Mobilizare masivă şi desfăşurare imensă de forţe de intervenţie în acordare de prim ajutor şi stingere incendii s-a realizat marţi seară.
Scenariul imaginat
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor au testat, între orele 19:00 -22:00, viabilitatea Planului Roşu al județului Bihor în ipoteza producerii unui incendiu într-un obiectiv economic cu număr mare de angajați.
Potrivit scenariului, în jurul orei 19:00, ISU Bihor este sesizat, prin 112, despre un incendiu la depozitul de materii prime al unei firme de pe Şoseaua Borşului din Oradea, care desfăşoară activităţi de producţie a componentelor electronice, depozitare a materiei prime şi a produselor finite. La firma respectivă se lucrează permanent, în schimburi, iar în momentul izbucnirii incendiului, în obiectiv sunt aproximativ 280 de persoane. Pe fondul degajărilor masive de fum rezultate în urma incendiului, vizibilitatea scade semnificativ în zona spațiului tehnic, iar în interior sunt surprinse mai multe persoane care se află în imposibilitatea de a se autoevacua. Din cauza numeroaselor materiale combustibile depozitate în spaţiul respectiv, flăcările se extind cu repeziciune la nivelul acoperișului clădirii.
Desfăşurare de forţe
La locul producerii evenimentului au fost mobilizaţi 50 de pompieri militari de la Detaşamentele 1 şi 2 de Pompieri Oradea, care au intervenit cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două autospeciale de salvare de la înălţime, un microbuz, trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, precum şi zece echipaje de pompieri militari paramedici şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Bihor.
Simultan, echipajele de pompieri militari au evacuat angajaţii, au căutat, evacuat şi salvat cele 27 de victime rămase captive în clădire. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul, au balizat şi iluminat zona pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale, de transport al persoanelor rănite la ambulanțe şi de acordare a primului-ajutor calificat.
La misiunea de testare a Planului Roşu de intervenţie au participat, pe lângă pompieri şi angajaţi, şi voluntari de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor. Alertaţi în doar câteva minute printr-un sistem special, aproape 300 de oameni de la SAJ Bihor s-au prezentat pentru a fi disponibili la intervenţia ISU. Conform lui Gheorghe Pintea, managerul SAJ Bihor, sistemul de alertare creat pentru angajaţii şi voluntarii SAJ Bihor a fost pus în funcţiune pentru prima dată la un astfel de exerciţiu amplu. La Planul Roşu a fost angrenat şi personal de la Spitalul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean.
Obiectivele exerciţiului
Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex, coordonat de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, şi condus de adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, col. Nemeş Alin, au vizat:
- verificarea fluxului – informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra- şi interinstituţionale;
- verificarea viabilităţii documentelor de conducere, standardelor şi procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie;
- verificarea concepţiei de organizare a acțiunilor de evacuare a populației, stingere a incendiului și de intervenție în caz de urgență radiologică;
- verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor și a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!