În ultima vreme, am fost martorii unor evenimente care au făcut valuri în presă și pe rețelele sociale. O adolescentă premiantă moare la Piatra Neamț, după ce a consumat droguri oferite de un bărbat cunoscut online. Nici astăzi nu știm cu siguranță cauza decesului. Un tânăr din Sibiu, dependent, proaspăt ieșit din Spitalul de Psihiatrie, își ucide tatăl, sub influența unor substanțe psihoactive.
[eadvert]
Aceste evenimente ne-au pus în fața unei revelații: cât de nepregătiți suntem, copii și părinți deopotrivă, pentru complexitatea lumii în care trăim.
Am doi băieți mari și din fericire nu am avut niciun fel de probleme cu ei, pe parcursul adolescenței. Au fost pasionați mai mult de cunoaștere, decât de experimente extreme, online sau offline, cu colegii, și total transparenți față de noi. Dar suntem un caz fericit. Alte familii se dau de ceasul morții, încercând să răspundă la întrebări grave. Este fata mea în siguranță când își urcă fotografiile online? Au primit copiii mei vreodată mesaje de la prădători sexuali? Sau mesaje de bullying? Consumă pornografie sau droguri?
Cu siguranță, educația este cheia. Dar cine trebuie să se ocupe de educația asta? Noi, părinții, școala? Până acum, și noi și școala am eșuat, pentru că am făcut din toate aceste teme, un taboo.
Educația trebuie să țină pasul cu realitățile virtuale și riscurile cu care se confruntă generația tânără astăzi. Copiii se maturizează într-o lume complexă, plină de pericole, pe care părinții nu le înțeleg întotdeauna. Este nevoie de o deschidere din partea noastră, a adulților, de a discuta deschis și a oferi răspunsuri clare la problemele grave cu care se confruntă tinerii.
Dar este momentul ca școala, prin intermediul psihologilor școlari, să se implice activ în educarea copiilor și părinților privind realitățile zilelor noastre. Doar printr-un dialog onest și asumarea responsabilității putem preveni tragedii și oferi tinerilor sprijinul de care au nevoie.
„Educația trebuie să țină pasul cu realitățile virtuale și riscurile cu care se confruntă generația tânără astăzi”, Daniel Palaghianu
Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!