronologică, după piesa simfonică „A Tempo”, Florin Estefan va interpreta „Guardian Angel”, piesă scrisă de către Robat Arwyn. Repertoriul concertului este unul cât se poate de variat și din acest motiv, cea de-a treia piesă va fi una de factură religioasă din creația muzicală românească: „La umbra crucii tale” de Aurel Bolbos, în interpretarea extraordinară a Paulei Seling. Rămânând în sfera muzicii religioase, în continuare va putea fi ascultată piesa deja-menționată „Nădejdea mea”.
Un cântec devenit cunoscut prin interpretarea trupei Queen este „Who wants to live forever” (Cine vrea să trăiască pentru totdeauna) de Brian May, putând fi ascultat la Oradea în aranjamentul lui Danilo Riccardi. Piesa este o baladă rock și a apărut pe albumul „A Kind of Magic” (Un fel de magie) al trupei britanice Queen din anul 1986. Chitaristul Brian May a compus-o pentru coloana sonoră a filmului „Highlander”. În anul 2018 piesa a fost clasificată ca una dintre cele mai bune 20 de piese ale legendarei trupe Queen, succesul acesteia fiind confirmat de către numărul considerabil de muzicieni care au interpretat-o în anii de după lansare.
A venit și momentul în care muzica clasică să intre în scenă. Flautista Timea Borbíró va interpreta 2 mișcări din „Suita în si minor” de Johann Sebastian Bach. Lucrarea face parte din cele „4 Suite Orchestrale BWV 1066-1069”, denumite de către compozitor „uverturi” și scrise între 1724-1731. „Suita în si minor” conține 7 părți și a fost scrisă pentru flaut și vioară, fiind o adevărată piesă de virtuozitate. Partea dedicată flautului este una extraordinară, prin faptul că duce cu gândul spre un concert extravagant italian și totuși construit pe o fundație germană solidă.
Din musicalul „My Fair Lady” face parte o piesă cât se poate de cunoscută „I Could Have Danced All Night” (Aș fi putut dansa toată noaptea). Versurile îi aparțin lui Alan Jay Lerner, iar musicalul a fost compus de către Frederick Loewe. Piesa a apărut în anul 1956, atunci când a fost cântată în producția originală de pe Broadway. În musical piesa este cântată de către protagonista acestuia, Eliza Doolittle, care își exprimă extazul după un dans improvizat la primele ore ale dimineții, alături de tutorele ei, Henry Higgins. În rolul Elizei Doolittle la Oradea se va afla Alexandra Anușcă.
Schimbând din nou registrul, piesa următoare din concert va fi o priceasnă, interpretată de către Paula Seling: Ridica-voi ochii, în aranjamentul lui Emanuel Nastasie.
„Il Mondo” (Lumea) este astăzi una dintre piesele cele mai cunoscute ale trupei „Il Volo”. Cu toate acestea, melodia este mult mai veche decât ar părea, fiind interpretată pentru prima dată în 1965. A fost compusă de către Carlo Pes, Lilli Greco, Gianni Meccia și Jimmy Fontana, iar aranjamentul din cadrul concertului „Pop-Simfonic” îi aparține lui Andrei Tudor. Jimmy Fontana a lansat melodia la Festivalul „Un disco per l’estate”, clasându-se pe locul cinci și ajungând ulterior pe locul întâi în topul vânzărilor. Astfel piesa a fost preluată și în alte țări, fiind foarte apreciată în Spania, dar și în Brazilia sau Franța. Cântecul a fost inclus și în lumea cinematografică, fiind prezent în coloana sonoră a filmului „L’ombrellone” din 1965 și „Questione di tempo” în 2013. „Il Mondo” va fi adus în fața publicului orădean de către Nick Casciaro.
„Dernière danse” (Ultimul dans) este cel mai cunoscut cântec franțuzesc din ultimul deceniu. Piesa scrisă de către Adila Sedraia, a fost cea care a făcut cunoscut numele cântăreței Indila. „Dernière danse” a fost lansat pe albumul ei de debut din anul 2014, denumit „Mini World” (O mică lume). În luna mai a anului curent, la mai puțin de 10 ani de la lansare, piesa a devenit prima melodie franțuzească care a depășit un bilion de vizualizări pe YouTube. În concertul Filarmonicii va fi prezentată varianta orchestrată de către Andrei Tudor, în interpretarea Rebecăi Moje.
De asemenea un aranjament al compozitorului Andrei Tudor este și „Non ti scordar di me” (Nu mă uita), piesă interpretată de către soprana Alexandra Anușcă. Cântecul compozitorului Ernesto De Curtis și al textierului Domenico Furnò datează din anul 1935. A fost lansat de către Beniamino Gigli în filmul cu același nume, regizat de către Augusto Genina, imediat după aceea făcându-și apariția și varianta în limba germană a acestuia.
