Liderii liberali din județul Bihor se află pe lista celor mai mari donatori către partidele politice, potrivit Raportului privind finanțarea partidelor politice în anul 2021, publicat de Expert Forum. Conform documentului, în topul donatorilor pe țară, primarul Oradei, Florin Birta, este pe locul 2, cu 110.000 de lei, iar președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, se află pe locul 5 în top, cu 96.000 de lei. Pe locurile 1, 3 și 4 se află donatori de la PPULS, partidul lui Dan Voiculescu: Dana Voiculescu, cu 111.388 de lei, Elena Voiculescu, cu 107.388 de lei și Daniel Ionașcu, cu 100.000 de lei.
[eadvert]
Un deputat liberal din Bihor și un fost senator PNL se află și ei pe lista cu cei mai generoși donatori. Însă nu doar PNL are membri darnici la noi în județ. Printre cei mai mari cotizanți la partidele din care fac parte se regăsesc, potrivit EFOR: deputatul UDMR Biró Rozália, fostul președinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, fostul senator UDMR Derzsi Akos, dar și actualul subprefect PSD, Emilian Pavel.
În raportul finanțărilor, EFOR atrage atenția asupra faptului că datele privind membrii partidelor politice, cum ar fi numărul total al acestora sau banii cu care cotizează la partid, sunt greu de obținut, dacă nu imposibil. Aceeași situație se regăsește în privința veniturilor și cheltuielilor, care sunt incomplet publicate sau în formate greu de studiat, dar și a rapoartelor de control realizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
„Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să respecte reglementările privind accesul la informații și să furnizeze datele legate de controalele efectuate”, este una din recomandările EFOR, alături de declararea numărului anual de membri și deducerea sumelor alocate partidelor de la buget. EFOR mai solicită și reluarea discuțiilor despre Codul Electoral sau despre reforma electorală, care să includă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Expert Forum a publicat Raportul privind finanțarea partidelor politice în anul 2021 la sfârșitul lui iunie. Documentul analizează proveniența banilor primiți de partide și cum sunt cheltuiți aceștia, dar și activitatea Autorității Electorale Permanente și accesul la informațiile care țin de partidele politice din România.
EFOR scrie că anul 2021 a fost unul slab din punct de vedere al veniturilor, un lucru firesc, având în vedere că partidele atrag cei mai mulți bani în anii electorali. Subvențiile sunt principala sursă de venit a partidelor, iar în 2021 cele mai mai venituri au fost raportate de PSD, 91 de milioane de lei.
„PNL a terminat anul 2021 cu o datorie ce trebuie plătită în cel mult un an, de 12 milioane de lei. USR a înregistrat venituri de 36 de milioane și cheltuieli de 19 milioane lei și are datorii care trebuie plătite într-o perioadă mai mică de un an de 1,1 milioane de lei. Partidul a raportat un excedent de 17 milioane de lei. PMP a înregistrat venituri de 12 ori mai mici decât în 2020, an electoral, adică 4,1 milioane de lei, comparativ cu 49 de milioane de lei. Partidul a terminat anul 2021 cu datorii de 4 milioane de lei, mai mici decât în 2020, când la finalul anului se înregistrau datorii de 7,9 milioane de lei”, se arată în raport. Pro România a avut venituri de doar 5 milioane de lei, de 10 ori mai mici față de 2020.
„AUR a încheiat anul cu venituri totale de 3,3 milioane de lei și cheltuieli de 2 milioane, având un excedent de 1,3 milioane. Partidul are datorii care trebuie plătite într-o perioadă de până la un an în valoare de 246.606 lei. Nu a raportat niciun angajat, la fel ca în 2020 și 2019”, se mai precizază în document.
De unde vin banii?
Parte a veniturilor partidelor politice provin din cotizațiile membrilor. EFOR atrage atenția asupra faptului că „legislația este minimală cu privire la limite și la condițiile pe care le impune pentru plata cotizațiilor”. Conform datelor din Monitorul Oficial, cei mai mulți bani din cotizații au mers către PNL (10 milioane de lei), respectiv PSD (7,8 milioane de lei). La fel ca multe alte date, sumele pe care le plătesc membrii de partid nu sunt publice. Potrivit datelor colectate de EFOR, Florin Cîțu, fost președinte PNL, a cotizat în 2021 suma de 56.250 de lei. George Simion, președintele AUR, a plătit 540 de lei, „deși sunt mult mai mulți membri care au plătit până de zece ori mai mult decât acesta”.
