Sub control judiciar a fost plasată şi Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, acuzată de luare de mită.
Liviu Popa este acuzat de două infracţiuni de luare de mită. În sarcina lui Remus Daniel Indrei s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită, din care patru în formă continuată.
Dorin Ioan Vesa este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită şi de instigare la luare de mită în formă continuată, iar Gheorghe Bat, de luare de mită (patru fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată.
Raul Rotar este acuzat de complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată.
Obligaţii
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei cinci poliţişti şi Minodora Pătroc trebuie să respecte o serie de obligații. Între acestea: să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar şi să nu exercite profesia pe care au avut-o în momentul săvârşirii faptelor de care sunt acuzaţi.
Procurorii le-au atras atenţia celor puşi sub control judiciar că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală față de Nicolae Dan Bodea, viceprimarul comunei Remetea, care este acuzat de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, şi faţă de Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roșia, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, şi dare de mită.
Procurorii DNA le-a adus la cunoştinţă tuturor calitatea procesuală şi acuzaţiile.
Acuze
În ordonanţele procurorii DNA Oradea se arată că, în perioada 2012 – 2014, chestorul de poliție Liviu Popa, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, și comisarul șef Remus Daniel Indrei, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, s-ar fi angajat să protejeze activitatea infracțională a unei persoane (martor în dosar) și să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute constând, printre altele, în conducerea și coordonarea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, respectiv a celor din cadrul Poliției mun. Beiuș.
,,Concret, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod. În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.
Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei’’, se arată în ordonanţele procurorilor.
Piatră ornamentală pentru rude
Procurorii DNA Oradea mai arată că ,,în cursul lunii iulie 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința unei rude’’.
,,Pentru foloasele respective, cei doi inculpați Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective. În cursul anului 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în aceeași calitate, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții Rotar Raul Ovidiu Raj și Bat Gheorghe în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post’’, mai spun procurorii.
Intervenţii
Pe de altă parte, Remus Indei, mai este acuzat că, în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, în calitate de șef al Poliției Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, ar fi pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Gheorghe Bat, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, ar fi urmat să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.
,,În perioada 2009 – iulie 2015, inculpatul Bat Gheorghe, în calitate de șef al Postului de Poliție Cărpinet, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcții, etc.). În schimbul acestora, șeful de post, prin neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane și a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obțină diverse documente (certificat ADR, preschimbarea permisului de conducere)’’, susţin procurorii.
Totodată, comisarului şef Dorin Vesa i se impută că, în perioada 2012-2015 ar fi pretins şi primit de la viceprimarii comunelor Remetea şi Roşia, Nicolae Dan Bodea şi Ioan Florian Simea, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora ,,poliţistul ar fi protejat, în mod continuu, activitatea infracțională a celor doi, care administrau în fapt și societăți comerciale’’.
,,În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor – Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale. În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale’’, au mai punctat procurorii.
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!