Se vorbește, de exemplu, despre dispariția unor comune care nu-și acoperă cheltuielile de funcționare, dar nu se spune că pentru aceasta este necesară modificarea Constituției, a legislației primare, stabilirea setului minim de servicii publice disponibile în comune, adică un proces lung, mult mai complex decât simple exerciții de imagine televizate.
În schimb, premierul PSD a venit cu un plan concret de reducere a cheltuielilor publice, cu criterii clare, cu termen scurt de aplicare, dublat de măsuri de combatere a evaziunii și de colectare a veniturilor.
[eadvert]
Un plan bazat pe câteva principii, care să ne ferească de greșelile altor „reforme de dreapta”. Reforma trebuie să nu genereze austeritate, persoanele afectate să aibă șansa să-și găsească un loc de muncă. Trebuie să fie echitabilă social, să-i protejeze pe cei mai vulnerabili. Și mai ales, trebuie să CREASCĂ PERFORMANȚA în sistemul public. Siguranța locului de muncă nu înseamnă veșnicia sporurilor, sau mai ales, acordarea acestora la toată lumea.
Necesitatea reformei este evidentă: în ritmul în care statul consumă mai mult decât produce, riscăm să pierdem banii europeni, precum și încrederea pe piețele internaționale. Imaginați-vă cum ar fi pentru municipiul Oradea sau pentru județul Bihor să nu mai putem accesa fonduri europene, sau mai grav, să plătim lucrările de infrastructură, atât de necesare, prin credite și împrumuturi, la dobânzi din ce în ce mai mari.
Concret, ce înseamnă reforma statului propusă acum de PSD?
În primul rând, reducerea cheltuielilor bugetare: mai puțini șefi, inclusiv secretari de stat sau consilieri ai acestora, comasarea instituțiilor ale căror activități se suprapun, normative de cheltuieli la telefonie, mobilier, limitarea unor drepturi la bugetarii cu salarii peste 8.190 de lei net, limitarea valorii sporului de condiții periculoase, trecerea direcțiilor de tineret și sport în subordinea autorităților județene.
În al doilea rând, creșterea veniturilor și combaterea evaziunii: plafonarea veniturilor șefilor din companiile de stat, eliminarea bonusurilor angajaților la companiile de stat cu pierderi, confiscarea mărfurilor fără documente de proveniență, impozitarea cu 70% a veniturilor care nu pot fi dovedite, limitarea plăților cash.
În al treilea rând, supraimpozitarea luxului, viciului sau profitului excesiv: imobilele peste 500.000 de euro și mașinile peste 75.000 de euro se vor impozita suplimentar, firmele cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti o taxă de solidaritate de cel puțin 1% din cifra de afaceri, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% din cifra de afaceri.
În al patrulea rând, se vor lua măsuri de echitate fiscală între contribuabili, precum renunțarea la facilități în IT, construcții și agricultură la salariile peste 10.000 de lei. Trebuie menționată aici și creșterea salariului minim, pentru protejarea angajaților.
În concluzie, reforma propusă de PSD este despre echitate socială, nu afectează direct românii cu venituri mici, nu aduce desființarea întreprinderilor mici și mijlocii, așa cum manipulează unele surse opinia publică.
Personal, nu cred că a existat vreo reformă care să fi fost primită cu brațele deschise de toate categoriile social-economice, evident că va deranja pe cineva, dar PSD consideră că este momentul asumării unor decizii care să corecteze anumite dezechilibre.
Adrian Madar, purtător de cuvânt al PSD Bihor
Trimite articolul
XBolojan face performanță in sectorul public, voi despre e vorbiți??
Auzi sforaiala a la PSD…m-ar lua cu somn daca nu m-ar lua cu greata de la stomac…
Madar, ai ajuns si scriitor…de slaba calitate!
Si mai lua a dusca poetul nostru intre “metaforele hiperbolizate” si neintelese ale PSD-ului.
N-au de lucru la Pelican mai multe ore pentru poeti si scriitori?
In JB au loc pt cuvant doar pezedeii?
PSD va castiga lejer alegerile de la anul
in Oradea va lua 15-20%, oradenii s-au saturat de ciuma galbena si de abuzurile sale
Dar despre pensiile speciale nimic, nimic?
Asta apropo de echitate socială