Cum reţeaua de apă pluvială trece exact pe sub stradă, executanţiii lucrării s-au apucat să spargă asfaltul, până la jumătatea străzii, ca să poate lega conductele!
Muncitorii de la faţa locului admit că nu e în regulă să se procedeze de maniera aceasta, însă ei sunt simpli executanţi.
L-am contactat pe patronul Selina – Drumuri Bihor, Beniamin Rus, care şi-a declinat competenţa, delegându-l să ne dea explicaţii pe directorul său executiv, Dorel Crăciun. Iată ce explicaţii are Crăciun pentru spargerea noului asfalt: „Abia acum am primit de la Primărie proiectul pentru Parcul Seleuş şi am repornit în forţă lucrul. A trebuit să găsim o soluţie pentru branşarea canalizării, astfel că am fost obligaţi să intrăm în asfalt pentru a ajunge la canalizare”, ne-a spus Crăciun.
Întrebat de J.b. dacă nu era normal ca toate aceste lucrări să fie gândite dinainte astfel încât să nu fie nevoie de spargerea noului asfalt, Crăciun s-a justificat spunând că, nefiind o lucrare de investiţie, ci doar una de reparaţie, Drumuri Bihor nu a avut în faţă un proiect de reabilitare, care să prevadă toate elementele ce trebuie luate în considerare. „Acolo unde e un proiect de reabilitare, proiectantul trebuie să ţină cont şi de eventuala extindere, pentru că trebuie să le coreleze. În cazul acesta însă, a fost vorba doar de aşternerea unui covor asfaltic. Nu s-a făcut o intervenţie la carosabilul vechi, nu s-a făcut un nou terasament… Dacă noi am fi intrat la fundaţia drumului, am fi avut de-a face cu un proiect de reabilitare”, spune Crăciun.
Dorel Crăciun dă însă asigurări că nu se va vedea diferenţa între suprafaţa spartă şi restul asfaltului: „Dintre toate variantele, doar aceasta era fezabilă, pentru racordări. Însă vom face în aşa fel încât să nici nu se observe că s-a decupat asfalt: nu vom reintroduce pământul scos, ci doar balast, care va fi reaşezat şi recompactat”.
Şicane politice?!
Primarul Ilie Bolojan spune că la baza spărturii stau tocmai şicanele la care Primăria a fost supusă din partea Direcţiei pentru Cultură, condusă de pedelistul Mircea Bradu. La începutul verii, acesta din urmă formula o plângere penală, acuzând că municipalitatea ar fi intrat cu săpăturile pentru noul Parc Seleuş peste un sit arheologic. Între timp însă, arheologii de la Muzeu au eliberat, la jumătatea lunii august, certificatul de descărcare arheologică, care stă la baza avizului pe care şi acum Primăria îl aşteaptă de la o comisie naţională pe probleme arheologice, de pe lângă Ministerul Culturii. Însă, deoarece în august această comisie nu s-a întrunit, Primăria nu are nici acum avizul formal necesar reluării lucrărilor. Cu toate acestea, sătul să mai aştepte, Bolojan a ordonat săptămâna trecută reluarea lucrărilor.
„Din cauza acestei reclamaţii a domnului Bradu, noi aveam două variante: să lăsăm spartă strada Noica timp de-o lună sau să o asfaltăm şi să aşteptăm apoi avizul de la minister pentru reluarea lucrărilor în parc. Am ales a doua variantă, gândindu-le la miile de şoferi ce trec zilnic prin zonă. Iniţial, însă, lucrările erau gândite să se realizeze concomite, în mod unitar. Adică să se reasfalteze strada Noica în acelaşi timp cu drumul ce face legătura între noul parc, parcări şi stradă. Dacă acest lucru se realiza, azi nu mai era nevoie de acea spărtură, doarece racordările erau făcute înainte de turnarea asfaltului”, ne-a declarat primarul Ilie Bolojan.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!