O dâră de produse petroliere a brăzdat miercuri râul Crişul Repede, în zona Dragoş Vodă, din municipiul Oradea. La faţa locului s-au deplasat atât specialiştii ABA Crişuri, cât şi cei din cadrul Companiei de Apă Oradea. Aceştia au constatat că irizaţiile petroliere provin de la un canal pluvial care deversează în zona podului cunoscut sub numele Macio, nefinalizat încă. Petele erau vizibile pe malul stâng, pe un tronson de aproximativ 500 de metri. Echipa de intervenţie din cadrul Companiei de Apă Oradea a realizat un baraj în dreptul canalului pluvial şi a dispersat material absorbant pe cursul de apă. Reprezentanţii ABA Crişuri au preluat probe de apă, urmând ca rezultatele laboratorului să fie gata în următoarele 24 de ore.
„Întrucât în intervalul orar 11:00-14:00 debitul râului va creşte de la 9 mc/s la 20mc/s, le-am solicitat colegilor de la Compania de Apă Oradea să dubleze barajul pentru că nivelul apei va creşte în acea zonă cu 27 de centimetri. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, iar cantitatea de produse petroliere care s-a scurs din canalul pluvial în cursul de apă a fost mică. Specialiştii noştri sunt încă pe teren până situaţia va intra din nou în normal. Important este de semnalat faptul că irizaţiile petroliere au avansat pe cursul de apă datorită debitului crescut. Astfel, în jurul orei 12, ele erau vizibile şi în dreptul podului Dacia”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
După ora 14, poluarea era vizibilă şi în aval de Podul Regele Ferdinand, în dreptul clădirii Primăriei. O pată de culoare maronie se evidenţia pe mijlocul râului. „Vorbesc cu Apele Române, să anihileze pata jos, la priza de apă. Problema este cu canalizările vechi. La prima ploaie, sunt aduse în râu produse petroliere, de la maşini”, ne-a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele.
Schimb de ulei?!
Varianta depunerilor din canalele de pe dealurile Oradiei, ce ajung în Criş când sunt ploi abundente este susţinută şi de şeful de la Ape Crişuri. „Când vine o precipitaţie mai mare, antrenează depunerile din canale. Adunate de peste iarnă şi aşezate pe fundul pluvialei. Cei de la CAO sunt pe teren să identifice, dar probabilitatea este foarte mică să găseşti un poluator. Poate fi de la un schimb de ulei la maşină. Poate că un cetăţean şi-a schimbat uleiul de la maşină şi i-a dat drumul pe şanţ”, crede Voloşeniuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!