După cum şi secretarul de stat Raed Arafat anunţa încă de sâmbătă, imediat după tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, premierul Victor Ponta a transmis luni, 2 noiembrie, prin media centrală, că o lege nouă care urmează să apară va permite pompierilor să şi închidă sălile mari – cluburi, baruri, restaurante etc – dacă acestea au probleme de siguranţă.
Cresc amenzile
Conform Mediafax, „Guvernul va discuta în şedinţa de marţi modificarea legislaţiei astfel încât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să poată dispune închiderea unor cluburi, baruri sau restaurante care nu respectă normele de siguranţă şi va putea dispune amenzi de la 50.000 la 100.000 lei”.
Doctorul Arafat anunţa că noua lege ar putea cuprinde şi pedeapsa cu închisoarea, ulterioară cea a sancţionării pecuniare, dacă nu se remediază neregulile privind luarea de măsuri antiincendiu.
Ministerul Justiţiei şi MAI pregătesc noua lege sau modificările la legea existentă. În plus, „se caută formule pentru a elimina din legislaţia în vigoare posibilitatea acordării autorizaţiilor de funcţionare în baza unor declaraţii pe proprie răspundere”, a transmis Mediafax.
Se respectă actuala lege?
Şi în oraşul Oradea sunt cluburi destule cu intrări înguste, cu o singură cale de acces sau cu scară îngustă dintre care cel puţin patru în centrul oraşului şi altele în cartiere, cum ar fi Rogerius. Din pricina codurilor civil şi penal, nu publicăm numele cluburilor în discuţie pentru a nu se invoca prejudicii de imagini.
La Oradea însă au fost situaţii când un club sau altul a fost închis, după ce au încasat amenzi din diverse cauze. Acum vreun an – doi, un club din Rogerius, amendat de data aceea pentru nivelul ridicat de zgomot, a fost închis pentru vreo lună. Sursele JB şi Bihon spun că primarul Ilie Bolojan ar fi dat dispoziţie să nu fie iertaţi cei ce încasează amenzi dacă nu îşi remediază problemele în termenul stabilit de cei care i-au sancţionat.
În prezent, Legea 307 privind apărarea împotriva incendiilor prevede, la articolul 14, litera d: „obligaţia primarilor de a asigura controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul adunărilor sau al manifestărilor publice. La litera e se prevede că primarul „asigură controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la construcţiile şi instalaţiile tehnologice aparţinând domeniului public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale, precum şi la instituţiile publice”.
Iar la litera f se menţionează că primarul „dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!