Fiul meu cel mare a plecat în SUA pentru a studia inginerie aerospațială. În clipa aceea, am realizat cât de mare e diferența dintre viziunea tinerilor de astăzi și realitatea din țara noastră. Mi-aș fi dorit să poată rămâne aici să-și împlinească visul.
[eadvert]
Din această întâmplare, care ne-a schimbat viețile, s-a născut inițiativa CosmoParc a USR Oradea, inspirată și de istoria fabuloasă a acestui oraș, care se leagă de descoperirile astronomice ale Renașterii.
Puțini mai știu că primul observator astronomic din Europa a fost în Oradea. Că Oradea a fost și meridianul zero al lumii! Cristofor Columb ar fi descoperit America urmărind Tabula Varadiensis, o hartă a cerului creată aici, în cetatea noastră. Mai există câțiva profesori entuziaști care au fondat un cerc de astronomie, dar efortul lor, fără un sprijin din partea autorităților, este cunoscut doar de adevărații pasionați.
Zeci de copii, părinți și chiar profesori s-au bucurat în Cetate săptămânile trecute să experimenteze un CosmoParc în miniatură. Dintre profesori a participat și doamna profesoară de română Mirela Tanc, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, care se află printre profesorii recunoscuți pe plan internațional pentru metodele ei inovative de predare, care includ tehnologia.
Doamna Mirela Tanc mi-a trimis după evenimentul nostru din Cetate cea mai bună dovadă a inspirației pe care un loc o poate stimula. O poezie scrisă de eleva ei Riana Bogdan, din care voi reda câteva versuri: “O mie de întrebări despre creația telurică, planete și comete care zboară printre gândurile mele”.
Vrem să construim aici ceva ce va rămâne peste generații. Cred că rolul nostru este să lăsăm în urmă ceva durabil, așa cum au făcut înaintașii noștri, care să reziste și care să completeze identitatea modernă a Oradiei.
Un parc științific e mai mult decât un parc de distracții cu telescoape și expoziții. E un centru de inovație, un loc unde copiii și adulții pot descoperi și explora. Un loc unde știința întâlnește comunitatea.
Da, e o investiție mare, dar o investiție în viitor, în educație, în știință, în tehnologie.
Fiul meu a ales să meargă în străinătate pentru a-și urma visul. Dar ce-ar fi dacă visul ar putea fi împlinit și aici, în Oradea, în România? De la acest CosmoParc putem construi mai departe. Fiecare cetățean are un rol de jucat, de la o semnătură pentru o petiție, la donații și la voluntariat.
Un parc științific de acest calibru va aduce și beneficii economice semnificative: turism, locuri de muncă, investiții. E un cerc virtuos care începe cu o investiție în știință și educație.
Daniel Palaghianu
Citiți principiile noastre de moderare aici!