La ceas de aniversare, pompierii bihoreni au realizat o situaţie în cifre a activităţii lor din primele opt luni ale acestui an.
Pompierii, cei despre care sondajele de opinie indică un grad de încredere din partea populaţiei aproape total (peste 90%) au atras atenţia şi asupra tipurilor de incendii mult mai multe ca anul trecut, dar şi asupra situaţiilor de urgenţă „mai fericite”, soldate cu mai puţini oameni morţi faţă de cele din anul precedent.
Cele mai multe intervenţii din cadrul incendiilor au fost la vegetaţia uscată (59% din totalul misiunilor la incendii ale ISU Bihor). Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, gen. Ioan Baş, a subliniat că numărul incendiilor la vegetaţie uscată produse în primele opt luni în acest an a crescut mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în primele opt luni din 2011 pe raza Bihorului s-au produs 334 astfel de incendii, din ianuarie şi până în 31 august a.c. s-au înregistrat 866 de incendii la vegetaţia uscată. Partea bună în acest rău este că incendiile de vegetaţie uscată din Bihor nu au afectat fondul forestier, în cele mai grave situaţii de acest gen fiind distrusă doar litiera). Inspectorul şef de la ISU a explicat că fondul forestier nu a fost afectat de focuri puternice în Bihor, la fel ca în alte judeţe din ţară pentru că ISU şi Garda de Mediu au derulat acţiuni comune de patrulare a zonelor cu păduri.
O problemă
O altă problemă serioasă, din moment ce a fost evidenţiată de şeful ISU Bihor este principala cauză a incendiilor: coşurile şi burlanele de la imobile, necurăţate. Ioan Baş a informat că principalele cauze ce au dus la producerea incendiilor în primele opt luni din acest an sunt: coşurile de fum, focul deschis utilizat pe terenuri virane, probleme de natură electrică, fumatul şi jocul copiilor cu focul.
Baş a informat că până în acest an, cele mai multe incendii de la coşuri de fum necurăţate erau la sate, dar că în acest an, până la finele lunii august, s-a înregistrat o creştere a incendiilor în zona urbană provocate din pricina coşurilor de fum necurăţate.
Ce e bine la acest capitol – numărul deceselor a fost mai mic, doar o persoană decedând în incendiu anul acesta, faţă de trei câte şi-au pierdut anul trecut viaţa în flăcări.
Pregătire
Baş a ţinut să sublinieze şi faptul că în Bihor se pune accent pe educaţie pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă nedorite. Zeci de mii de copii şi adulţi sunt anual instruiţi despre modalităţile prin care se pot feri sau pot scăpa de/din situaţiile de urgenţă. Bugetul redus, alocat pompierilor bihoreni în acest an a determinat renunţarea participării la unele competiţii sportive (cu toate acestea Bihorul e pe locul cinci în ţară), dar nu s-a făcut rabat de la pregătirea personalului. Baş a accentuat faptul că angajaţii ISU au participat şi în acest an la o serie de cursuri de perfecţionare, tocmai pentru a fi pregătiţi să facă faţă situaţiilor de urgenţă, oricât de grave ar fi acestea.
Acest fapt s-a văzut şi marţi, când un incendiu foarte mare a cuprins o suprafaţă imensă pe Şoseaua Borşului, la firma de construcţii Masterplast. Şapte butelii au explodat din 25 cţte se aflau lângă depozitul de construcţii, dar toate au fost distruse în incendiu.
Desfăşurarea de forţe imensă, coordonarea misiunii şi timpul imens alocat lichidării complete a incendiului a făcut ca evenimentul să se soldeze fără victime şi să se evite catastrofe (distrugerea clădirii cu birouri, a maşinilor parcate în faţă etc).
Citiți principiile noastre de moderare aici!