Robat Arwyn, autorul piesei „Guardian Angel” (titlul original fiind „Anfonaf Angel”) este cunoscut pentru cântecele sale scrise în limba welsh. Printre acestea se numără cântecul mai sus menționat, precum și „Benedictus”. Ambele piese vor fi interpretate de către baritonul Florin Estefan.
„Stabat Mater” este o rugăciune ce datează din secolul XIII și pe baza căreia s-au scris numeroase lucrări vocal-simfonice. Una dintre cele mai recente lucrări ale genului este „Stabat Mater” de Karl Jenkins, din anul 2008. Caracteristică lucrărilor timpurii ale lui Jenkins este îmbinarea muzicii tradiționale din Vest cu instrumente tradiționale, în acest caz din Orientul Mijlociu. În concertul „Pop-Simfonic” va fi prezentată „Ave Verum”, partea a X-a a lucrării, în interpretarea soliștilor Florin Estefan și Alexandra Anușcă.
Printre momentele soliștilor vocali, este timpul să se strecoare în program momentul oferit de flautista Timea Borbíró. Aceasta va prezenta piesa „Penny Whistle Jig” de Henry Mancini, în aranjementul lui Andrei Tudor. Piesa este caracterizată prin lirism și a fost scrisă pentru filmul „The Molly Maguires”. Redarea acesteia pe scena concertului, aduce odată cu ea o atmosferă luminoasă, plăcută și o senzație de libertate.
Ce poate fi mai potrivit la sfârșitul lunii august, decât o lucrare orchestrală denumită „Late August Poem” (Poem la sfârșitul lui august)? Lucrarea intitulată astfel a fost lansată de către Andrei Tudor în luna august a anului trecut. Odată cu prezentarea în premieră a piesei, compozitorul a declarat faptul că el nu compune în funcție de trenduri sau pentru clasamente, ci pune suflet în fiecare notă pe care o scrie.
O piesă din genul folk-rock este „Hallelujah”, scrisă de Leonard Cohen. La lansarea sa din anul 1984 s-a bucurat de un succes timid, devenind cunoscută abia odată cu interpretarea lui John Cale din anul 1991. Versiunea sa a fost atât de apreciată, încât a fost aleasă pentru a fi redată în filmul „Shrek” din anul 2001. În concertul Filarmonicii Oradea va fi adusă pe scenă prin vocea solistei Natalia Bendre.
În continuare, Ovidiu Lazăr va încânta publicul cu „L’appuntamento”. Piesa s-a numit inițial „Sentado à Beira do Caminho” (Stând pe marginea drumului) și este un cântec brazilian compus de Roberto Carlos și Erasmo Carlos și lansat în luna mai, în 1969. În anul următor cântecul a fost adaptat și în limba italiană de către Bruno Lauzi și a fost înregistrat de Ornella Vanoni cu noul titlu. Această versiune a piesei a fost plasată imediat în vârful clasamentelor de muzică italiană. Ulterior, piesa a fost cântată și de către alți artiști de renume, precum Andrea Bocelli sau Fernanda Porto, precum și în limba greacă de către Dimitra Galani.
Muzica românească are locul ei special în cadrul concertului „Pop-Simfonic”. În interpretarea lui Nick Casciaro va putea fi ascultată piesa „Eternitate” de George Grigoriu, în aranjamentul lui Andrei Tudor. Aceasta a fost prima piesă pe care Grigoriu a compus-o pentru tânărul George Nicolescu. L-a apreciat și a fost impresionat de vocea sa de când l-a cunoscut, lansând pentru acesta piesa „Eternitate” la începutul anului 1973, fiind prima dintr-o serie de cântece compuse pentru Nicolescu.
„Dor în destin” va fi interpretată de către Paula Seling, piesa fiind parte din „Valsul nr. 2” de Dimitri Șostakovich într-un aranjament de Sandu Gorgos. La rândul său „Valsul nr. 2” este cel mai cunoscut fragment inclus în „Suite for Variety Orchestra”, una dintre cele ma cunoscute lucrării ale compozitorului rus. A fost scrisă după anul 1956 și a fost utilizată în coloana sonoră a filmului sovietic „Pervyy eshelon” (The First Elechon).
În continuare, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, alături de dirijorul Andrei Tudor va interpreta „Le Bal des casse-pieds” din creația lui Vladimir Cosma. Același titlu îl poartă și filmul realizat de către Yves Robert în anul 1992, muzica acestuia fiind compusă de către compozitorul român. În concertul „Pop-Simfonic” va fi prezentat aranjamentul făcut de către Andrei Tudor.
