Metoda la care au apelat oamenii de afaceri bihoreni Ioan şi Viorel Micula pentru a-şi încasa de la Statul Român despăgubirea decisă de Curtea de Arbitraj de la Washington a ajuns să fie dezbătută în şedinţa de Guvern de vineri. Pe de altă parte, Comisia Europeană consideră ilegală şi anticoncurenţială decizia de compensare a datoriilor fiscale ale SC European Food cu o parte din despăgubirea decisă de Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.
„Noi încercăm să recuperăm banii, pe noi nu ne interesează acţiunile. Noi vrem să recuperăm banii, ca să putem să facem faţă cheltuielilor pe care le avem. Acţiunea de executare se poate face şi în România şi în Statele Unite sau şi în altă parte pentru că această decizie este executabilă în 140 de ţări. Noi nu am vrut să facem chestia asta, pentru că în România costurile executării sunt mult mai mari. Am încercat să găsim o cale amiabilă să ne înţelegem cu dânşii, dar nu-i interesează”, a precizat, vineri, Ioan Micula într-o declaraţie mai amplă pentru hotnews.ro.
„Statul român trebuia să ne dea banii de 6-7 luni sau de un an aproape. Deci tot am încercat să negociem cu ei, le-am explicat consecinţele enorme şi presiunile foarte mari în care ne aflăm şi ce pierderi uriaşe avem. Va trebui să fim despăgubiţi pentru toate investiţiile făcute în România, care depăşesc 200 de milioane”, a completat Viorel Micula într-o intervenţie la B1 Tv.
Premierul Victor Ponta a afirmat că speră ca judecătorii români să aplice legea „corect” în cazul acţiunilor Petrom asupra cărora fraţii Micula au întocmit sechestru, după un proces câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington, arătând că aceste acţiuni nu sunt ale Finanţelor, ci ale Economiei.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român şi trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
Vineri, Ministerul Finanţelor a anunţat că, la cererea lui Ioan Micula şi a societăţilor controlate de acesta, s-a întocmit proces verbal de sechestru asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA.
Cazul a fost discutat în şedinţa de vineri a Guvernului de către premierul Victor Ponta şi miniştrii implicaţi.
Alt Minister are acţiunile
„Nu se iau acţiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanţelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă prin care fraţii Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro”, a spus Ponta.
Ministrul Finanţelor i-a explicat că este vorba atât de fraţii Micula, cât şi de companiile lor, dar a precizat că ministerul a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând şi o contestaţie la executare în faţa instanţelor româneşti.
„E, asta e, sper totuşi ca judecătorii români să aplice legea corect şi să nu dea acţiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanţe”, a completat Ponta.
Ministrul delegat al Energiei a intervenit în discuţie spunând că rămâne de văzut cum va acţiona executorul judecătoresc şi arătând că, „fără a-mi permite să comentez o decizie a instanţei”, în cazul Petrom s-a evaluat la valoarea nominală şi nu la cea de piaţă.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat anterior că a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale împotriva sechestrului asupra acţiunilor deţinute de statul român la OMV Petrom obţinut de societăţi controlate de fraţii Micula.
„Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti «Mazilu şi Asociaţii», la cererea societăţilor Multipack srl, Starmill srl şi European Food S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale”, a comunicat Ministerul.
Totodată, după primirea Procesului verbal de sechestru, Ministerul Finanţelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie.
Decizia ICSID, nefinalizată
Ministerul menţionează că diferendul în faţa Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) dintre România şi societăţile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. şi European Food S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.
Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul ICSID de pe lângă Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, şi viza decizia autorităţilor române privind eliminarea unor facilităţi fiscale acordate grupului European Drinks pentru investiţiile în zonele defavorizate.
Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză, susţineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.
OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri, Fondul Proprietatea are o participaţie de circa 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!