[eadvert]
FOTO: bihorjust.ro
După ce, în primă instanță, Tribunalul Bihor a respins ca nefondată cererea prin care Ilea solicita să fie anulată decizia excluderii sale din Poliție, Curtea a considerat că recursul fostului agent este nefondat. Astfel, dispoziția șefilor acestuia de a-l destitui este definitivă.
A fost înregistrată și o opinie separată, în sensul că unul dintre membrii completului de la Curtea de Apel Oradea a considerat că Ionuț Ilea trebuie să primească o pedeapsă mai blândă, respectiv „amânarea promovării în grade profesionale sau funcții superioare pe o perioadă de 1-3 ani”.
Conflict violent, surprins de camerele de supraveghere
Ionuț Ilea a fost acuzat că, pe 14 septembrie 2021, a fost implicat într-un scandal petrecut în curtea unei spălătorii auto din Beiuș, unde a fost filmat în timp ce și-a făcut apariția însoțit de nașul său, Igor Plăcintă. În imaginile publicate la acel moment de bihorjust.ro se observă cum, la un moment dat, agentul a răsturnat masa la care se aflau mai mulți tineri. Unul dintre aceștia, Mădălin Popa, a susținut că a fost lovit și înjurat de polițist.
Deși agentul Ilea a încercat să-l oprească, în conflict a intervenit Plăcintă, care i-a aplicat băiatului un pumn în plină figură, chiar în timp ce acesta suna la 112. În cădere, tânărul agresat s-a lovit violent cu capul de beton și a fost dus de urgență la spital, cu răni la cap și la față și cu pierderi de memorie.
Ulterior, Ionuț Ilea a fost amendat cu 2.000 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Însă, în timp ce nașul său a fost trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe, procurorii beiușeni au decis ca în cazul acuzației de distrugere adusă agentului să renunțe la urmărirea penală. Magistrații au invocat, printre altele, „existenţa unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse”.
Tribunalul: faptele agentului ”au determinat neîncredere în instituția Poliției”
Ionuț Ilea a fost cercetat și de Biroul de Control Intern din Poliția Bihor, iar la finalul anului 2021 șeful Inspectoratului Județean de Poliție a dispus destituirea agentului pentru „comportament necorespunzător (…) în societate care aduce atingere onoarei, probității, profesionale a polițistului sau prestigiului instituției”.
Ilea a contestat măsura la conducerea Poliției Române, dar fără succes, astfel că s-a adresat Justiției. A motivat, printre altele, că sancțiunea – cea mai drastică prevăzută de Statutul Polițistului – ar fost aplicată nu pe baza unei analize concrete a faptei, ci „ca urmare a modului în care acest incident a fost relatat în mass-media și pe rețele de socializare, chiar dacă informarea mediatică nu fost corectă, ci, din contră, tendențioasă”.
Deși a arătat că nu exclude total varianta ca tinerii să-l fi provocat, la rândul lor, pe agentul Ilea – „existând doar slabe indicii în acest sens” -, Tribunalul Bihor a explicat că faptele de care a fost acuzat polițistul nu sunt demne de funcția acestuia și au determinat neîncredere în instituția Poliției.
Judecătorii au arătat că din înregistrarea video, fără sunet, de pe camerele de supraveghere nu se poate stabili cu certitudine cine a început să adreseze injurii, provocând astfel conflictul. Au observat, în schimb, că Ionuț Ilea a încercat, în anumite momente, să aplaneze scandalul, dar a sfârșit prin a participa el însuși la conflict, intrând în discuții contradictorii cu tinerii din curtea spălătoriei și răsturnând masa peste aceștia.
„Or, pierderea atât de facilă a stăpânirii de sine, chiar în timpul liber, de către o persoană ce ocupă funcția de polițist, soldată cu consecințe de natura celor produse în prezenta cauză (rănirea unei persoane, chiar dacă victima nu a fost lovită de reclamant, ci de persoana care îl însoțea pe acesta) creează și aceasta impresia unei instituții compusă din persoane pe care societatea nu se poate baza, dar denotă și alegerea, de către reclamant, a unui anturaj nepotrivit, în prezența căruia, în măsura în care reclamantul ar continua să exercite această funcție, riscul săvârșirii unor fapte similare să nu poată fi exclus”, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor.
Comentarii bazate pe probe obiective
Judecătorii s-au referit și la impactul pe care știrile despre incidentul în care a fost implicat polițistul beiușean l-au avut în societate. „Se observă că în spațiul public au apărut inclusiv filmări ale camerelor de supraveghere din incinta spălătoriei, ceea ce face ca unele comentarii să nu fie lipsite de orice bază factuală, ci chiar să se bazeze pe probe obiective”, a menționat judecătorul de caz de la Tribunalul Bihor.
Instanța de fond a observat că Ionuț Ilea a mai fost sancționat, în ianuarie 2014, cu mustrare scrisă, după ce a fost prins sub influența băuturilor alcoolice în timpul serviciului. În acest context, completul Tribunalului a considerat că „nu se poate susține că aplicarea unei sancțiuni mai blânde decât destituirea din funcție ar fi de natură a conduce la evitarea săvârșirii unor noi abateri disciplinare în viitor iar, astfel, rolul preventiv al sancțiunii disciplinare să fie asigurat pe deplin”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!