Operațiuni sub acoperire, deepweb, trendwatching, cuvinte „must know” în activitatea infracțională financiară on-line. IPJ Bihor a castalogat evenimentul ca o premieră pentru județul nostru, având în vedere faptul că la ea au participat polițiști din opt țări, care au acumulat cunoștințe privind investigațiile de natură economico-financiară și tehnicile aplicate în cazul acestora. La conferință au fost prezenți polițiști și specialiști în investigații financiare din țară și străinătate, respectiv din România, Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda și Luxemburg.
Speakeri de calibru
Inivtați speciali și speakeri ai evenimentului au fost Sebastian Văduva (conf. univ. dr. în domeniul antreprenoriatului managerial), Suzan Bramer Verbruggen (șefa Diviziei de Cooperare Internațională a Unității Centrale Antifraudă a FIOD – Serviciul de Investigații Criminale al Administrației de Taxe și Vămi Olandeze) și Bernhard Schwarz (investigator privat de fraudă din Luxemburg). Moderatorul conferinței a fost comisarul de poliție Florian Sîrca (șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Bihor).
„Prin această conferință ne-am propus ca participanții să dezvolte deprinderi de antreprenoriat public, pe care să le utilizeze și implementeze la nivelul structurilor pe care le coordonează. Caracteristicile antreprenorilor – determinare și perseverență, dorința de a câștiga, căutarea feedback-ului, inițiativă și responsabilitate, orientare spre oportunități, toleranță la eșec, încredere în sine și optimism, realizarea de viziune, creativitate și spirit de inovație, lucrul în echipă – nu sunt altceva decât instrumente necesare pentru crearea unei culturi organizaționale performante, capabile să se adapteze permanent provocărilor lansate de evoluția criminalității”, a declarat Liviu Popa.
În cadrul conferinței, polițiștii au avut parte și de o prezentare de caz de fraudare a TVA-ului. Întrebat în cadrul conferinței de presă despre caz, șeful IPJ Bihor nu a dorit să dea relații spunând doar că „la acest caz încă se lucrează și nu vă pot da realții. Vă pot spune doar că este un caz internațional la care colaborează polițiști din mai multe țări”.
Bază pe recuperarea prejudiciilor
În prezentarea sa, expertul Sebastian Văduva a arătat trenduri-le generale în economia globală și importanța antreprenoriatului, precum și natura, importanța și impactul inovației în societatea secolului XXI. „Prin prezentarea tehnicilor inovative de investigație financiară se urmărește creșterea procentului de recuperare a prejudiciilor rezultate din săvârșirea de infracțiuni, conștientizarea noilor moduri de operare și identificarea fenomenelor infracționale”, a specificat Sebastian Văduva.
Suzan Braemer Verbruggen, din cadrul FIOD a vorbit despre tehnicile inovative utilizate în investigația financiară: tehnici de investigație inovative și antreprenoriat în Olanda și recuperarea prejudiciilor, prin care se urmărește o strategie nouă – recuperarea prejudiciilor de la infractorii emigranți, drept obiectiv cheie faptul că „Infracțiunile nu au voie să aducă venit!”.
Investigatorul privat Bernhard Schwarz a prezentat un caz de fraudare a TVA-ului, de tip carusel, cu produse contrafăcute, în care a conlucrat cu unități de poliție din Austria, Germania și Slovacia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!