Pompierii reamintesc populației că principalele cauze ale producerii incendiilor de pădure sunt folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul.
„În perioada imediat următoare există un risc ridicat de producere a unor incendii, care pot afecta hectare întregi de păşune sau păduri”.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, pompierii roagă bihorenii să nu facă foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde, să nu aprindă focul pe timp de vânt și nici să prepare mâncarea la picnic la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii.
Nu e bine să se fumeze lângă mirişti şi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu, nici să se arunce la întâmplare ţigara nestinsă și nici să nu lase copiii să se joace cu focul. Resturile de după picnic trebuie aruncate pentru că și acestea pot contribui la propagarea incendiilor, spun pompierii, care atrag atenția că focul nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii. Cenușa de la foc trebuie depozitată apoi în gropi speciale (după ce a fost stinsă cu apă).
Pompierii militari bihoreni reamintesc deţinătorilor şi administratorilor de păduri și obligația de a respecta măsuri de prevenire a evenimentelor care periclitează fondul forestier sau alte bunuri din zonele împădurite și care pot pune în pericol siguranța cetățenilor.
Printre măsuri se numără instruirea persoanelor care desfăşoară activităţi în zonele împădurite privind respectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor. E binevenită asigurarea cantoanelor şi ocoalelor silvice cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare.
Pompierii recomandă amplasarea de panouri şi pancarte de avertizare privind regulile de prevenire şi stingere a incendiilor de pădure. În același timp, se recomandă planificarea, organizarea și desfășurarea de către personalul silvic a activităților de supraveghere și patrulare pe traseele cele mai frecventate ce străbat pădurile, îndeosebi în perioadele cu afluență mare de public.
Nu în ultimul timp, este interzis accesul autovehiculelor particulare pe drumurile forestiere, ca și instalarea corturilor și grătarelor în alte locuri decât cele special amenajate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!