Instanța a respins atât apelul polițistului, cât și pe cel al bărbatului agresat și a păstrat hotărârea Judecătoriei Aleșd care l-a condamnat pe agentul șef adjunct Modog la nouă luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de doi ani. Inculpatul va trebui să muncească 60 de zile în folosul comunității și să-i plătească victimei 15.000 de lei, daune morale.
Intervenție cu înjurături
Jurnal bihorean și Bihon au prezentat pe larg cazul agresiunii comise de agentul Sandu Modog și care a avut loc pe 26 iunie 2020. Alături de un alt coleg, polițistul a răspuns unui apel la 112, prin care un bărbat din Tilecuș, Ioan Faur, anunțase că nu are electricitate.
[eadvert]
Modog le-a spus judecătorilor că, deși un vecin încerca să-i explice că trebuia să sune la numărul de deranjamente de la Electrica, nu la cel de urgențe, reclamantul i-a întâmpinat cu înjurături pe polițiști. Era băut, iar în loc să se legitimeze, le-a adus o pungă cu procese verbale și copii după cartea de identitate.
Cei doi agenți i-au spus bărbatului că îl vor amenda pentru refuz de legitimare și au plecat. Au revenit la scurt timp, după ce Faur a sunat din nou la 112, înjurând și cerând prezența unei echipe de la Electrica.
”Era foarte beat și în unele cazuri nici nu se înțelegea ce spune, era incoerent în vorbire. Mi s-a părut că-i provoacă pe polițiști când i-a invitat la el în curte să vadă că nu are curent în casă”, a declarat un vecin despre reclamant.
40 de zile de îngrijiri medicale
Ioan Faur a susținut că nu i-a înjurat și nu i-a amenințat pe agenți. L-a acuzat în schimb pe agentul Sandu Radu Modog că, după ce l-a întrebat de ce a sunat din nou la numărul de urgență, l-a lovit cu mâinile și picioarele, dar și cu bastonul. Și un localnic a mărturisit că l-a văzut pe polițist pleznindu-l cu palma peste cap și cu bastonul în piept pe Faur.
În schimb, agentul Modog și colegul său au declarat că reclamantul i-a amenințat că îi stropește cu un acid pe care l-ar fi avut într-un flacon cu bere. Însă nici vorbă de agresiune, explica polițistul acuzat de purtare abuzivă: ”Probabil că atunci când încercam să-l imobilizez, am aplicat o tehnică denumită «tur de cap» încercând să îl prind de ceafă, iar cei din curte să fi văzut că l-am lovit.”
Bărbatul agresat a susținut că nu s-a opus reținerii, dar că ar fost lovit și în sediul Secției 7 Poliție Rurală Tileagd, fapt negat de polițiști. Revenit acasă, a chemat o ambulanță care l-a dus la spital. Medicii i-au imobilizat gamba piciorului stâng și au observat că a suferit mai multe fracturi costale, pentru care a avut nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale.
Pus la dispoziția conducerii Poliției Bihor după inculparea sa, agentul Sandu Modog a considerat că întreaga întâmplare ar fi o răzbunare din partea bărbatului din Tilecuș, pe care l-a mai cercetat în trecut pentru furt, distrugeri și incendieri.
”Odată cu comunicarea deciziei instanței de judecată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor va fi dispusă, de îndată, încetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnării printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă”, a transmis comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!