„La PNL, liderul Nicolae Ciucă nu pare să fi plătit cotizație (cel puțin nu la Dolj), deși era membru din 2020. Nici numele lui Eugen Tomac nu se regăsește în lista de cotizații de la PMP, iar numele lui Victor Ponta nu se regăsește în lista publicată de Pro România”, subliniază raportul.
Politicienii din județ se află în top
În total, în 2021 s-au colectat 29 de milioane de lei din cotizații. Cei mai mulți bani au fost strânși de PNL (10 milioane de lei), urmat de PSD (7,8 milioane de lei). Județul Bihor se află pe locul 5 în topul județelelor în privința cotizațiilor adunate de PNL, după București, Teleorman, Alba și Iași, cu suma de 460.095 lei. PSD Bihor a strâns anul trecut 94.647 de lei din cotizații, în timp ce USR Bihor a colectat 87.560 de lei, iar UDMR 257.385 de lei.
Raportul conține și un top al celor mai darnici membri de partid din ultimii 10 ani, realizat în baza datelor publicate în Monitorul Oficial, care cuprinde doar persoanele care au cotizat echivalentul a peste 10 salarii medii. La PSD, în top este inclus si subprefectul de Bihor, Emilian Pavel, cu 108.562 de lei. La PNL și USR nu sunt membri din Bihor, în schimb la UDMR, în topul cotizanților se află fostul senator de Bihor, Derzsi Akos, cu 15.500 de lei, dar și deputatul Biró Rozália, cu 10.200 de lei și fostul președinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, cu 10.000 de lei.
„La capitolul donații, cele mai mari donații de peste 10 salarii în 2021 provin de la PP, USR, PNL și AMR. La donații se regăsește un singur președinte de partid, însă avem câțiva primari (Oradea, Timișoara), mai mulți parlamentari și lideri de filiale”, se spune în raportul EFOR. Astfel, în topul donatorilor pe țară, primarul Oradei, Florin Birta, este pe locul 2 cu 110.000 de lei. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, se află pe locul 5 în top, cu 96.000 de lei. Topul este completat de alți doi politicieni din Bihor, tot liberali, fostul senator Gheorghe Carp și deputatul Aurel Căuș. Ambii au donat câte 57.000 de lei către partid.
Donații către partid
Atât primarul Florin Birta, cât și liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, au explicat că banii donați partidului nu sunt din buzunarul propriu. „În campania electorală din 2020, au fost făcute anumite donații, conform legii, pentru candiatul la funcția de primar al municipiului Oradea.
Tot conform legii, după finalizarea campaniei și după verificarea actelor de către Autoritatea Electorală Permanentă, acea sumă de bani s-a returnat candidaților”, a explicat primarul Florin Birta. El a adăugat că a ales să doneze suma decontată de AEP către partid.
„Un candidat la o funcție uninominală, primar sau președinte de Consiliu Județean, își numește un mandatar financiar conform legii, iar cheltuielile financiare trebuie să respecte o anumită tipologie. La finalul campaniei electorale, toate cheltuielile sunt verificate prin Autoritatea Electorală, iar banii de campanie sunt decontați”, a declarat Ilie Bolojan. După decontare, candidații au mai multe posibilități: cei care au luat credite de la bănci își returnează împrumutul, unii candiați returnează banii donatorilor, unii țin banii pentru ei sau îi donează partidului.
„Noi, în Bihor, am decis să facem donații la partid”, a subliniat liderul PNL Bihor. El a spus că s-a procedat la fel și în campaniile anterioare.
Numărul membrilor, la secret
„Numărul membrilor partidelor nu este cunoscut în România, dar nu se publică niciun fel de date în acest sens. Din datele existente, am observat că la PMP au cotizat 1.666 persoane unice, la PNL aproape 30.479, la Pro România 663, iar la AUR 6.363. Cu toate acestea, nu există un indicator exact al numărului de membri, mai ales că partidele politice nu fac neapărat eforturi sau nu au capacitatea să strângă cotizația de la fiecare membru, iar interesul crește în perioada electorale sau când există datorii”, spune raportul. Datele din raport nu reflectă numărul real de membri, ci doar cel din rapoartele de venituri și cheltuieli, „partidele politice având politici diferite legate de colectarea acestor sume sau chiar anumite beneficii legate de criza financiară sau pandemie, situație care ar putea să determine o rată mai mică de colectare”.
