În perioada menționată, pentru coordonarea și organizarea activităților ce vizează obiectivul de creștere a gradului privind siguranța școlară, polițiștii și jandarmii bihoreni au acționat conform Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, întocmit la nivelul județului Bihor.
[eadvert]
Astfel, au fost adaptate dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare, astfel încât să fie asigurată intervenția promptă în cazul producerii unor evenimente în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
„Totodată, patrule ale polițiștilor rutieri și de ordine publică bihoreni organizează zilnic activități specifice în domeniul rutier și al siguranței publice, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier și menținerea climatului de ordine și liniște publică, la orele de maximă afluire/defluire a elevilor și/sau părinților/însoțitorilor acestora, în colaborare cu jandarmi bihoreni și cu polițiști locali” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar-șef Alina Fărcuța.
Sunt efectuate patrulări în zona școlilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, o atenţie deosebită fiind acordată și unităţilor de învăţământ din mediul rural.
Structurile de ordine publică au efectuat controale la unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor, pentru verificarea modului de asigurare cu pază, pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.
Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.
Polițiștii rutieri au inventariat, în perioada de debut a noului an școlar, autovehiculele special destinate transportului de elevi și au verificat documentele necesare pentru conducerea lor pe drumurile publice și documentele conducătorilor acestor mijloace de transport.
În urma activităților desfășurate, au fost verificate 143 de autovehicule destinate transportului școlar și, de asemenea, au fost verificați 137 de conducători de autovehicule destinate transportului şcolar, aceștia fiind instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.
Pentru facilitarea comunicării, în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, au fost constituite grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, în cadrul cărora a fost desemnat să participe și câte un polițist bihorean.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a fost constituit un grup de lucru, în care sunt implicați reprezentanți ai mai multor structuri de aplicare a legii, având ca principal scop creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Bihor, precum și prevenirea consumului de droguri și deținerii de obiecte interzise în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, prin cunoașterea în permanență a situației operative și dispunerea de măsuri în consecință.
Din grupul de lucru, care se întâlnește săptămânal sau ori de câte ori este necesar, fac parte reprezentanți ai structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, arme, explozivi și substanțe periculoase, polițiștii de la siguranță școlară și cei de la analiza și prevenirea criminalității din cadrul Poliției Bihorene, alături de reprezentanți ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și ai Unității Teritoriale de Analiză a Informației Oradea” a mai declarat sursa menționată mai sus.
În cadrul întâlnirilor, sunt analizate evenimentele produse în unitățile de învățământ sau în proximitatea acestora, se adaptează dispozitivul de ordine publică și siguranță rutieră în funcție de riscurile sau vulnerabilitățile identificate și sunt inițiate acțiuni punctuale, menite să sporească gradul de siguranță al elevilor și cadrelor didactice în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ.
În vederea monitorizării modului de punere în aplicare a prevederilor Planului Teritorial Cadru de Acțiune, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul jandarmilor bihoreni și al polițiștilor locali, au inițiat un plan de acțiune în sistem integrat, prin care sunt verificate organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și existența registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.
Totodată, raportat la obiectivele Planului Teritorial Cadru de Acțiune, în perioada de referință, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 25 de activități de prevenire a violenței și a consumului de droguri, însumând peste 600 de beneficiari.
Totodată, polițiștii Biroului Siguranţă Şcolară au desfăşurat activități pentru identificarea și monitorizarea elevilor minori care fac parte din categorii cu risc ridicat sau sunt vulnerabili, pentru monitorizarea şi preîntâmpinarea implicării acestora în evenimente cu impact negativ la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, fiind consiliați 9 elevi.
În ceea ce privește situația faptelor penale sesizate în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, în perioada 11 septembrie – 3 octombrie, la nivelul județului Bihor, au fost înregistrate 9 infracțiuni, dintre care 7 sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, o infracțiune de purtare abuzivă și una de altă natură.
Totodată, a fost aplicată o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 500 de lei, pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, în incinta unei instituții de învățământ.
Prezenți în școli
În primele trei săptămâni de la începerea noului an școlar, polițiștii de prevenire bihoreni au fost prezenți în 22 de unități școlare din municipiul Oradea și din localitățile bihorene Salonta, Borș, Popești, Tăuteu, Dobrești, Oșorhei, Ciutelec și Bogei.
De asemenea, polițiștii de prevenire bihoreni au fost alături de copii și părinți în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, în parcurile frecventate de copii pentru joacă și recreere și la numeroase evenimente culturale sau manifestări publice cu aflux mare de cetățeni.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni organizează, de două ori pe săptămână, la Comuniteca Oradea, ateliere de informare destinate elevilor, pe trei paliere preventive, respectiv educație rutieră, siguranță în mediul online, bullying și cyberbullying.
Campanii derulate de polițiști
În vederea prevenirii victimizării minorilor, în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor sunt în curs de desfășurare 9 campanii naționale și locale, adresate copiilor, părinților și întregii comunități, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
– Proiectul preventiv „Educație pentru siguranță”, derulat în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea. Scopul atelierelor informative organizate în cadrul acestui proiect este acela de a-i pregăti pe copiii pentru viață. Astfel, prin intermediul unor jocuri interactive, copiii au posibilitatea să descopere şi să experimenteze propriile abilităţi şi aptitudini, care să îi ajute, ulterior, în luarea unor decizii corecte și sănătoase;
– Proiectul „Împreună pentru prevenirea consumului de droguri și a violenței”, care vizează informarea tinerilor cu privire la efectele consumului de substanțe psihoactive și la consecințele sociale, legale și asupra sănătății;
– Campania națională pentru reducerea accidentelor rutiere provocate pe fondul consumului de alcool sau de substanțe psihoactive, promovată nu doar în rândul conducătorilor auto, ci și în unitățile școlare din județul Bihor, în rândul elevilor de liceu din anii terminali, care, în curând vor dori să obțină permisul de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice;
– Campania „Adolescență fără delincvență”, de informare cu privire la răspunderea penală a minorilor și despre consecințele legale ale săvârșirii unor fapte antisociale sau penale de către minori;
– Programul „Școala Siguranței TEDI”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Maspex România, pentru siguranța elevilor din clasa I. Scopul vizat este creșterea gradului de siguranță a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluții, utilizându-se metode educativ-preventive specifice vârstei lor. Temele abordate sunt: prevenirea disparițiilor, siguranța acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă şi în vacanță, educație rutieră, siguranța pe Internet, urmând a fi introdusă și o temă dedicată acordării primului ajutor;
– Proiectul de prevenire a criminalității informatice „Siguranța online”, implementat în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB), Microsoft România, Asociația SwissWeb Academy, Ascendia. Proiectul are o componentă importantă dedicată siguranței copiilor și, în acest context, se află în proces de elaborare 5 teme cu caracter preventiv destinate cadrelor didactice și elevilor, respectiv
Cybersecurity (aspecte generale), Protejarea identității și a datelor în mediul online, Gaming, Prevenirea pornografiei infantile, Siguranța banilor pe internet.
– Proiectul de prevenire a disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu este o soluție!”, implementat în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România;
– Proiectul „Fără discriminare!”, pentru formarea unor comportamente non-discriminatorii;
– Proiectul de prevenire a violenței domestice „Bright Sky”;
– Proiectul „Eroii Internetului”, implementat în parteneriat cu Asociația Adfaber, cu sprijinul Google România, care are drept scop informarea și conștientizarea copiilor cu privire la regulile de utilizare în siguranță a internetului, precum și la beneficiile utilizării mediului virtual ca sursă de cunoaștere și informare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!