Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost informat despre prognoza meteo din următoarele săptămâni, care se vor caracteriza prin caniculă. În speranţa că vor reduce numărul victimelor afectate de temperaturile caniculare, salvatorii bihoreni transmit mai multor categorii de persoane câteva dintre sfaturile ce i-ar putea apăra.
Anti-explozie
ISU Bihor transmite operatorilor economici care depozitează, procesează, transportă materiale şi substanţe cu risc ridicat de incendiu sau explozie să îşi reducă activitatea între orele 10:00 – 18:00, când temperaturile depăşesc 30°C, să nu manipuleze şi să nu efectueze lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. Reprezentanţii acestor tipuri de firme sunt rugaţi să asigure protejarea recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune faţă de efectul direct al razelor solare, prin umbrire (copertine, şoproane etc.) precum şi prin stropire periodică cu jeturi de apă pentru răcire. Patronii acestor firme sunt sfătuiţi de asemenea să cureţe vegetaţia din jurul depozitelor, sondelor, conductelor, liniilor electrice şi de comunicaţii şi să îndepărteze obiectele optice (inclusiv cioburile de sticlă) ce pot acţiona, în anumite condiţii, drept concentratori ai razelor solare. Personalul de la aceste firme unde există risc de explozie trebuie instruit despre modul de prevenire şi intervenţie, al modului de alarmare-alertare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, iar reprezentanţii firmelor cu un astfel de risc trebuie să asigure rezervele de apă pentru incendii şi a altor mijloace de stingere şi zilnic să verifice situaţia din perimetrul unităţii.
Primăriile atenţionate
Angajaţii din administraţia publică locală sunt sfătuiţi de salvatorii bihoreni să verifice mai des zonele cu culturi agricole şi cele frecventate pentru agrement şi să reorganizeze sistemul de anunţare – alertare a acestuia, cu scopul de a asigura intervenţia operativă în cazul producerii unui eveniment. Reprezentanţii primăriilor trebuie să identifice cursurile de apă pe care se pot produce viituri în caz de ploi torenţiale şi să aplice măsurile de înştiinţare şi avertizare a populaţiei în funcţie de atenţionările primite. În primării trebuie să se asigure condiţii pentru acordarea primului ajutor, salvare şi cazare a persoanelor afectate de calamităţi din acest sezon (caniculă, inundaţii), iar în cazul producerii unor ploi torenţiale, furtuni, se va asigura decolmatarea, curăţirea şanţurilor şi cursurilor de apă de aluviunile şi diversele materiale aduse de viituri. În cadrul primăriilor se vor stabili semnale cunoscute de toţi cetăţenii localităţii, în cazul producerii de incendii şi se vor asigura mijloace de primă intervenţie (găleţi, furci, lopeţi, cazmale, rezervă de apă etc.). Tot angajaţii primăriilor sunt responsabili de verificarea instalaţiilor de paratrăsnet, ştiut fiind faptul că, după o perioadă cu temperaturi ridicate, precipitaţiile sunt însoţite în mod frecvent de descărcări electrice atmosferice.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!