La conferinţa de închidere a proiectului regional de echipare a inspectoratelor de urgenţă, generalul Ioan Baş – comandantul ISU Crişana şi-a exprimat bucuria pentru achiziţia autospecialei cu scară de 37 de metri, din ultima etapă a proiectului.
„A fost dorinţa mea expresă şi poate e cea mai mare bucurie pentru ultima etapă – achiziţia autoscării pentru intervenţii la înălţimi, atât la incendii, dar şi pentru acţiuni de salvare, deoarece a crescut numărul intervenţiilor la nivelul etajelor, la clădirile înalte”, arată gen. Baş. Comandantul pompierilor bihoreni este convins că cetăţenii ce apelează la ISU Crişana constată performanţele îmbunătăţite ale pompierilor, o dată cu achiziţionarea prin Regio a unor noi autospeciale, cu instructajul aferent pentru personalul care le foloseşte.
20% din parcul ISU Crişana a fost înnoit, prin programul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”.
„Lumea vrea performanţă. Lucrăm la secundă, iar performanţa este posibilă doar dacă şi capacitatea tehnică ne ajută. În zona rurală, timpul de răspuns la cel mai îndepărtat punct era de 30 de minute. Acum este de 20-25 minute. Diferenţa de minute poate pare mică, dar să ştiţi că poate conta enorm.
Am realizat distribuţia autospecialelor în teritoriu, astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea timpilor de răspuns”. Proiectul derulat de ISU Bihor, Cluj, Bistriţa – Năsăud, Maramureş şi Sălaj are ca obiectiv reducerea timpului mediu de răspuns la solicitări a unităţilor de intervenţie la locul accidentelor sau a dezastrelor până la 12 minute în zonele rurale şi 8 minute în zonele urbane.
„Prin acest program, serviciile de urgenţă profesioniste au beneficiat de tehnică specială. Autospeciala de descarcerare grea ne ajută foarte mult, în condiţiile în care numărul accidentelor cu persoane încarcerate a crescut. De asemenea, avem autospeciala de intervenţie MBC, dotată cu aparatură şi tehnică de ultimă generaţie. Mă bucură faptul că cei ce lucrează cu aceste autospeciale, colegii mei, au cunoştinţele necesare”, detaliază gen. Baş, mulţumit de faptul că autospecialele comandate în Polonia corespund tehnic şi au fost livrate fără întârzieri.
Proiectul de care a beneficiat ISU Crişana s-a ridicat la valoarea de 12,8 milioane de lei noi.
Cu sprijinul CJ Bihor
Ioan Baş a ţinut să mulţumească administraţiei judeţene pentru sprijinul financiar în derularea proiectului: „Mulţumesc din toată inima mea şi a colegilor mei conducătorilor acestei instituţii, Consiliului Judeţean Bihor, care a achiesat din primul moment – atât conducerea executivă, cât şi consilierii judeţeni – şi au asigurat cofinanţarea proiectului la toate momentele lui”. Reprezentantul CJ Bihor, Dan Poinar, a subliniat efortul financiar considerabil făcut de către CJ Bihor, deoarece „prima dată plăteşti, abia apoi vine rambursarea”. Pentru anii ce vin, dotarea ISU Crişana va fi realizată centralizat, în Capitală, însă există posibilităţi de accesare şi prin fondurile transfrontaliere. „Achiziţiile pentru următorul exerciţiu se vor face centralizat la Bucureşti pentru toată ţara. Sper că criteriul primordial nu va fi preţul cel mai mic şi să se aibă în vedere fiabilitatea autospecialelor. Spre exemplu, autospecialele noastre au fost aduse din Polonia, în timp ce în alte judeţe s-au adus din Turcia. Sigur, cu fiabilităţi diferite”, a remarcat vicepreşedintele CJ Bihor, Ionel Avrigeanu.
Dotarea ISU Crişana în cadrul proiectului finanţat prin Regio:
Etapa I (2010 – 2012)
5 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă
1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic)
1 autospecială pentru descarcerări grele
3 ambulanţe de prim ajutor
1 ambulanţă de reanimare
Cost: 9,2 milioane de lei noi
Etapa a II-a (2012 – 2014): O autospecială mare şi una medie.
Cost: 1,7 milioane de lei noi
Etapa a III-a (2014 – 2015): O autospecială cu scară pentru salvări la înălţime*
Cost: 1,9 milioane de lei noi
*şi instructajele aferente pentru personalul ce lucrează pe aceste autospeciale
Citiți principiile noastre de moderare aici!