Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor a transmis prin Biroul de presă că “prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile şi victimizării minorilor este o prioritate a poliţiei” şi prin urmare poliţiştii anunţă că vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ pentru a asigura ordinea şi liniştea în perimetrul unde copiii îşi desfăşoară activitatea şcolară.
Vor fi în şcoli poliţiştii de la Compartimentul de Analizăşi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile comunale. Poliţiştii vor ţine legătura cu directorii de şcoli şi cu diriginţii pentru a afla când apar stări “tensionate” ca să poată interveni la timp, să le “dezamorseze” şi să le medieze pentru a evita producerea unor nenorociri.
Poliţiştii la ore
Elevii se vor întâlni cu poliţiştii nu doar pe holurile şcolilor şi în jurul lor ci şi la orele de dirigenţie, unde vor primi sfaturi practice pentru a învăţa să se protejeze şi să îşi protejeze bunurile. Poliţiştii vor încerca să îi facă pe elevi să înţeleagă că în viaţă existăşi “aspecte mai neplăcute”, pot face greşeli chiar fără voia lor, mai ales când părinţii, ocupaţi cu asigurarea traiului, au puţin timp pentru ei. De aceea, poliţiştii vor explica copiilor că unele greşeli, aparent nevinovate, pot să le provoace rău pentru tot restul vieţii. Oamenii legii îi vor provoca pe şcolari la discuţii, pentru ca să îi înveţe să “comunice deschis” şi oricând se vor confrunta cu probleme, să nu le ascundă ci să le relateze părinţilor, celor apropiaţi, care pot să îi ajute să le depăşească.
Departe de cariera de infractor
Părinţii pot să îşi protejeze copiii să nu alunece pe pantă greşită, susţin poliţiştii. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor atenţionează părinţii să îşi supravegheze copiii şi să fie conştienţi că pentru copii, “graniţa” dintre o faptă rea, cu urmări extrem de grave şi lovituri din joacă, spre exemplu, se “şterge uşor”. Poliţiştii spun că această graniţă dintre joacăşi faptă pedepsibilă nu e percepută mai ales de către copiii cărora nu li s-a explicat din timp şi nu li s-a vorbit despre consecinţe, vinovaţi şi victime.
Ce e rău, ce e bine?
Tocmai pentru a încerca o delimitare cât mai clară între cele două hotare (boacăne copilăreşti – fapte grave), poliţiştii oferă sfaturi părinţilor pentru a-şi ţine copiii departe de criminalitate. Astfel, părinţii trebuie să explice copiilor şi adolescenţilor că furturile, cât de mici ar fi ele, nu sunt exemplu de curaj ci de fapte cu urmări nefaste. De asemnea, dacă distrug anumite bunuri, copiii nu fac rău doar persoanelor prejudiciate ci şi comunităţii şi mai ales lor pentru că vor avea apoi mult de suferit.
Copiii şi mai ales adolescenţii trebuie săştie ce pedepse grave riscă să primească dacă recurg la fapte regretabile: pot fi luaţi din familie şi internaţi în centre de minori, pot fi arestaţi, interogaţi, percheziţionaţi, pot ajunge la puşcărie etc. Poliţiştii sfătuiesc părinţii să îşi facă din copii nişte prieteni şi să încerce să comunice cu ei foarte des, să afle cine le sunt prietenii, unde pleacă când lipsesc de acasăşi ce fac.
Feriţi-i de accidente
Pentru a reduce numărul accidentelor în care sunt implicaţi copiii, poliţiştii roagă părinţii să îi înveţe să nu stea şi să nu se joace pe bordura trotuarelor fiindcă se pot dezechilibra şi pot cădea pe carosabil, riscul de a fi accidentaţi fiind foarte mare. Părinţii trebuie să îi înveţe pe copii şi să le reamintească mereu, sub diverse forme, să traverseze şoselele doar pe locuri marcate, semnalizate, pe culoarea verde a semaforului şi numai după ce s-au asigurat. Pe trotuar, părinţii trebuie să fie cei care circulă înspre exterior spre partea şoselei şi nu copiii. Pe poteci laterale copiii trebuie să circule doar pe partea stângă a drumurilor cât mai aproape de marginea acestora, în şir indian, nu în grup.
