Un poliţist de frontieră îmbrăcat în uniformă s-a prezentat miercuri dimineaţă la prima oră la redacţia Jurnalului bihorean pentru a „reclama tratamente necorespunzătoare” primite, chipurile, de la dispensarul Poliţiei de Frontieră şi Spitalul Militar.
Subiectul părea incintant şi totuşi ciudat, fiindcă de la Spitalul Militar nu au prea răzbătut informaţii care să indice că medicii de acolo tratează greşit sau se comportă urât cu pacienţii.
Reclamantul (G.T.C. – 33 ani) a început să facă o înşiruire de cuvinte acuzatoare la adresa psihologului şi medicului de la cabinetul medical al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Bihor. Traian a început să îşi relateze povestea care datează din 2007. Întrebat de ce a aşteptat doi ani până să scoată pe tapet subiectul, Traian a insistat mult timp cu acelaşi răspuns („Acum am căzut eu de acord cu mine să spun”), după care a recunoscut că vrea să se răzbune fiindcă a fost mutat din motive medicale din serviciul operativ în cel administrativ.
În mod incoerent, cu greu, Traian a lăsat să se înţeleagă că în 7 iunie 2007 a avut „discuţii cu înlocuitorul şefului de tură”, în urma căreia ar fi fost trimis la psihologul unităţii şi de aici la cabinetul medical din Poliţia de Frontieră. Traian susţine că doctorul de la Poliţie l-ar fi diagnosticat incorect cu „statoză hepatică” şi că a fost trimis la Spitalul Militar, unde i s-ar fi pus alte diagnostice, tot incorecte. Traian susţine că prin 8 sau 9 iunie 2007, „psihiatrul” de la Spitalul Militar l-ar fi diagnosticat cu epilepsie şi Parkinson, afecţiuni de care el nu ar suferi de fapt.
Ulterior acestor consulturi medicale, Traian spune că a stat acasă şase luni, şi, din decembrie 2007, ar fi fost scos din serviciul operativ de la Borş şi trimis să lucreze în sectorul administrativ.
Luni, spune reclamantul, medicul de la Poliţie l-ar fi diagnosticat cu tulburare mixtă prin depresie, afecţiuni puse la un moment dat şi de doctorii de la Spitalul Militar, care i-ar fi spus că suferă de instabilitate în luarea unor decizii.
Scos pe tuşă dar nu de tot
Cazul lui Traian e cunoscut la nivelul conducerii Poliţiei de Frontieră Bihor. De altfel, poliţistul a şi anunţat prin unitate că „va face un tur la ziare”, ca să-şi spună păsul cum că doctorii şi superiorii îl fac bolnav deşi el nu ar suferi de nimic.
Comisarul şef Dan Marcel, putător de cuvânt al IJPF Bihor, a ţinut să precizeze înainte de toate, că nici unul dintre colegii, superiorii sau medicii amintiţi de Traian nu îi poartă pică, deoarece se cunoaşte prea bine starea lui de sănătate şi în aceste condiţii nu poate fi blamat. Comisarul-şef a confirmat că agentul a prezentat primele semne de deviere comportamentală în 2007, sesizate de colegi şi superiori, fapt pentru care a fost trimis imediat la medic, pentru a fi evaluat. Conform recomandărilor comisiei de evaluare, încadrarea în muncă a lui Traian a fost schimbată în aşa fel încât munca prestată de acesta să fie una fără prea multă responsabilitate şi în permanenţă supravegheată. De asemenea, agentului i-au fost retrase permisul de port armă şi arma, precum şi dreptul de a participa la trageri. Cu toate că între 2007 şi 2008 s-a simţit o uşoară ameliorare în urma tratamentului administrat, boala a recidivat în perioada imediat următoare. Traian spunea mereu că „are probleme cu terorismul internaţional şi că se crede urmărit”. La evaluarea anuală de luna trecută, s-a constatat că boala lui Traian a avansat, astfel comisia medicală a hotărât că bărbatul necesită internarea la Spitalul de Neuropsihiatrie. Traian a tergiversat însă prezentarea la medic până miercuri, după vizita la redacţie. „Cu toate că suntem conştienţi că boala psihică l-ar putea determina pe acesta să facă uz de uniforma de poliţist în viitor, în diferite scopuri, nu putem să i-o confiscăm, deoarece uniforma e un bun personal. Ne bazăm pe faptul că tratamentul urmat le Neuropsihiatrie va da rezultate şi aşteptăm decizia comisiei medicale de evaluare pentru a putea lua o decizie în ceea ce priveşte viitorul agentului”, adaugă comisarul şef Dan.
Otilia Sandor, Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!