Bani pe propagandă
EFOR subliniază că cele mai mai procente din banii publici, cheltuite de partide în 2021, au mers pentru presă și propagandă (56%), iar „cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ, de la 14 milioane de lei în primele patru luni din 2021, la 30 de milioane în primele patru luni din 2022. PSD și PNL sunt campioni, cu 74%, respectiv 78%, în timp ce USR a alocat doar 7%. O parte din acești bani a ajuns și la o firmă din Oradea, Truezone Srl (37.000 de lei), deținută de Sorina Dina Bochiș și Rodica Alina Bealcovschi-Viuleț.
„O problemă semnificativă rămâne cumpărarea de publicitate din media în mod netransparent. AEP publică doar statistici pe categorii legate de cheltuirea banilor, dar nu și informații legate de contracte”, se subliniază în raport. Singurul partid care a publicat din propria inițiativă lista de contracte despre cheltuieli la nivel de Secretariat General rămâne USR.
Raportul Expert Forum în cifre:
În 2021, partidele au raportat, conform informațiilor publicate în Monitorul Oficial, următoarele sume din surse private:
– Cotizații de 29 de milioane de lei, din care 606 mii lei sume peste 10 salarii
– Donații confidențiale de 367 mii de lei
– Donații persoane fizice, peste 10 salarii – 1,77 milioane de lei
– Donații persoane juridice, peste 10 salarii – 238 mii de lei
– Împrumuturi sub 100 de salarii – 288 mii de lei
– Niciun partid nu a înregistrat împrumuturi de la persoane fizice sau juridice
care însumează peste 100 de salarii
– Partidele au obținut 869 mii de lei din subînchirierea spațiilor și 198 de mii de
lei din înstrăinarea bunurilor mobile
Cotizațiile strânse de partidele din Bihor, anul trecut:
PSD 94.647 lei
PNL 460.095 lei
USR 87.560 lei
UDMR 257.385 lei
Numărul membrilor de partid, în Bihor, conform estimărilor EFOR:
AUR – 198
PMP – 21
PNL – 678
PRO Romania – 0
TOP donații
Voiculescu Dana, fiica fondatorului PPUSL , Dan Voiculescu – 111.388 lei
Birta Florin Alin, Primar Oradea, PNL – 110.000 lei
Voiculescu Elena, Membru CA Antena 3, PPUSL – 107.388 lei
Ionascu Daniel PPUSL – 100.000 lei
Bolojan Ilie Gavril, Președinte CJ BH, PNL – 96.000 lei
Negoiţă Lidia, Mama primarului PS3, Robert Negoiță PB2020 – 70.898,73 lei
Carp Gheorghe, Senator, PNL – 57.000 lei
Căuș Vasile Aurel, Deputat, PNL – 57.000 lei
Trimite articolul
XBei, nu bei, vremea păcălelii vine și nu mai pleacă
Doi imbecili. De nu ar baga bani la partid ambii ar fi zvanturati afara. Mai ales sluga de Birta, zero realizari, zero pregatire, a ajuns primar doar pe baza spnsorizarii partidului. Deci cu cat turnam mai mult beton, cu atat mai multi bani fac firmele de casa si partidul.
….normal , daca nu ,,donezi,, in prima secunda , in secunda doi nu mai ai ce cauta pe nici o lista de alegeri in functii de conducere !!!
Hotilor!
Lolek si Bolek
Cat dreaq sa poti fura sa -ti permiti donatii de 100 de mii de lei ?
-
Tot
-
Intrebarea este cati bani iau de pe spatiile comerciale , apartamente pe care le-au luat sa-u primit de la dezvoltatori .Si in plus i-au zeciuiala primarii este bine stiut asa cum se stie foarte bine ca pt un post la salvare sau la mediu sau in alte parti se iau peste 7000 de euro pt un post , iar DNA -ul nu face nimic , astea toate sunt bine stiute .
-