Părinţii sunt rugaţi să îşi înveţe copiii să nu treacăşoseaua în fugă indiferent cât de mult s-ar grăbi, să nu traverseze prin spatele sau prin faţa vehiculelor staţionate şi să nu “se dea” cu bicicleta pe drumurile publice dacă au sub 14 ani. Copiii care au împlinit această vârstă sunt rugaţi să nu circule pe drumurile foarte aglomerate şi să evite intersecţiile.
Dacă totuşi ajung cu bicicletele în interesecţii, copiii sunt rugaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să fie foarte atenţi: să nu uite să semnalizeze prin ridicarea braţului orizontal la schimbarea direcţiei de mers şi să fie siguri că atenţionarea lor a fost văzută de şoferi. Copiii trebuie învăţaţi ca după căderea întunericului să poarte pe cât posibil haine de culoare deschisăşi reflectorizantă, pentru a fi văzuţi de şoferi în lumina farurilor. Când plouă, e ceaţă, polei sau ninsoare, copiii să nu treacăşoseaua înainte de a se convinge că nu sunt în pericol, pentru că în aceste condiţii meteo, vizibilitatea şoferilor şi acţiunea de frânare sunt mai dificile.
Fără devieri de comportament
Poliţiştii atrag atenţia părinţilor că pot să îşi ferească pruncii de comportamente deviante mai ales pe cei ajunşi la pubertate, dacă urmează câteva sfaturi. Astfel, părinţii trebuie să îşi facă timp să comunice cu copiii şi să le înţeleagăşi problemele şi personalităţile. Părinţii trebuie să fie fermi cu copiii, dar nu şi agresivi întrucât violenţa părinţilor nu face altceva decât să amplifice problemele copiilor. Părinţii trebuie să fie la curent cu situaţia şcolară a copiilor lor şi să îi cunoască pe prietenii copiilor.
Acasă, părinţii trebuie să îşi transforme copiii în prieteni, să se apropie de ei şi să le dea siguranţa că pot să le spună orice problemă fiindcă vor fi ajutaţi, nu certaţi. Copiii trebuie învăţaţi să comunice, lipsa dialogului fiind deseori o barieră grea între copii şi părinţi care poate provoca necazuri. Fără să exagereze, copiii trebuie să primească sarcini gospodăreşti pentru ca să înveţe să se simtă utili şi responsabili. Dacă apare o situaţie ce pare să scape de sub control, părinţii trebuie să ceară ajutor (Poliţiei, profesorilor, asociaţiilor de tineret sau nonguvernamentale etc) nu să aştepte agravarea problemei, care poate degenera în fapte nedorite pentru părinţi şi copii.
Ca să nu dispară
Părinţii atrag atenţia părinţilor că pot exista situaţii nedorite, de a nu-şi mai găsi copiii. Pentru a evita astfel de evenimente nefaste, părinţii sunt rugaţi să îi înveţe pe copii să nu vorbească cu persoane străine, să nu primească nimic de la străini (nici dulciuri, nici cadouri), să nu circule cu persoane străine, să nu accepte nicio invitaţie din partea lor şi să nu le permită să intre în casă mai ales când sunt singuri în locuinţe. Părinţii sunt sfătuiţi să nu dea bani mulţi copiilor şi nici obiecte valoroase (bijuterii, telefoane mobile etc), să le spună să nu se întoarcă singuri acasă de la şcoală sau de la joacă, să nu vină acasă pe „scurtături” şi drumuri dosite şi neiluminate şi să nu îi trimită seara la cumpărături.
Dacă apar situaţii nefericite şi părinţii observă lipsa copiilor de acasă, sunt rugaţi să caute întâi în casă prin dulapuri, sub paturi, debarale, pivniţe, subsoluri, containere dezafectate din jurul casei sau alte locuri unde copiii ar putea să se ascundă sau ar putea cădea. Dacă copiii au dispărut în timp ce părinţii sunt într-un magazin, trebuie urgent anunţat agentul de pazăşi personalul magazinului, apoi trebuie să sune urgent la 112. La apelul de urgenţă, trebuie comunicat numele copilului dispărut, data naşterii, înălţimea, greutatea, momentul dispariţiei, alte semne particulare care să îi ajute pe poliţişti să găsească minorii dispăruţi cât mai repede.
Poliţiştii le ureazăcopiilorşcolari să aibă note bune, dar întâi de toate să aibă grijă de siguranţa proprie.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!