Andrei Năstasă Sursă: Facebook
Andrei Năstasă a fost acuzat că le-a oferit șpagă unor polițiștii din Salonta implicați în investigarea unui accident pe care, băut fiind, tânărul l-a provocat în urmă cu patru ani. Pentru că agenții au refuzat, Năstasă l-a amenințat pe unul dintre ei că-l ”execută” cu ajutorul unor ”prieteni șmecheri”. Decizia Curții de Apel Oradea în acest caz este definitivă.
Câte 1.000 de euro ca să îl scape de dosar
Totul a început pe 21 septembrie 2019, când Andrei Năstasă a ieșit cu mașina de pe șosea și s-a răsturnat într-un lan de porumb, în apropiere de Ghiorac. Doi agenți de Poliție din Salonta au preluat cazul, iar după ce l-au testat pe șofer, au stabilit că acesta avea o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Știind că fapta lui îi va aduce un dosar penal, Năstasă a încercat să le ofere bani polițiștilor, atât înaintea testării, cât și după acest moment. Mai mult, ajuns în sediul Poliției Salonta, a scos din buzunar un teanc de bancnote pe care s-a lăudat că le-a câștigat la jocuri de noroc și le-a oferit celor doi agenți și unui alt polițist câte 1.000 de euro.
„Îi dau 1000 de euro la domnu’, îi dau 1000 la domnu’ și vă dau 1000 (celui de-al treilea polițist – n.n.)! Rezolvăm și plecăm la dracu’ toți”, le-a explicat șoferul oamenilor în uniformă, care l-au înregistrat cu un telefon.
Polițiștii l-au refuzat, moment în care Andrei Năstasă l-a amenințat pe unul dintre ei. I-a transmis că are „prieteni șmecheri, pe care îi plătește cu 10.000 de euro ca sa-l execute” și că-i va tăia mașina cu flexul. I-a spus apoi celuilalt agent că are filmări compromițătoare cu acesta, pe care le va pune pe internet dacă i se va întocmi dosar penal.
„Nu-mi amintesc”
Ulterior, în fața Tribunalului Bihor, Andrei Năstasă a recunoscut că fusese „în stare profundă de ebrietate”, motiv pentru care nu-și amintea ce a discutat cu polițiștii, dacă le-a oferit bani sau dacă i-a amenințat.
„A doua zi, după ce mi-am revenit, (…) m-am întâlnit cu cei trei agenți de poliție, cărora le-am cerut iertare”, a declarat tânărul, care a recunoscut toate acuzațiile aduse.
Drept urmare, în luna februarie a acestui an, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani. Judecătorii au ținut cont atât de acuzațiile de dare de mită și ultraj, cât și de pedeapsa dictată anterior de Judecătoria Salonta pentru că a condus băut și a provocat un eveniment rutier.
Pe 26 mai 2023, Curtea de Apel Oradea a respins apelul lui Andrei Năstasă, astfel că hotărârea a devenit definitivă.
Acuzații de furt în Franța
Însă problemele penale ale lui Năstasă nu s-au oprit aici. O dată cu terminarea procesului pentru mită și ultraj, a intrat în vigoare un mandat de arestare emis la începutul anului trecut de Curtea de Apel Oradea, în vederea predării bihoreanului către autoritățile judiciare din Franța.
Acestea îl suspectau că, alături de un alt român şi de un cetăţean spaniol, ar fi comis mai multe spargeri în Franța. Chiar au emis pe numele lui un mandat european de arestare, în baza căruia a și fost ridicat, în februarie 2022, de polițiștii din Tinca.
Judecătorii orădeni au decis atunci amânarea predării în Franța a lui Andrei Năstasă până la soluționarea definitivă a dosarului de ultraj.
Trimite articolul
XAtunci vrem ca politia sa își facă datoria când judecători dau cu suspendare unor personaje de genu.
Noroc cu autoritatile franceze care fac justitie serioasa cu acest smecheras, betiv si criminal , un om care ameninta cu moarte este un criminal, iar la noi primeste opedeapsa formala cu suspendare in loc de executare.
Un caz extrem de grav. Hai ca pentru dare de mita si conducere fara permis de concucere se mai poate da “cu suspendare”, insa pentru amenintarea cu moartea a politistilor, clar este cu executare.
La mai mare, cu suspendare! – da-i cu specialele inainte, ca meritam! avem legi, pacat ca nu le respecta nimeni, nici macar judecatorii.