Situația copiilor defavorizați din mediul rural nu este deloc îmbucurătoare, însă cu ajutorul pompierilor bihoreni elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Șușturogiu, comuna Cetariu, Școlii Gimnaziale nr. 2 Fîșca, comuna Vârciorog și Școlii Gimaziale nr. 2 Bucuroaia, comuna Copăcel au acum acces la cărțile din listele de lecturi obligatorii și suplimentare, dar și la creații aparținând tezaurului literar universal.
„În total, peste 500 de cărți au ajuns acolo unde era nevoie de ele, la cei pentru care, așa cum ne-au arătat impresionându-ne, o carte chiar reprezintă un dar minunat”, a declarat cu bucurie maiorul ISU Crișana Bihor, Camelia Roșca.
Fericire în stare pură
Pompierii au dorit să promoveze atât valorile naționale, cât și cărțile într-o lume în care acestea sunt uitate pe rafturile bibliotecilor, iar pentru a stimula creativitatea elevilor a fost organizat un concurs de creație literară: „Dragostea de neam și țară”, la care au participat toți elevii celor trei școli.
Au scris și desenat cu multă grijă texte cu o încărcătură emoțională foarte mare, iar inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor i-a recompensat cu diplome și cărți pe care le-au răsfoit de îndată.
„Zâmbete calde, râsete molipsitoare, bucurie nemărginită exprimată prin îmbrățișări recunoscătoare – aceasta a fost atmosfera încărcată de emoție pe care elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Șușturogiu, comuna Cetariu, Școlii Gimnaziale nr. 2 Fîșca, comuna Vârciorog și Școlii Gimaziale nr. 2 Bucuroaia, comuna Copăcel le-a oferit-o pompierilor militari, pe parcursul derulării proiectului destinat acestor minunați copii”, a mai descris maiorul Camelia Roșca.
La rândul lor, elevii Școlii Gimaziale nr. 2 Bucuroaia şi-au arătat admirația față de pompieri prin intonarea unor cântece patriotice.
Ilie „Pompierul”
Cei mai mari dintre cei aproximativ 50 de elevi ai Școlii Bucuroaia au aranjat, cu grijă, pe rafturile unei biblioteci cărțile primite. Tinerii au fost încurajați de maiorul Camelia Roșca. Ea nu a contenit să le explice copiilor cât de importante sunt cărțile și cum cunoștințele reprezintă singura avuție pe care nimeni nu poate să le-o ia.
Mai motivați ca niciodată, cu mic cu mare, elevii au pus întrebări legate de meseria „salvatorilor”, demersurile care trebuie îndeplinte pentru o astfel de carieră, la final mărturisind că atunci când vor fi mari se vor face pompieri.
O autospecială pentru stingerea incendiilor, prezentă la acțiune, a adus un plus de bucurie pe chipurile elevilor care rând pe rând au cercetat-o ca pe un univers nou. Ba chiar, un băiat a testat echipamentul din dotare și a fost învățat să mânuiască furtunul cu apă. Râsetele inocente și nevinovate nu au întârzâiat să apară, cel în cauză fiind imediat „botezat”, Ilie „Pompierul”.
Scop bine definit
Acțiunea a avut drept scop principal stimularea interesului pentru lectură în rândul copiilor și a adolescenților, informarea și pregătirea elevilor în domeniul situațiilor de urgență, precum și dotarea unor biblioteci școlare din mediul rural.
„Proiectul a fost inițiat cu un scop bine definit: cel de „a salva destine” prin cultivarea dragostei de carte și de a consolida sentimentul identității naționale prin pomovarea în rândul copiilor, a operelor literare scrise de autori români, elevii familiarizându-se astfel cu modul de viață și de gândire al românilor de-a lungul secolelor prin intermediul operelor consacrate din literatura națională”, a mai adăugat Camelia Roșca.
Poeziile, desenele și compunerile elevilor urmează a fi publicate pe pagina oficială de internet a pompierilor bihoreni (www.isubh.ro) la secțiunea „100 de cărți românești pentru Centenar”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!