Între orele 1:20 – 2:15, pompierii au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă ca să stingă flăcările la acoperişul unei locuinţe de pe str. Plugarilor, izbucnit din pricina coşului de fum neprotejat termic. Pompierii au reuşit şi de această dată să limiteze pagubele la circa 16 mp acoperiş din lemn cu învelitoare de ţiglă.
Pompierii spun că de la începutul acestui an s-au produs 15 incendii cu aceeaşi cauză – neprotejarea termică a coşurilor de fum.
Salvatorii atenţionează cetăţenii să fie mai prudenţi pentru a evita tragedii. Pompierii spun că se poate, cu costuri mici, să se menţină coşurile de fum în stare bună de funcţionare, dacă se iau unele măsuri: verificarea curăţarea, repararea coşurilor de fum de către persoane specializate şi autorizate, prelungirea coşurilor deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m. În podul casei, coşul de fum trebuie neapărat tencuit ca să nu prezinte fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Pompierii spun şi că burlanele şi coşurile pentru evacuarea fumului trebuie construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii, coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
De asemenea, la trecerea prin acoperiş trebuie lăsată o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului şi este interzis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!