Oradea/Varşovia. Rod al unei intense activități pe plan internațional a Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), acest Acord de Parteneriat deschide perspective largi de colaborare între oamenii de afaceri din România și Polonia.
Desfășurată în fața unei largi audiențe formate din oameni de afaceri polonezi și cei 19 oameni de afaceri din România, care i-au însoțit pe reprezentanții conducerii UNPR, festivitatea de semnare a Acordului de Parteneriat a constituit momentul de vârf al activităților pe care delegația română le-a avut timp de trei zile la Varșovia.
Invitat de onoare la această festivitate, ambasadorul României în Polonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a subliniat cât de important este acest pas făcut împreună de cele două confederații patronale și și-a arătat întreaga disponibilitate de a avea un rol activ în punerea în practică a punctelor importante ale acestui Acord. Cei doi președinți – Ioan Lucian, din partea Uniunii Naționale a Patronatului Român, și Andrzej Malinowski, președintele polonez – au semnat cele trei exemplare ale Acordului, unul în limba română, unul în limba poloneză și unul în limba engleză. Acordul cuprinde, printre altele, promovarea relaţiilor de afaceri industriale, de comerţ şi servicii între ambele părţi, cooperarea în scopul de a îmbunătăți condițiile de afaceri, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale relevante, la nivel mondial.
Mediul de afaceri din Polonia este deosebit de interesat de România. Sunt deja multe companii poloneze care au investit în România și mai sunt firme poloneze care doresc să investească în țara noastră. „Ne dorim ca Uniunea Națională a Patronatului Român să fie un partener care să ne dea informații, să sprijine companiile poloneze să-și facă cât mai repede acomodarea în România și să-și găsească cât mai repede parteneri în țara dumneavoastră”, a subliniat în alocuțiunea sa președintele Employers of Poland, Andrzej Malinowski. „Suntem, de asemenea, interesați să împărtășim din experiențele noastre deosebite, despre modul în care s-au accesat fonduri europene de către firmele private din Polonia”, a mai adăugat președintele confederației poloneze.
Foaie de parcurs
„Este o onoare pentru noi, domnule președinte, să semnăm acest Acord de Parteneriat cu cea mai importantă confederație patronală din Polonia și una dintre cele mai influente din Europa. Doresc să ne unim eforturile pentru ca firmele românești să vină și să investească în Polonia, așa cum o fac companiile poloneze în România. Dorim să împărtășim multe din experiențele pe care le aveți, în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, în ceea ce privește colaborarea cu alte confederații patronale din regiunea centrală și de est și, de asemenea, dorim să colaborăm în realizarea unei apropieri între confederațiile patronale ale țărilor din fostul bloc comunist”, a fost mesajul pe care președintele Ioan Lucian l-a transmis omologului său polonez în alocuțiunea pe care, la rândul său, a susținut-o.
Se dorește constituirea unui grup de lucru polonez-român care să realizeze o foaie de parcurs care să cuprindă identificarea problemelor stringente cu care companiile poloneze și române se confruntă, deplasarea la București a unei echipe de experți polonezi în accesarea de fonduri europene, care să pună la punct un plan comun cu partenerii români, legat de acest domeniu, aceștia fiind primii pași pe care cele două confederații patronale din România și Polonia le vor face împreună. Dineul oficial oferit de gazde delegației române și întâlnirile B2B, organizate la sediul confederației patronale poloneze, au fost alte două momente importante ale întâlnirii de la Varșovia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!