Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor (UDMR) reclamă numărul tot mai mare de flacoane pe care ABA Crişuri trebuie să-l strângă zilnic de pe cursurile de ape. „Zilnic strângem 10 – 12 metri cubi de pet-uri. Ceva se întâmplă. Am încercat să discut şi cu autorităţile. Oamenii depun pe cursul de ape resturile din gospodării. Vom începe să amendăm foarte serios, pentru că nu mai avem capacitate umană să strângem aceste deşeuri. Şi în Oradea, în fiecare zi strângem 3-4 lăzi de gunoi la priza de apă din Rogerius”, a afirmat Pasztor în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat miercuri, 23 martie, ca reacţie la raportul prezentat în şedinţă de Garda Naţionlă de Mediu – comisariatul judeţean Bihor.
Tot ce s-a depus de 2-3 ani vine acum. Nu am avut viituri de câţiva ani. „Cerem sprijinul Prefecturii. Suntem la limita puterilor de a ţine această situaţie în mână”, a cerut Pasztor, de faţă cu prefectul Claudiu Pop. Acesta din urmă i-a dat dreptate şi i-a cerut să aplice „la sânge” legea. „Vă rog, dle director să aplicaţi la maxim tot ce înseamnă legea. Vă rog să aplicaţi cu fermitate cadrul legal. Partea coercitivă sunt convins că va fi un bun imbold pentru a fi respectată legea”, i-a transmis prefectul Pop. Acesta din urmă nu se declară fanul amenzilor, însă a precizat că în speţa de faţă este vorba „despre sănătatea copiilor noştri”.
„Cartierele de romi”
În raportul prezentat de comisarul Mihaela Monica Crişan, Garda de Mediu se arată faptul că, într-adevăr, sunt probleme mari în judeţ cu depozitarea deşeurilor în albiile râurilor, mai ales în zonele locuite de ţigani, semn că autorităţile locale nu îşi fac treaba. Cu excepţia zonei Oradea. „Au fost identificate depozitări necorespunzătoare de deşeuri, în speţă în albiile râurilor, precum şi limitrof cartierelor de romi. Excepţie de la modalitatea de implementare a colectării selective sunt localităţile situate în în zona metropolitană Oradea, precum şi anumite oraşe din judeţul Bihor”, se arată în raportul Gărzii de Mediu.
Pentru depozitări necorespunzătoare au fost întocmite dosare penale la primăriile Beiuş şi Marghita, amenzi de 130.000 de lei fiind aplicate la primăriile Beiuş şi Săcueni, în perioada 2013 – 2016. Mădăras, Popeşti, Boianu Mare, Valea lui Mihai, Oradea, Brusturi, Tinca, Sânnicolau Român, Săcueni, Cociuba Mare şi Salonta sunt singurele primării din judeţul Bihor care au raportat cantităţile de deşeuri colectate, se arată în raportul Gărzii de Mediu.
În continuare, colectarea selectivă a deşeurilor rămâne o himeră în Bihor, în special în mediul rural, iar autorităţile locale nu se ţin de obiectivele fixate privind reducerea anuală cu 15% a deşeurilor eliminate prin depozitare, cu ţinta pentru anul 2020 de reducere cu 50%!
Citiți principiile noastre de moderare aici!