Concertul se va încheia cu un alt aranjament al compozitorului, acesta fiind „Oh Happy Day”. Pe scenă vor urca toți artiștii implicați în concert, precum și Grupul de Copii „Enjoy Music”. „Oh Happy Day” este o piesă gospel din 1967, care pornește de la un imn scris în 1755 de către Philip Doddridge. La doi ani după lansare, înregistrarea făcută de către Edwin Hawkins Singers a făcut ca piesa să devină un adevărat hit internațional.
Despre artiștii invitați
Paula Seling s-a născut la 25 decembrie 1978 în orașul Baia Mare. A studiat pianul de la vârsta de 6 ani, iar la 10 ani a intrat în corul școlii, devenind apoi solistă. 5 ani mai târziu s-a alăturat trupei „Enders”. A absolvit Colegiul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare și Școala Superioară de Jurnalistică din București. A devenit una dintre cele mai importante personalități din lumea muzicală a României, fiind interpretă, compozitoare, jurată în cadrul competiției X Factor, sezonul 1, precum și realizatoare de emisiuni radio. A cântat alături de nume mari ale scenelor internaționale, precum Al Bano, Michael Bolton și Beyonce. Una dintre cele mai semnificative realizări ale sale o reprezintă participarea la Eurovision în anul 2010 alături de interpretul Ovi, unde s-au clasat pe poziția a treia.
Nick Casciaro s-a născut în Bolzano, Italia, însă vocea sa a devenit cunoscută pe scenele din România. În anul 2021 a participat la Concursul X Factor, pe care l-a și câștigat, reprezentând echipa Loredanei Groza. Pe lângă muzică, Nick este pasionat și de sport, practicând în timpul liber fotbal, rugby, patinaj și surfing. În prezent, artistul are concerte în Italia, Canada, America și Spania.
Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, precum Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez. Începând cu perioada studenției, Estefan a participat la numeroase concursuri, unde a fotst distins cu diferite premii, precum Premiul I la Concursul Național „Sabin Drăgoi” Timișoara sau premiul I în anul 2003 la Concursul Internațional „Hariclea Darclee” Brăila. În prezent, Florin Estefan este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima.
Soprana Alexandra Anușcă s-a născut la Blaj, însă studiile muzicale le-a început la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și apoi la Universitatea Națională de Muzică din București. Au urmat studiile masterale la Conservatorul Regal din Birmingham și la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. Repertoriul său cuprinde preponderent roluri din creația lui Mozart și Donizetti. Soprana a evoluat pe scene din Germania, Elveția, Marea Britanie și România. În prezent este membră a Academiei corale a Operei de Stat din Viena.
Ovidiu Lazăr a crescut înconjurat de muzică, tatăl său fiind membru într-o trupă. A început să ia ore de canto la vârsta de 8 ani și în anii ce au urmat a câștigat numeroase premii la festivalurile din țară și din străinătate. A aprofundat studiile muzicale la facultatea Centro Professione Musica din Milaon, Italia, specializându-se în Canto. Două dintre experiențele sale importante sunt participarea la Vocea României și la The Voice of Italy.
Natalia Bendre este o tânără interpretă din Oradea, care și-a descoperit talentul la o vârstă fragedă. A fost susținută de către părinții săi de la început, înscriind-o la Școala de Canto Muzică Ușoară „Enjoy Music”. În prezent, aceasta lucrează și cu compozitorul Ovidiu Anton la Anton Music Production, unde a și lansat câteva piese din genul rock.
„RebeKa” este numele de scenă al tinerei cântărețe Rebeca Moje. Ea s-a născut la Madrid, însă s-a stabilit cu familia la Baia Mare încă de la vârsta de 2 ani. Fiind pasionată de muzică a participat activ la toate evenimentele muzicale din școala sa. Între timp a început să studieze la P.S. Academy din Baia Mare și ulterior la Recreat, iar în prezent este membră în „Enjoy Music” Oradea.
Cristina Pantea este o altă tânără cântăreață din Oradea, care este cursantă a Școlii „Enjoy Music” din Oradea. La vârsta de doar 15 ani are deja cover-uri lansate pe youtube, iar cele peste 30 de piese pe care le cântă sunt scrise în kazahă, engleză și rusă. Inedit este faptul că tânăra cântăreață se acompaniază chiar și la un vechi instrument kazah, vechi de peste 2000 de ani, denumit „dombra”.
Timea Borbíró este în prezent studentă la Facultatea de Muzică din Oradea. Tânăra a început studiul flautului la vârsta de 10 ani, alături de prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu, care a îndrumat-o pe parcursul formării ei în băncile școlii. Performanța tinerei a fost valorificată prin rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele la care a participat în timpul școlii. Pe lângă acestea, Timea a fost prezentă în calitate de solistă pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea la vârsta de 13 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!