Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a polițistului local Paul Kover. Acesta este acuzat de tentativă de omor calificat și lipsire de libertate în mod ilegal.
Bărbatul a fost căsătorit cu victima sa din 27 august 2016 până în 14 decembrie 2020, când au divorțat pe cale amiabilă, la un birou notarial. Dar după divorț au continuat să locuiască împreună la domiciliul conjugal, până în 2 ianuarie 2021, când acesta s-a mutat în apartamentul de pe strada Oneștilor (apartament al fiicei minore a victimei).
În fața anchetatorilor, el a susținut că ,,divorțul a fost unul formal, pentru ca victima să-și protejeze bunurile, însă femeia a arătat că au continuat să conviețuiască pentru că inculatul insista să mai acorde o șansă relației, susținând totodată că nu are unde să plece”.
„În aceste împrejurări, persoana vătămată a precizat că, la nivel declarative, a acceptat să mai dea o șansă relației, însă la prima greșeală inculpatul urma să părăsească domiciliul conjugal”, au mai precizat procurorii.
Stare de fapt
În rechizitoriul lor, procurorii au arătat că Kover a privat-o pe femeie de libertate.
În fapt, cu aproape două ore înainte a fi înjunghiată, ea a fost să-i ducă lui Kover un aspirator la imobilul său de pe strada Oneștilor, însă acesta nu a mai lăsat-o să iasă din casă, pretextând că au de discutat despre relația lor. Practic, polițistul local i-a luat cheile de la ușa de acces, împiedicând-o să părăsească imobilul aproximativ o oră și 30 de minute.
„În data de 10.01.2021, în jurul orei 16:00, la insistenţele inculpatului, persoana vătămată s-a deplasat la apartamentul din Cartierul Prima Residence, pentru a-i duce acestuia un aspirator şi pentru a programa maşina de spălat rufe.
După ce intrat în apartament, a lăsat aspiratorul pe hol şi, la solicitarea inculpatului, a programat maşina de spălat, la un program de 45 minute. Pe urmă, a intenţionat să plece, însă inculpatul nu i-a permis, pe motiv că trebuie să discute, luând cheile din uşa principală de acces în locuinţă. Deşi persoana vătămată l-a rugat de 2-3 ori să o lase să plece, inculpatul a refuzat pe motiv că au de discutat şi <lucrurile nu pot rămâne aşa>. Victima şi-a amintit că avea în poşetă un rând de chei de la apartament, dar inculpatul, crezând că-şi caută telefonul, i-a smuls poşeta spunându-i <nu suni pe nimeni>. După ce inculpatul i-a verificat poşeta pentru a se asigura că nu are telefon, persoana vătămată şi-a luat cheile din geantă, însă fiind observată de inculpat că încearcă să descuie uşa, a fost împiedicată, inculpatul luând şi aceste chei. Deoarece victima a început să strige <ajutor poliţia>, inculpatul s-a înfuriat foarte tare, a prins victima cu mâna stângă peste gură, şi cu mâna dreaptă de ceafă, împingând-o în living, unde a aruncat-o pe canapea.
Victima i-a solicitat să se oprească, deoarece se sufocă, însă inculpatul a continuat să o strângă, afirmând <ce faci tu, chemi poliţia?>. După ce inculpatul a eliberat victima din strânsoare, K.L.I. l-a întrebat care sunt aşteptările acestuia pentru ca ea să poată părăsi locuinţa, inculpatul spunându-i că ea nu va pleca de acolo fără el și fără lucrurile lui pentru că ea este familia lui şi locul lui este lângă aceasta. În aceste împrejurări, K.L.I. i-a spus fostului soţ să-şi împacheteze lucrurile şi să plece împreună, realizând că în felul acesta poate părăsi apartamentul. Astfel, după aproximativ o oră și 30 de minute, victima a reușit să părăsească imobilul de pe str. Oneștilor, împreună cu inculpatul K.L.P., aspecte confirmate și de procesul verbal de vizionare a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video, potrivit căruia în data de 10.01.2012, ora 17:31:27, persoana vătămată și inculpatul au ieşit din casa scării blocului P4B, inculpatul având asupra sa doi saci negri.
