Este acuzația de purtare abuzivă pentru care fostul adjunct al șefului de post din Lugașu de Jos, Sandu Radu Modog, a fost condamnat de Judecătoria Aleșd la nouă luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de doi ani.
[eadvert]
În plus, polițistul a fost obligat să îi plătească victimei sale – care a avut nevoie de 40 de zile pentru a se vindeca în urma rănilor suferite – 15.000 de lei ca daune morale și alți 3.500 de lei, cheltuieli de judecată. Sentința judecătorilor din Aleșd, care l-au mai obligat pe agentul şef adjunct Modog să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.
Apel la 112 pentru lipsa curentului electric
Incidentul în urma căruia agentul Sandu Modog a ajuns în fața judecătorilor s-a petrecut în după-amiaza zilei de 26 iunie 2020, când, alături de un coleg de patrulă, a fost trimis să intervină la un apel 112, în Tilecuș. Un localnic, Ioan Faur, sunase la numărul de urgență ca să anunțe că nu are curent.
L-au găsit pe apelant împreună cu un vecin care încerca să-i explice că trebuia să sune la numărul de deranjamente de la Electrica, nu la cel de urgențe. ”Vecinul i-a arătat (…) o factură de la Electrica unde era trecut numărul unde se poate suna pentru deranjamente. Atunci (Faur – n.n.) a început să fie recalcitrant și să ne înjure pe noi și pe cei de la Electrica. Nu înțelegea că acest lucru nu este o problemă a poliției”, a precizat Modog în fața instanței.
Cei doi polițiști au încercat să-l legitimeze pe bărbat, dar acesta le-a adus o pungă în care se aflau mai multe procese-verbale de contravenţie și copii după cartea de identitate. Agenții i-au transmis că îl vor amenda pentru refuz de legitimare și au plecat.
După niciun kilometru au fost întorși din drum de un alt apel la 112, făcut de același localnic. Faur susținea că i-a transmis dispecerului că el nu a solicitat un echipaj de poliție, ci voia să vină cei de la Electrica ca să-i rezolve problema curentului electric. ”Continua cu înjurăturile la adresa organelor de Poliție și a celor de la Electrica”, a replicat agentul Sandu Modog.
”Îți dau eu ție curent”
Când echipajul a ajuns pentru a doua oară în Tilecuș, l-a găsit pe Ioan Faur în curtea unei vecine. Bărbatul susține că, după ce l-a întrebat de ce a sunat din nou la 112, adjunctul de la Postul de Poliție Lugaș i-ar fi spus ”îți dau eu ție curent”, după care ar fi început să-l lovească cu pumnii și cu picioarele. După ce Modog i-ar mai fi aplicat niște lovituri și cu bastonul, l-a încătușat și l-a urcat în mașina de poliție. Faur a susținut că nu s-a opus încătușării, că nu i-a înjurat și nici nu i-a amenințat pe polițiști, dar a recunoscut că băuse două pahare de țuică și o jumătate de litru de bere.
”Era foarte beat și în unele cazuri nici nu se înțelegea ce spune, era incoerent în vorbire. Mi s-a părut că-i provoacă pe polițiști când i-a invitat la el în curte să vadă că nu are curent în casă”, a declarat un vecin. Acesta a mărturisit că l-a văzut pe agentul Modog lovindu-l cu putere cu palma peste cap, dar și cu bastonul, o dată, în piept, pe Ioan Faur, care a scăpat un flacon cu bere pe care îl ținea în mână. Martorul a precizat că atât el, cât și tatăl și bunica lui i-au cerut polițistului să se oprească.
De cealaltă parte, polițistul acuzat de agresiune, dar și colegul său, au susținut că Ioan Faur, i-ar fi amenințat că, dacă nu-l lasă în pace, îi stropește cu un acid pe care l-ar fi avut în flaconul de bere. ”Știam că în urmă cu 6-7 ani a aruncat cu acid pe tatăl său și acesta a trebuit să stea pentru recuperare 6-7 luni în spital. Mai mult, a folosit și sticle incendiare pe care le-a aruncat spre locuința unor persoane cu care era în conflict”, le-a mărturisit magistraților polițistul Modog, care a precizat că a fost stropit cu bere când a încercat să-l imobilizeze pe Faur.
Cât despre acuzațiile de agresiune, agentul susține că, deși a luat bastonul de la colegul său, nu l-ar fi lovit pe bărbatul din Tilecuș, care s-ar fi opus reținerii. ”Probabil că atunci când încercam să-l imobilizez, am aplicat o tehnică denumită «tur de cap» încercând să îl prind de ceafă, iar cei din curte să fi văzut că l-am lovit”, a explicat Modog, susținut de colegul său despre care martorii spun că nu l-a lovit pe Ioan Faur.
Lovit în sediul postului de Poliție
Bărbatul agresat a susținut că și-a mai luat o porție de bătaie în sediul Secției 7 Poliție Rurală Tileagd, unde ar fi fost folosit împotriva lui un aparat cu electroșocuri, iar agentul Modog l-ar fi lovit cu bastonul peste picioare și în zona inghinală.
Nici vorbă de așa ceva, a replicat polițistul, care a arătat că, la Postul de Poliție, el și colegul său nu au făcut decât să întocmească procesele-verbale de contravenție și să se curețe de noroiul în care căzuseră în timpul imobilizării lui Faur. Mai mult, după ce l-a descătușat și i-a explicat ce sancțiuni îi vor fi aplicate, adjunctul șefului de post din
Lugaș l-a trimis pe bărbat spre casă cu o altă mașină de Poliție, ”deoarece se afla sub influența băuturilor alcoolice și să nu facă alte probleme până acasă”.
Doar că, ajuns acasă, Ioan Faur a acuzat dureri mari la piciorul stâng, la abdomen și piept. A sunat din nou la 112, de această dată pentru a cere o ambulanță, care l-a transportat la spital. Medicii au fost nevoiți să-i pună în gips gamba piciorului stâng și au constatat că a suferit mai multe fracturi costale, având nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale.
Cântărind probele și declarațiile celor implicați și ale martorilor, Judecătoria Aleșd l-a găsit vinovat de purtare abuzivă pe agentul șef adjunct Sandu Modog. Asta deși polițistul, pus la dispoziția conducerii Poliției Bihor după inculparea sa, a considerat că întregul incident ar putea fi o răzbunare din partea bărbatului din Tilecuș, despre care susține că l-a mai cercetat în trecut pentru furt, distrugeri și incendieri. O răzbunare care, chiar dacă ar fi reală, nu dă dreptul nimănui să snopească în bătaie o altă persoană.
”Odată cu comunicarea deciziei instanței de judecată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va fi dispusă, de îndată, încetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnării printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă”, a transmis comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Trimite articolul
XIn primul rând moaca il trădează ca e frustrat si răutăcios
Un bady cam, pe polițiști, în funcțiune?
În caz contrar cea ce zice, infractorul Sandu Modog, este egal cu zero.
Au obligația de a avea aceste camere în funcțiune în momentul intervențiilor !!!