Matei Munteanu şi Viorel Chiş, cei doi poliţişti de la Vama Borş care au fost arestaţi preventiv, miercurea trecută, pentru luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic, vor fi cercetaţi sub control judiciar.
Iniţial, judecătorii Tribunalului Bihor au dispus plasarea lor în arest preventiv, dar decizia a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, iar judecătorii de drepturi şi libertăţi ai instanţei au decis să fie cercetaţi sub control judiciar. Aceştia au desfiinţat în totalitate soluţia primei instanţe şi au dispus o nouă măsură, cea a controlului judiciar pentru 60 de zile.
„Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Matei Munteanu şi Chiş Viorel Sorin, aflaţi în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, împotriva încheierii penale nr. 21/DL din 29 aprilie 2020, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, pe care o desfiinţează în totalitate. În rejudecare, respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Matei Munteanu şi Chiş Viorel Sorin, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. În baza art. 227 alin. 2 din Codul de procedură penală, dispune luarea măsurii controlului judiciar preventiv de art. 202 alin. 4 lit. b din Codul de procedură penală, raportat la art. 211 din Codul de procedură penală, faţă de inculpaţii Matei Munteanu şi Chiş Viorel Sorin, pentru o perioadă de 60 zile, începând cu data de 04 mai 2020 şi până la data de 02 iulie 2020, inclusiv”, se arată în minuta instanţei.
Pe perioada controlului judiciar, cei doi agenţi de frontieră trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, ei sunt obligaţi să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura, sau în faţa căruia se află cauza, dacă-şi schimbă locuinţa. Totodată, ei sunt obligaţi să se prezinte la organul de poliţie în a cărui circumscripţie locuiesc, respectiv la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul IJP Bihor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie, sau ori de câte ori sunt chemaţi. Ei nu au voie să părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi nu au voie să ia legătura pe nicio cale, direct sau indirect, între ei, dar nici cu martorii.
În cazul în care încalcă una dintre măsurile impuse de judecători, controlul judiciar va fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. Hotărârea instanţei este definitivă.
Fapte de corupţie
Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor fac cercetări față de cei doi poliţişti de la Vama Borş, inculpați într-un dosar de luare de mită, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor.
Primul agent de Poliție de Frontieră în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș este cercetat pentru săvârșirea a patru infracțiuni de luare de mită, trei infracțiuni de fals informatic și patru infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor
„Faptele acestuia constă în aceea că, în data de 10.04.2020, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe sensul de intrare în țară la PTF Borș, linia autoturisme, a solicitat și primit de la patru persoane venite din zona roșie – Germania, suma de 50 de euro pentru fiecare, implementând în fals în bazele de date că cele patru persoane ar fi șoferi ai unor mijloace de transport cu masa mai mare de 2,4 tone și astfel, cele patru persoane nu au fost plasate în carantină, așa cum este prevăzut în ordonanțețele militare”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Al doilea, tot agent de Poliție de Frontieră în Punctul de Trecere al Frontierei Borș, este cercetat pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, trei infracțiuni de fals informatic și trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor.
„Faptele secundului, agent de poliţie, constă în aceea că în data de 10.04.2020, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, pe sensul de intrare în România, pe linia autoturisme, cu ocazia controlului de frontieră efectuat cu privire la trei persoane venite din zona roșie – Germania, a nerespectat măsurile de control inerente, implementând în fals în bazele de date faptul că cele trei persoane ar fi conducători ai unor vehicule cu masa de peste 2,4 tone, iar astfel, cele patru persoane nu au fost plasate în carantină, așa cum este prevăzut în ordonanțețele militare”, se mai comunică în informarea Parchetului.
Trimite articolul
XSai înfundă pușcăria de gunoaie ordinare.Mie mi-au cerut 200 euro pentru revizie expirată colegi lor.
Dacă nu se scot buruienile cu tot cu rădăcini înseamnă că nu am rezolvat nimic. După ” ploaie ” răsar altele.