De la pompieri
Pompierii roagă oamenii să urmărească buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă. Salvatorii, la fel ca medicii, roagă insistent bihorenii să evite expunerea îndelungată la temperaturi scăzute.
În această perioadă cu temperaturi foarte scăzute, nu e bine să se suprasolicite instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. În acelaşi timp, se recomandă amplasarea mijloacelor de încălzire portabile la distanţă de cel puţin un metru faţă de materialele combustibile. Mijlloacele de încălzire trebuie oprite înainte de culcare sau înainte de a pleca de acasă. Nici cu maşina nu e bine să te hazardezi când se anunță ninsori și/sau viscol.
Bihorenii care sunt suprinşi pe drum de viscol şi sunt blocaţi în afara localităţilor, pompierii recomandă şoferilor să tragă pe dreapta drumului, să pornească luminile de avarie și să prindă o bucată de material textil de antena radio ori la geam. Trebuie apoi să anunţe la 112 că au rămas blocaţi în maşină, să indice locul şi să rămână acolo până vin forţele de intervenţie să îi ajute. Şi până ajunge primul echipaj de salvare, oricare ar fi el, e bine să se pornească motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, trebuie deschisă uşor o fereastră pentru ventilaţie şi pentru a nu inhala i monoxid de carbon. Între timp, trebuie curățată periodic şi zăpada de pe țeava de eșapament.
Cei ce rămân blocaţi în maşini seara sau noaptea sunt rugaţi săa prindă lumina din interior pentru ca echipele de salvare să îi poată localiza mai ușor.
Şi de la poliţişti
Polițiștii rutieri recomandă şi ei şoferilor să se intereseze de vreme înainte să pornească la drum şi să își echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece.
În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, ca să evite orice pericol care ar putea să apară. Parbrizul, luneta şi geamurile laterale trebuie curăţate pentru a avea vizibilitate, iar în mers trebuie păstrată o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Trebuie folosită mai ales frâna de motor şi nu e bine să vireze brusc.
Atenţie şi la vântul puternic, care poate influenţa mersul autovehiculelor, fiind foarte posibile schimbările bruşte de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehicule de dimensiuni mari sau la ieşirea din localităţi şi zone împădurite. De aceea, poliţiştii recomandă prudenţă sporită şi conducerea cu ambele mâini pe volan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!