În cadrul „Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a” a avut loc miercuri, 17 mai, lansarea cărţii scrise de Sabina Horvath, „Ponevi aflate în colecția Muzeului Țării Crișurilor”. Volumul a apărut anul trecut la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
[eadvert]
Evenimentul a fost organizat la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” de către Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Cartea a fost prezentată de dr. Ioan Goman, şeful secţiei Etnografie a Muzeului Ţării Crişruilor, moderator fiind prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Carte descrie o subcategorie de textile ţărăneşti din colecția Secției de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Ponevile prezentate în carte sunt parte a patrimoniului muzeal, provenind din sate aflate în zona etnografică a Crișului Alb.
Ele au intrat în colecţia muzeului prin achiziții sau donații. „Prin realizarea în tehnica numită karamani, având același aspect pe ambele părți, ponevile au ca punct de referință arta covoarelor orientale, însă prin modul de ornamentare cu motive românești și prin utilitatea din casa țărănească au fost adaptate cerințelor culturale proprii satelor de proveniență.
Complexitatea ornamentării, dispusă pe întreaga suprafață prin repetarea unor motive sau compoziții, este augmentată de explozia cromatică care potențează aspectul final. Sunt obiecte cu o vechime cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX-lea și a doua jumătate a secolului al XX-lea, realizate în casa țărănească, cu mijloace materiale și tehnice specifice satului românesc.
Urzite și țesute la războiul de țesut, ornamentate prin diferite alesături, ponevile au fost parte a modului tradițional de înfrumusețare a interiorului casei țărănești, completând prin expresivitate alte obiecte textile și de mobilier specifice”, spune dr. Sabina Horvath, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor.
Cartea prezintă caracteristicile ponevilor aflate în colecţia muzeului, tehnica realizării lor, cromatica şi utilitatea ponevilor. Aflăm din carte că sunt ponevi cu diferite tipuri de ornamentare: dispusă pe lungime sau pe lăţime, dispusă în chenare, „în tăblii (pătrate) sau mixtă şi în vrâste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!