Scrutinul de duminică, cea mai importantă etapă din referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul a fost un prilej bun pentru politicieni să exerseze sinceritatea la ieşirea din secţiile de votare, mai ales că, dată fiind procedura extraordinară, nimic nu i-a constrâns la a-şi ţine secretă opţiunea.
Voturi pentru!
Respectând o regulă nescrisă, primarul Ilie Bolojan a fost primul dintre politicienii locali prezent la vot. Edilul a ajuns la ora 9:00 la secţia amenajată în incinta Colegiului Emanuil Gojdu şi şi-a exercitat dreptul de vot. La ieşire a spus, sec, că a votat pentru unificarea celor două localităţi şi pentru prosperitatea comună viitoare.
De altfel, politicienii care şi-au făcut publică intenţia de a vota în cadrul referendumului sunt, fără excepţie, susţinători declaraţi ai proiectului „Oradea mare”.
Fostul viceprimar pesedist Ovidiu Mureşan, actual director comercial al Companiei de Apă, a votat, împreună cu soţia, la grădiniţa de pe Strada Republicii, vizavi de Magazinul Crişul, după ora 10:00. Acesta şi-a nuanţat poziţia, arătând că susţine unificarea Oradea+Sînmartin în primul rând ca orădean şi ca preşedinte al Asociaţiei pentru promovarea turismului Oradea-Băile Felix. Fostul viceprimar PSD a insistat pe faptul că votul în referendum nu trebuie interpretat politic, demersul fiind unul pur administrativ.
Opinia că referendumul nu trebuie amestecat cu politica, a fost reluată, minute mai târziu, şi de prefectul Claudiu Pop, pe treptele Şcolii Nicolae Bălcescu de pe strada Sucevei. Acesta a votat împreună cu soţia după care, în faţa presei, a făcut un nou apel către orădeni să se pronunţe prin vot, să decidă pentru propria urbe. Claudiu Pop, „prefect apolitic”, după cum se recomandă cu insistenţă, a venit pe funcţie din rândurile partidului condus, la Oradea, de Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor. Ioan Mang şi liderii partidului lui Tokes Laszlo au fost singurii care şi-au declarat, încă din campanie, rezervele faţă de unificare.
Deşi împotrivă, UDMR a anunţat şi a respectat, pe faţă, o politică de non-combat în campania referendumului. Temerea sa, propagată către electoratul propriu pe canale neoficiale, este că saltul demografic al unificării scade simţitor procentul populaţiei maghiare.
Prosperitate
„Bunăstare” este aşteptarea primarului Lucian Popuş, din Sînmartin, în urma unificării. Acesta a votat împreună cu familia, la secţia amenajată în grădiniţa din Felix, la ora 11.00 şi, la ieşire, a declarat că a pus ştampila pe DA. „Am votat pentru viitorul copiilor. Unificarea înseamnă dezvoltare sigură”, crede edilul despre demersul care-l va lăsa fără scaunul de primar al celei mai bogate comune din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!