Coincidență sau nu, marți, 19 martie, Ministerul Sănătății și Poliția Română au transmis date despre subiecte identice.
Poliția Română a informat că polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au efectuat 5 percheziţii domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide.
E dosar penal
Acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.
Dezinfectanți ineficienți
Polițiștii au relatat că anul trecut, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse spitale de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.
Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Ministerul Sănătății divulgă
În ziua demarării perchezițiilor, Ministerul Sănătății anunță că anul trecut, controalele la biocide au ieșit prost și că au fost anunțate „organele abilitate”. Mai exact, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis: “Trebuie să ne asigurăm că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acțiuni și vom lua toate măsurile necesare pentru siguranța pacienților”.
Ministerul a anunțat că în urma controalelor de anul trecut de către inspectorii sanitari de la direcțiile de sănătate publică județene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare, au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR.
Trei biocide neconforme
În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans si aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate necoforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului.
Au returnat dezinfectanții
Două dintre produsele neconforme aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova.
S-au făcut verificări în unitățile sanitare din țară și, în paralel, la nivel național, DSP-urile judetene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare, a acestor produse și returnarea lor la producători/ distribuitori.
De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite la finalul lunii decembrie 2018, în luna ianuarie 2019, Ministerul Sănătații a sesizat organele abilitate.
Au început și controale încrucișate
Între timp, de luni, 18 martie, în țară s-au pornit și controale încrucișate, la fel ca în fiecare lună de martie, din fiecare an. Medici de la Inspecția Sanitară dintr-un județ pleacă în control la unități spitalicești din alt județ. Bihorul e controlat de Timiș și tot Bihorul controlează Clujul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!