Ca să nu ajungă să fie dată uitării, comuna Pomezeu, mai de mult Pomezău, și-a inventariat și catalogat toate obiectivele şi posibilele obiective turistice, ceea ce o transformă în prima comună din România în care s-a realizat un recensământ turistic.
Baza de date rezultată – în fapt, un centru virtual de informare turistică – a fost postată pe internet şi oferă informaţii complete despre fiecare obiectiv turistic, din fiecare localitate în parte.
„Proiectul are ca scopuri principale evidenţierea Bihorului ca destinaţie turistică autentică şi creşterea numărului de turişti. Beneficiarii acestuia vor fi toţi locuitorii judeţului, administraţiile publice locale şi judeţeană, dar şi societăţile comerciale, cu activitate în promovarea turistică a judeţului Bihor”, spune Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Ce găsești la Pomezeu?
În comuna bihoreană găsești un sat de poveste, un cadru feeric, unde natura și arhitectura specifică locului se îmbină armonios. Privirea vizitatorilor se va întâlni cu case țărănești împrăștiate pe ici, pe colo, toate scufundate în liniște, în multă liniște.
Aceștia au posibilitatea de a se caza într-una din casele localnicilor sau la una dintre pensiuni; să bea una dintre cele mai celebre pălinci din România; să guste preparate tradiționale, inclusiv la fel de celebrele plăcinte „pe sferie”.
„Fiecare dintre cele 8 sate componente ale comunei are minimum 3 posibile atracţii turistice. Dar, nu este suficient să ai un obiectiv turistic pentru a-l transforma într-un motor de dezvoltare a unei localităţi, ci e obligatoriu să îl şi promovezi, să ştie şi alţii că există şi cât de mult s-a schimbat. Un prim pas a fost făcut: Recensământul turistic, respectiv Centrul virtual de informare şi promovare turistică”, a declarat primarul Ioan Şora, susţinătorul proiectului.
Principalele puncte de atracție sunt ruinele cetăţii medievale, bisericile din lemn, casele tradiţionale, conacul şi mormântul „Dobsa Lajos”, peştera, moara de apă sau izvorul mezotermal, stâne, stupine, pălincării, Valea Videi-Dobreşti-Răcaş sau pădurea de castan comestibil.
De asemenea, amatorii de vânătoare şi pescuit au la dispoziţie unul dintre cele mai bine populate fonduri, respectiv râul Vida. Comuna are şi centru medical de permanenţă.
„Veniţi pentru un sfârşit de săptămână la noi şi, suntem siguri, veţi reveni ori de câte ori vă lasă bateriile. Intraţi pe pomezeu.probihor.ro şi aflaţi mai multe. Vii, reînvii, revii! Poftiţi la Pomezeu!”, mai spune primarul.
„Poftiţi la Pomezeu!”
Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!” este derulat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu.
„Având în vedere că Promovarea Turismului este o componentă importantă în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bihor 2014-2020, considerăm imperios necesară o campanie de identificare, catalogare şi promovare a tuturor potenţialelor obiective turistice bihorene. Obiectivul principal al proiectului este valorificarea potenţialului turistic al judeţului Bihor – prin promovarea obiectivelor turistice şi a produselor tradiţionale specifice zonelor, evidenţierea acestuia ca destinaţie cultural-turistică autentică şi creşterea numărului de turişti”, a declarat Nicolae Pop, coordonatorul proiectului.
De altfel, se lucrează la proiectul „Vacanță caritabilă la Pomezeu”. Aceasta va consta în vânzarea către potenţialii turişti a unor pachete de vacanţă de 3 zile (2 nopţi) în comună; 50% din venituri vor merge către localnicii care cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi care vor furniza servicii de cazare şi hrană, iar 50% către şcoli.
https://www.youtube.com/watch?v=wHnBq74IR_Q&feature=youtu.be
Citiți principiile noastre de moderare aici!