În urma unui control inopinat efectuat impreună cu specialiști din cadrul Poliței Române, la o societate care desfășoară activități de colectarea deseurilor periculoase, precum și de tratarea si eliminarea deseurilor periculoase, la punctul de lucru al societății din localitatea Finiş pe amplasament s-a constatat existența unor cantități imprtante de substanțe periculoase (acid clorhidric, solutii acide si solutii bazice).
[eadvert]
Apele uzate, rezultate din procesul de tratare a substanțelor periculoase, sunt colectate într-un bazin vidanjabil, cu o capacitate de 10 mc în care este montată și o pompă submersibilă.
După investigațiile efectuate comisarii de mediu au constatat faptul că la circa 300 m de zona unde este amplasat bazinul vidanjabil, apele tehnologice evacuate sunt deversate în cursul de apă Valea Dedului, afluent al raului Crișul Negru.
Conductă blindată
La solicitarea echipei de control s-a blindat conducta de evacuare a apelor tehnologice uzate, iar datorită faptului că aspectele constatate sunt încadrate ca infracţiuni, s-a transmis unităţii de parchet competent o sesizare penală pentru suspiciunea săvârşirii faptelor prevăzute de: Art. 92 alin.1, din Lege 107/1996, cu modificările și completările ulterioare “ Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani.”
Reprezentanţilor firmei li se impută şi „Executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal, precum și darea în exploatare de unități fără punerea concomitentă în funcțiune a rețelelor de canalizare, a stațiilor și instalațiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizației de gospodărire a apelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”
Reprezentanţii societăţii vor răspunde şi pentru nerespectarea Art. 98 alin.2, lit. a, din OUG nr.195/2005, “constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) Poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase;” şi Art. 63 alin. 1, lit. b din Lege 211/2011, “constituie infracțiuni și se pedepseste cu închisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amendă: Neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!