În sentința dată pe 30 decembrie 2024, instanța a arătat că nu s-a stabilit „dincolo de orice îndoială rezonabilă” că agentul șef adjunct Florin Sălăjan i-ar fi cerut mai multe kilograme de pește unui bărbat cu scopul de a-l ajuta pe fratele acestuia din urmă să obțină o soluție favorabilă într-un dosar de braconaj.
Acuzațiile
Conform rechizitoriului din 2021 al Parchetului Bihor, polițistul Florin Sălăjan a fost acuzat că i-a cerut de două ori unor frați din satul Râpa, Florin și Valentin Pușcău, să-i aducă diferite cantități de pește.
Prima dată, pe 3 august 2017, când, spun procurorii, ar fi pretins de la Florin Pușcău 5 kilograme de pește pentru superiorul său de la acea vreme, agentul şef principal Ionică Ionele, șef al Postului de Poliție Tinca. Câteva zile mai târziu, Sălăjan i-ar fi cerut și lui Valentin Pușcău „o altă cantitate nedeterminată de pește”.
Anchetatorii explicau că peștii ar fi reprezentat mita pe care agentul șef adjunct ar fi luat-o pentru soluționarea favorabilă a unui dosarul penal în care era cercetat Valentin Pușcău. Acesta din urmă fusese prins cu câteva săptămâni înainte, alături de alți doi localnici, în timp ce se aflau pe malul Crișului Negru, având asupra lor patru setci monofilament pentru pescuit, a căror deținere e interzisă de lege.
Ulterior, frații Pușcău au fost audiați ca martori denunțători în dosarul de corupție întocmit pe numele adjunctului șefului de post din Tinca.
Instanța: există dubiu
După 25 de termene, derulate pe parcursul a trei ani, Tribunalul Bihor a decis achitarea lui Florin Sălăjan. După analiza probelor din dosar, printre care declarații de martori și interceptări telefonice, instanța a enumerat mai multe motive pentru care a luat această hotărâre.
Mai întâi, judecătorul de caz a concluzionat că agentul Sălăjan i-a cerut lui Florin Pușcău să-i aducă pești „nu în considerarea favorizării fratelui său în dosarul penal în care era anchetat, ci pentru că acesta era cunoscut în zonă ca fiind o persoană care putea procura pește”. Instanța a mai remarcat că polițistul și Florin Pușcău se cunoșteau și chiar se vizitau cu familiile, cel din urmă furninzându-i agentului pești de mai multe ori de-a lungul timpului. În plus, în momentul în care Sălăjan i-a spus șefului său că i-a sunat pe frații Pușcău, acesta i-ar fi replicat: „Cu ăștia ai vorbit pentru pește?”
Legat de dosarul de braconaj în care era cercetat Valentin Pușcău, Tribunalul a arătat că ancheta era făcută de șeful de post din Tinca, în timp ce adjunctul acestuia, Florin Sălăjan, a întocmit un singur un proces-verbal înainte de începerea urmăririi penale.
O altă observație a instanței se referă la discuțiile telefonice purtate de Sălăjan cu unul dintre frații Pușcău, căruia „îi cere să îi aducă pești pentru șeful său, fără a face referire la modul de soluționare a dosarului penal”. În plus, a observat judecătorul, Florin Pușcău ar fi fost cel care a sugerat că ar aduce peștii pentru a se ”rezolva cu foaia aia”.
„În niciun moment inculpatul (Florin Sălăjan – n. red.) nu i-a sugerat în mod neechivoc martorului că acea cantitate de pești este pentru rezolvarea favorabilă a dosarului penal”, a concluzionat Tribunalul Bihor.
Toate acestea au determinat instanța să constate că există un dubiu că pretinderea cantităților de pește ar fi avut legătură cu atribuțiile de serviciu ale agentului șef adjunct Florin Sălăjan și să pronunțe achitarea acestuia.
Hotărârea Tribunalului a fost deja atacată cu apel de către Parchetul Bihor, astfel că sentința definitivă va fi dată de Curtea de Apel Oradea.
Frați vizați de DIICOT
La sfârșitul lui noiembrie 2017, la câteva luni de la prinderea lor pe malul Crișului Negru, Valentin Pușcău și ceilalți doi bărbați au scăpat de ancheta în care erau acuzați de deținerea sau utilizarea uneltelor de monofilament în apele continentale. Procurorii salontani au dispus atunci renunțarea la urmărirea penală.
Frații Florin și Valentin Pușcău au fost anchetați într-un dosar al DIICOT Oradea pentru trafic de etnobotanice. În 2017, timp de mai multe luni, investigatorii sub acoperire au strâns probe despre activitățile celor doi și, potrivit rechizitoriului citat de ebihoreanul.ro, au cumpărat „marfă” de mai multe ori de la aceștia. Uneori, chiar din fața locuinței din Râpa a fraților Pușcău, care au fost reținuți în luna septembrie a aceluiași an și puși apoi sub control judiciar.
Trimite articolul
XFoarte bine! Alt votant Kremlin Georgesc….
Nici nu ne asteptat la altceva la la onor ( in )justitia noastra !
ACHITARI PE BANDA RULANTA !
Daaa, nu caz de mare coruptie. In general pestele de la cap se-mpute.