În satele Bihorului, finalul de toamnă înseamnă fiertul prunelor pentru pălincă. Puțini mai sunt bihorenii care își fac pălinca în gospodărie, majoritatea își duc prunele fermentate la unități de producție mari, mici firme de spirtoase a căror funcționare e reglementată de legi speciale.
[eadvert]
Ce au în comun atât alambicurile gospodărești cu pălincăriile mari, cu capacitate de producție de peste 300 l, este că ambele produc borhot și cum acest reziduu este poluator, firmulițele trebuie să aibă acord de mediu pentru funcționare. Acordul de mediu implică faptul că pălicăriile au soluții la neutralizarea deșeurilor poluatoare și că borhotul urât mirositor nu va fi deversat în natură, pe câmp sau pe văile satelor.
În cadrul controalelor tematice pe salubritate în Bihor, Garda de Mediu a amendat și câteva pălincării mari, depistate cu deversări de borhot pe văile satelor. Cea de la Sălacea și de la Cheț au încasat fiecare câte 10.000 lei amendă, pentru lipsa acordului de mediu, ne-a comunicat Sever Serbănescu, comisar șef.
Reclamații
Alte pălincării din Bihor au fost reclamate de săteni, nemulțumiți din diverse motive. Un bihorean care a insistat să rămână anonim ne-a transmis revolta sa față de firma care face pălincă în satul Calea Mare, comuna Lazareni. „Acea pănlicarie funcționează sub pretextul celor 50l/om când, de fapt, se fierb sute de litrii de palincă per om, pentru vânzare. Primăria din Lăzăreni nu face nimic în legătură cu deversarea, Consiliul Județean, nimic, Garda de Mediu tot nimic…”, ne-a scris bărbatul, reclamând că „deversarea s-a întins pe 1km”.
Primarul Paul Cristian Vasile de la Lăzăreni a declarat pentru Bihon.ro că unitatea a avut probleme cu deversarea și anul trecut, dar a curățat. După ce și-a mobilizat subalternii la Calea Mare, edilul ne-a transmis că nu a promit la primărie nicio sesizare de la oameni, dar că știe sigur că firma e autorizată, emite bon fiscal pentru serviciile prestate și că „100% e autorizată”. „Știu că oamenii îs nemulțumiți, unii și pentru că nu le convin condițiile, că pe lângă taxa în bani este și procent din pălincă”, a precizat primarul.
Reclamantul insistă că „borhotul se deversează pe un părău care curge pe câmp, miroase puternic. Așa ceva nu am crezut că se poate întâmpla în 2023, deși asta se întâmplă în fiecare an, și de 20 de ani încoace”. Ne-a mai spus că preferă anonimatul de frica bețivilor, „că sunt în stare să vină să îți dea foc pentru un kil de pălincă”.
La fața locului, în spatele pălincăriei din Calea Mare se văd urmele deversărilor pe o vale seacă din sat.
Primarul insistă, însă, că „e cea mai curată pălincărie din comună de la noi”, că „are bazin de beton pe care îl golesc controlat, cu vidanja”. „Aici nu poți spune că e problemă majoră, dacă curățăm tot șanțul nu găsim 30 de lopeți”, declară edilul. JB-C.GH.
Poluare cu borhot
Foto: FAN
Trimite articolul
X“de fapt, se fierb sute de litrii de palincă per om”. Litrii? Pe bune? Repeta dupa mine, un litru, doi, zece, o mie de LITRI! Cu un i . Inca un comentariu care va fi sters.
De unde si pana unde un produs natural precum prunele devin poluatoare ?
Hai,mai taiati ca se vad …….gleznutele……
-
Dar rahatul e natural? Cam e, nu? . Poluează rahatul? Pai dacă e doar unul, nu. Dar dacă “e” mai mult, concentrat… De ce mai mergem la wc, de ce mai avem nevoie de canalizare? Ca e natural, ar fi ok sa fie peste tot. Și acum câteva mii de ani, strămoșii noștri…
Sa ne gândim (cel puțin) la miros, Garsia. Ca una e sa arunci o găleată de borhot și alta e sa arunci tone. Mai e și pânza freatica. Mai la vale cineva poate bea apa dintr-o fântână. Hai, ca nu e greu dacă faci un efort și ieși din peșteră…
Wow cata ditamai poluarea 😂 ia mergeti in zona industriala in spatee Pretty car sa vedeti canalul ala cat este d epoluat , firmele care polueaza chimic nu le vedeti? Doar palincarii care fac asta de sute de ani si nu s-a degradat solul unde fac asta , este doar materie naturala nu chimica , ramele iubesc acel amestec bogat in calorii insa inspectorii de mediu nu stiu biologie , felicitari ati gasit o palincarie daca s-ar fi poluat nici “ gozu “ nu crestea acolo insa fauna e in plina viata 😒 rahat de tara avem scuze inspectori
”se fierb sute de litrii de palincă per om”
litri se scrie cu doar 2 i, nu 3.
borhotul esde biodegradabil consatenilor…..si ce treba are primarul?
o fi el razpunzator ca nu ia fcsb campionatul?:))
-
Corect, dar nu ai nicio treaba cu articolul. Normal ca e biodegradabil, dar articolul pare ca vorbește de cantități f mari concentrate pe o suprafață f mica, într-un timp f scurt. Se emana niște gaze, nitriți, nitrați și ce-o mai fi. Asta se cheamă poluare, oricât de surprins ai fi. În plus, daca sunt niște reglementari și firma le fentează intenționat, nu vezi nicio problemă? Poza din articol pare destul de relevantă și de urat mirositoare.
Se înțelege și ca se deversează pe domeniul public. Pe cine plătiți acolo sa administreze domeniul public? Nu cumva pe primar? Nu contează ca e de la steaua sau fcsb, e și responsabilitatea lui…
Rezonez cu cei care au subliniat ca borhotul este biodegradabil, ingrasa pamantul iar, altii mai si hraneau animalele. Daca e vorba de firme mici de palincarii, normal ar fi ca borhotul sa fie depozitat in locuri speciale, apoi ridicate de vidanje sau alte utilaje in vederea distrugerii.
Îi deranjează pe cei de la Mediu că nu primesc şpagă câteva zeci de litri de “apă sfințită”.
Ei vor sa schimbe lumea???? Sunt IMPOSIBILI!!!