Astfel, cei doi foşti soţi s-au deplasat la locuința victimei de pe strada Constantin Brâncuşi, unde în parcarea blocului, persoana vătămată i-a cerut să-i permită să urce singură pentru a vorbi cu copilul său, însă inculpatul nu a fost de acord, discuţia purtându-se circa 10 minute în autoturism şi în parcare.
Având în vedere refuzul persoanei vătămate, inculpatul i-a solicitat să-l ducă cu bagajele la autoturismul său, parcat în cartierul Prima Residence, revenind la această adresă la ora 18:06:18. Victima a parcat pe aleea din fața blocului P4B, perpendicular cu locurile de parcare, solicitându-i inculpatului, în mod repetat, să-şi coboare bagajele. Acesta a refuzat, iar persoana vătămată s-a deplasat cu autoturismul aproximativ 50 m, de la blocul P4B la blocul P2, unde a oprit din nou şi l-a rugat să coboare din mașină, în caz contrar urmând să anunţe poliţia.
Totodată, persoana vătămată a deschis portiera de la şofer, însă inculpatul a început să o ameninţe cu un cuţit să închidă portiera, prinzând-o cu mâna stângă de braţul drept. Victima a refuzat să închidă portiera, fiind cu un picior pe asfalt, moment în care inculpatul i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în zona sternului şi încă una în partea dreaptă, în zona ficatului, victima reuşind să sară din maşină. A continuat să alerge printre maşini în parcare, fiind urmată de fostul soţ, ajungând în cele din urmă pe terasa exterioară din fața ușii principale a blocului P2, unde persoana vătămată s-a aşezat pe gresie, încercând să-şi oprească sângerarea din zona ficatului, prin apăsare cu mâna”, este descris în rechizitoriul înaintat instanței.
Avea discernământ
După ce femeia s-a refugiat pe terasa exterioară a blocului P2 de pe Oneștilor, a fost observată de doi martori care au sunat la 112 și ajutat-o să se ridice și să intre în casa scării până la sosirea salvatorilor.
În acest timp, polițistul local a părăsit locul faptei, fiind depistat, câteva ore mai târziu, de către organele de poliție la intrarea în pivnița unui bloc în construcție, de pe Oneștilor.
Organele de poliție au găsit asupra lui și cuțitul cu care a lovit-o pe femeie, despre care Kover a afirmat că este ,,cuţitul pe care l-a folosit să-şi înjunghie fosta soţie şi pe sine”.
În cauză a fost dispusă și o expertiză psihiatrică, ale cărei concluzii sunt că agresorul ,,nu prezintă semne sau simptome de boală psihică, discernământul său în prezent este păstrat și că a avut discernământul păstrat și la momentul comiterii faptelor”, au mai arătat procurorii.
Aceștia au precizat că pe parcursul urmăririi penale, polițistul local s-a prevalat de dreptul la tăcere, refuzânt să ofere vreo explicaţie cu privire la fapta de tentativă de omor şi implicit corpul delict (cuţitul), atât cu ocazia aducerii la cunoştinţă a calităţii de suspect şi inculpat, cât şi cu ocazia dezbaterii propunerii de arestare pentru infracţiunea de tentativă de omor. Ulterior însă, pe 22 ianuarie 2021, când i s-a adus la cunoștință extinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, el a negat acuzația, descriind însă mai multe aspecte din relaţia sa cu persoana vătămată, atât din timpul căsătoriei cât şi după divorţ, până la momentul săvârşirii faptelor reţinute în sarcina sa. Procurorii au probat că, în mod constant, inculpatul recurgea la modalitatea de a împiedica persoana vătămată să părăsească locația, atunci când aveau divergențe în căsătorie.
În plus, a precizat că nu a premeditat fapta de tentativă de omor, afirmând: „nu am vrut să o omor (…) o iubesc pe Ioana şi acum şi nu i-aş face rău”.
UPDATE! Polițistul care și-a înjunghiat soția, reținut și propus pentru arestare preventivă
Trimite articolul
XSa ii zici lu’ ăsta polițist e ca și cum ai zice lu’ ăla de la Crisu de vinde ziare că e jurnalist
Politizarea instituțiilor este toxica !!!!