Luni, 11 septembrie, în contextul începerii noului an şcolar, poliţiştii bihoreni din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, siguranță școlară, prevenire și proximitate vor fi prezenţi în proximitatea tuturor unitățile de învățământ bihorene, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliţie – Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una din priorităţile permanente ale poliţiştilor bihoreni.
[eadvert]
Colaborarea cu instituțiile de învățământ continuă pe întreg parcursul anului şcolar. Fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
Pentru că siguranţa copiilor constituie una dintre priorităţile poliţiştilor rutieri bihoreni, aceştia se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită va fi acordată unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar (137) au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.
Au fost verificate toate cele 143 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost informați cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.
A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ bihorene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Și în acest an, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea victimizării minorilor. În vederea protejării acestora, în prezent, sunt în curs de desfășurare șase campanii naționale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
Pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 12 ample proiecte sau campanii preventive, în cadrul cărora au fost desfășurate peste 800 de activități preventive, cu peste 20.000 de beneficiari.
Activitățile polițiștilor de prevenire bihoreni au vizat prevenirea victimizării copiilor prin diverse infracțiuni, prevenirea disparițiilor și a plecărilor voluntare, siguranța acestora acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă și în vacanță, educația rutieră a copiilor, siguranța acestora pe Internet, prevenirea unor comportamente discriminatorii, a violenței domestice, dar și prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane.
În interacțiunea cu copiii, polițiștii de prevenire bihoreni au utilizat metode educativ – preventive adaptate vârstei lor, în scopul creșterii gradului de siguranță a acestora, prin informarea acestora cu privire la potențialele pericole și, totodată, prin oferirea unor soluții pentru identificarea și evitarea unor situații de risc.
Pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, polițiștii de prevenire bihoreni continuă activitățile de prevenire a criminalității, nevoile de siguranță ale copiilor fiind abordate integrat, în activitățile preventive urmând a fi implicate cadrele didactice, părinții sau tutorii copiilor, totul pentru a genera un grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală în spațiile publice și în mediul online. Totodată, în activitățile derulate, polițiștii de prevenire bihoreni vor implica, în continuare, reprezentanți ai societății civile și ai unor organizații neguvernamentale.
De asemenea, în anul școlar 2022 – 2023, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au derulat două proiecte pentru reducerea violenței fizice și psihologice, pentru prevenirea consumului de substanțe interzise și o campanie de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor.
În cadrul acestor proiecte sau campanii, au fost derulate 295 de activități informativ – preventive în cadrul orelor de curs, având ca beneficiari direcți 5.748 de elevi bihoreni. Totodată, au fost identificați 43 de elevi în situații de risc, aceștia fiind consiliați, în scopul remedierii comportamentelor nepotrivite.
Totodată, polițiștii de la siguranță școlară au organizat 32 de acțiuni, care au vizat absenteismul și abandonul școlar, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile.
În același context, au fost desfășurate 27 de ședințe de instruire cu cadrele didactice, cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare și au fost făcute 23 de informări către instituțiile abilitate (D.G.A.S.P.C., I.Ș.J. Bihor).
La nivelul județului Bihor, polițiștii bihoreni vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.
Trimite articolul
Xo solutie foarte proasta. in paris, toate strazile din fata scolilor devin pietonale, tocmai pentru a pastra elevii in siguranta. nu ar trebui sa fie nevoie de politisti pentru asa ceva.